Ensfarvet rød og californians - også i skimmel, satin og crested

Du er her: Hjem > Dagbog 2024 > Dagbog 2007

Dagbog 2007

31.12.2007:

Jeg var så småt begyndt at regne med, at Spicy fødte idag. Hun var helt åben bag til og hun havde lavet sig en rede i det ene hjørne. Da vi satte os til bords for at spise nytårsmaden, havde Spicy nærmest gravet sig ned under høet. Hun var meget urolig.
Lige så snart første ret var indtaget, skyndte jeg mig ind for at se til Spicy og så sad hun sør'me med veer. Snart efter blev den første unge født. Kl. var 18.30. Ungen blev slikket og renset efter alle kunstens regler, indtil Spicy fik veer igen. Da hun bøjede sig ind for at trække ungen ud, var hun ved at slå en saltomortale, men ud kom ungen da. Den fik samme grundige behandling og bagefter kom moderkagerne så. Spicy var færdig med at føde.... ½ time gik der vel. Jeg fik vejet og kønsbestemt ungerne... og heldet var med mig denne gang. Hele 2 piger og store fine unger på 128 og 134 g. Et flot nytårskuld! ;o)

30.12.2007:

Det går heldigvis godt med både Summer og hendes ene unge. Han tager på og vejer nu 90 g... men han får jo også særforplejning.
Alle bure er rensede nu, så her er pænt til nytårsaften. ;o) Vi skal være hjemme, da Spicy og Zolena kan føde når som helst.
Min skimmelhan Hertig Åke er flyttet hjem til Trines faster Anne idag. Jeg har meget afkom efter ham og Anne var faldet pladask for ham og manglede selskab til sit andet marsvin. ;o)  Han er en sød dreng og skal nok få det godt.

28.12.2007:

Vækkeuret kimede kl. 6.30 og jeg fløj op af sengen for at kigge til Summer. Pyha! Hun sad med ungen diende under sig. :o) Og for at det ikke skulle være løgn, så lå der en stak moderkager bag hende. Jeg tog dem ud og der var sør'me alle 4!  Summer havde også ædt alt grønten, så det var jo en stor lettelse. Dyrene blev fodret af og så kunne jeg tage på arbejde.
Jeg var selvfølgelig lidt spændt, da jeg kom hjem, men alt var stadig i orden. Summer havde spist en masse og ungen sad igen og diede. Det var synd og ærgerligt, at vi ikke kunne redde de 4 af ungerne, men heldigvis ser det ud til at Summer har klaret skærene og der er i al fald den ene levende unge. Og idag er Summer meget interesseret i ham. :o)  Der bliver først taget billeder i weekenden. Nu skal Summer og bebsen lige have lidt tid sammen i fred og ro.

27.12.2007:

