Ensfarvet rød og californians - også i skimmel, satin og crested

Du er her: Hjem > Artikler > Intro til ensfarvet rød

Intro til ensfarvet rød

Jeg er også stødt på denne artikel på internettet skrevet af en tidligere engelsk rød opdrætter og har oversat den til dansk efter bedste evne:

Af Rupert Hadley (1993)

Før nogen starter på at avle ensfarvet rød, bør man spørge sig selv, hvorfor man ønsker at avle denne særlige race?

Hvis du håber på at opnå regelmæssige dobbelte vindere, bedste ensfarvede m.v., så er det måske ikke racen for dig. Hvis du imidlertid er interesseret i de rødes skønhed, deres varme farve og udsigten til en udfordring, ja... hvorfor så ikke prøve?

Uheldigvis er de røde ikke den race, der i antal er flest af og at erhverve sig passende avlsmateriale er slet ikke så let. Du skal måske sætte dit navn på venteliste, da de fleste avlere af røde har en tendens til at have små udsøgte opdræt. En ideel start vil vil være en trio eller måske to af avlsdyr, hvorfra du forhåbentlig kan starte din egen linje og avle fremtidige udstillingsdyr.

Røde hanner skal være så mørke og varme i farven som muligt, men bemærk venligst, at hvis de er virkelig gode, så bliver de ikke tilgængelige som salgsdyr. Virkeligt gode røde bliver avlet ikke købt. Hunner skal have en så god en type som muligt, men fravælg ikke nødvendigvis nogle af de mere jævne dyr, da de kan være udmærkede avlsdyr. Hvad der er vigtigt, er at hvis avleren får noget ud af den linje, så bør der være potentiale for dig til at gøre det samme.

Farve

Farven bør være en varm, mørk mahognifarve. Ideelt skal farven være jævn og helst gennemfarvet helt ned til huden. Generelt har de røde en tendens til at have en ret jævn farve og det er sjældent at finde et plettet uensfarvet dyr.

En almindelig fejl hos de røde, som jeg dog tror ses mindre nu til dags, er lidt tyndpelsethed på flanken/ rumpen, hvor den meget lysere bundfarve skinner igennem. Dette kan gøres værre ved uens trimning.

Et af problemerne hos de røde er, at farven vil være tilbøjelig til at ændre sig, mens de vokser. Når ungerne er født og tørre, kan man få en idé om deres endelige farve. Farven vil have en tendens til at blive mørkere og ungerne er næsten chokoladefarvede et par måneder. Ideelt set skal de være meget mørke på dette stade. Dem man skal fravælge er lyse unger med en lys farve på mave og/ eller fødder (hvilket ofte er en brugbar guide til deres fremtidige farve).

I en alder af ca. 4 måneder eller deromkring - dette kan variere lidt indenfor forskellige linjer - bør farven være kommet godt igennem og babypelsen bør være skiftet. Forhast dig ikke med de unge røde ved at udstille dem for ofte og for tidligt, da du ikke ønsker at stoppe dem i væksten. Det er et voksent dyr, du bør forsøge at vinde med, da der er mest prestige ved at vinde de voksne avlsklasser, der også udgør størstedelen af ESCC's pointklasser.

Medens det er sandt at unge røde kan være en smule mere nervøse end andre racer, kan meget opnås ved tålmodig og regelmæssig håndtering af dyrene. Røde på en 5/8 måneder finder jeg lige så rolige som andre racer.

Unge røde kan fødes "gråsprængte" med en del hvide hår imellem de røde, der kan få dem til at se lidt skimlede ud. Dette fænomen forsvinder i 3 måneders alderen og er efter min mening ikke noget at bekymre sig om. Der kan også være marsvin med lidt hvide pletter imellem - dyr med en god farve, som traditionelt er blevet brugt som godt avlsmateriale. Så fravælg ikke nødvendigvis alle disse marsvin, særlig hunnerne, da de, selvom de ikke kan udstilles, kan væres gode avlsdyr.

Type

Ideelt skal man opnå typen på f.eks. en god sort for at være i stand til at konkurrere om titlen BIG i ensfarvet ved de større udstillinger - Doncaster osv. Når nu drømmen er overstået, så ved jeg ikke, om nogen har set sådan et eksemplar af racen kombineret med udsøgt farve, for det har jeg ikke. Det, der skal opnås, er det nærmeste idealet som muligt.

Selvom ensfarvet rød er en af de ældste ensfarvede racer, så er typen uheldigvis stadig langt fra de bedst typede ensfarvede. Lejlighedsvis dukker der gode eksemplarer op, men som standard er der stadig behov for meget arbejde.

Jeg er glad for at se, at størrelsen har forbedret sig meget på det sidste på nogen af de store udstillinger sammenlignet med de små eksemplarer, der plejede at blive fremvist. Kropstypen er også forbedret, men det største problem er at opnå den gode hovedprofil sammen med den varme farve. Ofte har de bedst farvede marsvin lange, jævne hoveder og de mere veltypede marsvin er selvfølgelig dem, der mangler farven. Det er ikke let at opnå den rigtige balance mellem type og farve.

Pels

Sædvanligvis har de røde meget god pelsstruktur og en naturligt silkeagtig pels. At trimme som på en hvilken som helst anden ensfarvet (eller hvilken som helst anden race) er vigtigt for at give marsvinet en god "finish". Det er påkrævet at fjerne de grovere dækhår for at give en jævn pelslængde uden at give et ujævnt udseende. Det kan være vanskeligere at trimme hanner, men hemmeligheden må være at trimme lidt og ofte for at opnå den ønskede effekt.

Øjne og ører

Røde har ofte naturligt gode store kække øjne, så de bør ikke være noget problem. Ører på den anden side kan være et problem. Jeg mener, at det er væsentligt at få gode ører i din linje, da røde uden gode ører aldrig vil klare sig i konkurrence mod andre ensfarvede på udstillingerne.

Avl

Da jeg ikke har brugt andre farver for at prøve at forbedre de røde, skal jeg ikke kommentere på anvendeligheden af et sådan forsøg.

Hvis nogen overvejer at forsøge sig med den ensfarvede røde og har nogen få ekstra bure og har mod på en udfordring, så foreslår jeg at man kommer i gang. Imidlertid er den røde ikke en race, hvor man forsøger sig på må og få nogle måneder, hvorefter man giver op, når de øjeblikkelige resultater på udstillingerne udebliver. Det er vigtigt, at opdrætteren accepterer, at tålmodighed er en dyd, særligt med de røde!

En anden fordel er at de røde hunner er fantastiske mødre, der som regel har masser af mælk og passer deres unger med stor hengivelse.

« forrige  |   top  |   næste »

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login