Kl. 16.15 havde jeg tid hos dyrlægen for at få fjernet stingene efter Zinnias byld og Vitaro's bid i læben. Det gik nemt og smertefrit. Sårene var helet rigtigt pænt og jeg fik sagt Godt Nytår til dyrlægerne.
Hjemme var alt fredeligt. Jeg spiste aftensmad og sad og læste, da jeg hørte fødelyde. Det var Summer, der nu sad med veer. Summer fødte ved 19.15-tiden efter lang tid med veer en eng. crested PE gylden skimmeldreng på 76 g, der kom med bagbenene først. Fødslen gik derefter bare i stå - Summer virkede træt og havde blødt meget. Jeg havde en rigtig dårlig fornemmelse nu og ringede derfor til dyrlægen kl. 20.15 og vi kunne komme 10 min. efter. Gudskelov at dyrlægen bor så tæt på klinikken og er en super flink mand. Ellers skulle vi have kontaktet dyrlægevagten. Summer blev undersøgt. Der var ingen unge i fødselskanalen, så hun fik kalk og vefremkaldende og så skulle jeg køre hjem og vente. Jeg fik ekstra kalk og oxytocin med hjem og skulle give de næste sprøjter kl. 22.00, hvis der ikke var sket noget i mellemtiden.
Kl. 21.30 fik Summer voldsomme veer igen... hun pressede og pressede uden at der skete noget. Ind imellem hvilede hun og så var der veer igen. Tiden forekom lang, men endelig kunne jeg ane noget i fødselsvejen og troede, at det var en kæmpe unge. Jeg hjalp med at lirke den ud og det viste sig, at ungen lå med nakken først. Derfor var det ekstra svært at føde den. Den var desværre død og vejede såmænd kun 67 g, men hovedet virker jo nærmest dobbelt så stort, når nakken skal ud først. Nu var Summer meget udmattet og hun hvilede med sin ene levende unge ved sig. Jeg kunne ikke mærke liv i maven mere... surt! Så nu var det bare om at få de sidste unger ud også. Hun var stadig stor og efter vægtstigningen at dømme, skulle der være en 3 unger mere i hende. :o(
Da der var gået en tre kvarters tid, turde jeg ikke andet end at give hende sprøjterne med kalk og oxytocin for at få fødslen i gang igen. Jeg har ikke givet injektioner før, men var blevet instrueret i at løfte nakkeskindet ud og så sprøjte ind under huden. Så det lykkedes, omend jeg var noget nervøs.
Der gik et kvarters tid, så fik Summer veer igen og fødte hurtigt 2 døde unger efter hinanden. Vægt 80 og 78 g. Efter endnu et lille stykke tid kom den sidste døde unge, der vejede 109 g. Summer klarede ellers fødslen af de sidste unger pænt og rensede dem, selvom de jo altså desværre var døde. Den førstfødte levende unge var livlig og forsøgte at komme til at die, men Summer var alt for træt og lagde sig nærmest på siden. Jeg var noget nervøs for hende nu og forsøgte at friste med lidt agurk, persille og peberfrugt. Heldigvis spiste hun lidt af det.
Det var ved at være sengetid, så jeg sørgede hurtigt for at give alle de andre mutter deres aftenhø og grønt, inden jeg selv gik i seng. Kiggede lige til Summer forinden og håbede på, at moderkagerne snart ville komme. Der manglede stadig 4. Og var oppe et par gange i nat for at tjekke. Vågnede også ved at ungen hylede og så var den bare kommet lidt væk fra mor. Men jeg troede jo, at det nok var fordi, at Summer var død. Det var dog heldigvis ikke tilfældet! Endelig faldt jeg dog i søvn.... med kun få timer til at vækkeuret ville kime, da jeg skulle op på arbejde. :o(

23.12.2007:

Idag har vi solgt 3 muttedrenge Yarzin, Tasano og Shogun til en familie i Engesvang. Det skal være en jule-overraskelse til deres 3 børn. ;o)
Zinnias sting er åbenbart begyndt at klø, for hun har bidt de 2 nederste knuder af. Resten skal tages torsdag samtidig med Vitaro's sting på læben. Det heler heldigvis også pænt.
Alle bure er nu gjort pænt rent her op til jul. Og juletræet er kommet ind idag. Trine har pyntet til den helt store guldmedalje og nu glæder vi os til at holde juleaften hjemme i morgen aften sammen med mormor og morfar. ;o).
Vi vil ønske alle en rigtig glædelig jul!

18.12.2007:

Jeg var kørt fra arbejde,  havde hentet Trine i SFO'en og som sædvanligt så jeg lige til alle dyr, da vi var kommet indenfor døren og havde lagt frakken. Noget af det første jeg får øje på, er Vitaro, der sidder oppe på huset i sit bur med et kæmpe sår på læben. Han har åbenbart været oppe at toppes med en af de andre hanner i buret. 
Såret sidder på overlæben i den ene side og ser grimt ud og gaber ligesom.
Så der er vist ingen vej udenom.... vi må kontakte dyrlægen... igen! Suk!
Jeg forklarer til dyrlægen....  Og vi får besked om at komme med det samme. Trine skal ellers til ridning om en time, så hun trækker i tøjet for at være klar.
Begge dyrlægerne på stedet tilser såret og det sidder desværre så uheldigt, at det ikke kan limes. Da Vitaro opfører sig meget roligt, bliver dyrlægerne enige om, at såret nok kan syes ved lokalbedøvelse, sådan at vi undgår en meget dyrere operation i narkose. Så jeg holder mutten i et fast greb, mens såret bliver bedøvet, skåret rent og syet med 4 sting. Jeg skal ikke have noget af at kigge imens (gys!) og Trine skynder sig også ud af lokalet.
Vi får noget salve med at smøre med og så skal stingene så tages mellem jul og nytår. Det var hurtig ekspedition, så vi skynder os hjem med Vitaro, der skal gå på rene håndklæder for ikke at irritere såret et stykke tid og så afsted til Ry, så Trine kan nå til ridning. Pyha!
Men ØV.... synd for Vitaro og så skal han jo fremover have et bur for sig selv, når de slemme dyr ikke kan enes længere. :o(

16.12.2007:

Pyha! Så er alle bure renset og desinficeret med Virkon S. Det er den store månedlige tur, hvor alt bliver renset i bund og hvor alle dyr har fået klippet kløer og er blevet vejet. Ungerne og drægtige bliver selvfølgelig vejet meget oftere.
Jeg har fået sat et par hunner til han. Min skønne skimmel Kimaira er blevet sat sammen med Sunquicks Nacho, som er en kæmpe bassedreng  på nu 1423 g, selvom han ikke er fyldt ét år endnu. Det er et kuld, som jeg ser meget frem til. Og Winna, min tyske røde hun, er sat sammen med Kalahari. Jeg håber på meget fine bebser der, da de begge er meget mørke røde dyr. ;o)
Det går fint med Zinnia. Hun lader ikke til at være generet af sin syning og prøver heller ikke at bide i den.

Zinnia med sin store syning:

13.12.2007:

Jeg opdagede igår aftes, at Zinnia sad og bed sig meget i den ene side. Jeg tog hende ud og opdagede en stor byld. Jeg klippede hårene lidt væk og prøvede at trykke lidt på den. Der væltede betændelse ud, men Zinnia peb, så jeg turde ikke røre mere ved den. Der var ligesom hår inde i den og Zinnia havde også bidt hul i huden. Det så ikke godt ud.
Så her til morgen afleverede jeg Zinnia hos dyrlægen. Han kunne konstatere, at bylden måtte opereres væk og hele det syge område skulle fjernes. Så jeg tog på arbejde og skulle hente patienten igen om eftermiddagen.
Hun var vågnet fint af bedøvelsen og allerede begyndt at spise lidt, da jeg hentede hende ved 16.30-tiden. Hun fik et lille bur for sig selv med en lille lammeskindsseng til gnavere, som hun straks puttede sig i. Der røg lidt salat og agurk ned, så hun så fin ud trods den store syning på siden. Stingene skal tages om 10 dage og så skal hun ellers have baytril i 8 dage samt noget smertestillende.

11.12.2007:

Det står skidt til! Yderligere 2 af Rosalinas unger er ramt af diarré, så jeg tager til dyrlægen med Rosalina og ungerne. Rosalina piver også, når ungerne dier og hendes patter er blevet bidt i stykker. :o(
Dyrlægen kan konstatere, at Rosalina er helt tør for mælk, så det er jo derfor, at de stakkels unger har fået ødelagt Rosalinas patter. De er simpelthen skrupsultne og har ikke fået den mælk, de skulle. De har taget lidt på hele tiden, men det er så fordi, at de har ædt så meget mere af alt det andet foder, som deres system ikke har været ordentligt gearet til og derfor er de mindste af ungerne blevet syge, mener dyrlægen. Så ungerne skal behandles forebyggende med noget zoolac lignende samt ganske lidt baytril, der kan tage bakterierne. Og så skal der startes op med vælling. Dyrlægen har taget en afføringsprøve, men der er heldigvis ikke noget alarmerende deri. Jeg vil nu alligevel rense alle bure en ekstra gang med Virkon S her i weekenden! Har sgi aldrig før haft en unge med diarré før.

10.12.2007:

Bride var så venlig, at hun ikke gav sig til at føde, før jeg var hjemme igen efter indkøb. Jeg havde godt set, at hun havde lidt plukveer tidligere og kl. 19.30 begyndte hun så at føde. Det gik helt efter bogen... 3 fine bebser og for en gangs skyld var der 2 piger imellem denne gang. Det blev en eng. crested dreng på 128 g, en amr. crested pige på 106 g samt en ensfarvet pige på 112 g. Så ingen satiner imellem denne gang selvom faderen til ungerne Juan er satinbærer.

08.12.2007:

Qutie Pie er heldigvis helt oven på igen efter den hårde fødsel. Hun spiser godt og har fået en stor hununge til selskab. Jeg  ærgrer mig stadig helt vildt over den flotte unge, der gik tabt. :0(

07.12.2007:

Jeg har gået og holdt ekstra øje med Qutie Pie, der kunne føde når som helst. Jeg har været lidt bekymret for hende, da hun var syg for et par uger siden og gik fra foderet et par dage, hvor jeg måtte give hende grød, væske m.v. og lokke hende med lækkert græs for at stimulere appetitten.
Hun tabte sig i den forbindelse også ca. 80 g, men mirakuløst kom hun sig og vægten steg igen. Der var stadig liv at mærke i maven... en enkelt stor unge var jeg ret sikker på.
Jeg kom lidt tidligere hjem fra arbejde idag og kiggede straks ind til Qutie Pie. Hun sad i hjørnet med veer og spidsen af et stort hovede, der ragede ud. Hun så meget anstrengt ud.
Jeg fik hende straks ud på et håndklæde og hjalp med at få ungen lirket ud. Der så ikke ud til at være liv i den, så jeg gned på den og den gav ligesom et par små gisp fra sig. Men så skete der heller ikke mere. Jeg prøvede med genoplivning, men det nyttede desværre ikke, selvom jeg gjorde alt, hvad jeg kunne.
Det her måtte bare ikke ske. Ungen var en supersmuk rød satinskimmel... lige sådan en, jeg havde ønsket mig. En dreng på 128 g. Surt! Surt! Jeg ville ønske, at jeg var kommet lidt før hjem, sådan at jeg måske kunne have reddet ungen.
Nu var det så Qutie Pie, det drejede sig om. Hun fik lidt vand med kalk og druesukker samt noget baytril for at forebygge en evt. infektion. Og så satte jeg mig ellers til at vente på, at moderkagen skulle komme ud.
Der gik heller ikke lang tid, før hun fik lidt sammentrækninger og ud kom et lille stenfoster. Efter et stykke tid kom der nok et stenfoster og endelig også moderkagen. Disse 2 fostre er nok gået til, dengang Qutie Pie var syg for et par uger siden. Jeg gav Qutie Pie græs fra haven og lidt persille, som hun heldigvis gerne ville æde. Så jeg håber, at hun nok skal klare den. Hun er vel bare træt nu. Forståeligt nok!  Hvor er det synd, at hun skulle miste sin unge.

04.12.2007:

Vi kom op til en forskrækkelse her til morgen. Rosalinas hununge havde fået voldsom diarré, så hun lå slapt hen. Der havde intet været igår aftes... jeg havde lige renset bure og vejet ungerne i den forbindelse. Alle ungerne havde taget fint på og sprang livligt omkring, da jeg gik i seng.
Jeg gik straks i gang med zoolac, væske og varme, men ungen stod desværre ikke til at redde. Trine var utrøstelig, for hun havde jo fået lovning på at beholde den eneste hununge i kuldet. :o(
Resten af ungerne fejler ingenting, så jeg fatter ikke, hvad der er sket. Har der været noget i høet eller....  synd er det i hvert fald. Den lille hununge var så sød og smuk! Sådan noget kunne man godt undvære! :o(

02.12.2007:

Vi var til Specialudstilling i Sig igår. Det var Ensfarvetklubben, Satinklubben og Flerfarvet- og Crestedklubben samt DKK (Dansk Kæledyrsklub), der havde slået sig sammen om denne udstilling.
Det var ikke en stor udstilling... ca. 160 dyr var der tilmeldt og nogen var vist blevet hjemme. Selv havde vi 11 dyr med og 3 blev hjemme. Jeg havde ikke fri i fredags, så jeg havde rimeligt travlt med at pakke og vaske, da jeg kom hjem fra arbejde. De sidste bure skulle også renses først, da jeg ikke havde nået det hele om torsdagen.
Så da klokken nærmede sig midnat, så orkede jeg ikke at vaske de sidste 2 dyr. Unity havde jeg vasket, men da han var fedtet helt om til nakken, så var han svær at få helt pæn. Han havde ellers siddet et kvarter i håndklæde med Goop (affedter), men det var altså ikke nok. Jeg skulle nok være gået i gang noget tidligere, men der er jo så meget. Så jeg valgte at lade ham blive hjemme.
Vi havde Lea fra Daylights med i bilen og ca. kl. 7 kørte vi afsted mod Sig ved Varde. Dyrene blev tjekket ind og da det var en burløs udstilling, skulle vores dyr bare blive i transportkasserne.
Det var en svensk dommer Ewa Brodin til racedyr og hun var lidt forsinket, så den var hen ad 11.30, før vi kom i gang, men så var der jo god tid til lige at få trimmet færdig samt at få ordnet det sidste på Trines kæledyr. De har lyse negle, så de er svære at få helt rene. Camilla Lysel var så sød at give os nogen fif til at få det sidste skidt ud af kløerne. ;o)
Dorte og Kenneth Hansen skulle dømme kæledyrene. Den første oppe var Trines lille Sølvpige på 3 mdr. i juniorklassen hos Dorte.
Trines Sølvpige var den mindste i sin klasse, så hun fik en 4. plads.
Trines kæledyr Xsara blev 4 ud af 8. Der var en klo, der var klippet for tæt. Kenneth sagde, at hun var rimeligt lækker, så det var da en udtalelse, vi blev stolte af. ;o) Wanessa blev 4+ ud af 8. Det gik rigtigt godt for Trines Opdrættergruppe også bestående af Xsara og Wanessa. De blev sør'me 3 ud af 10 og Trine fik en flot stor roset samt et lille trofæ. ;o)
Jeg fik CK  (certkvalitet) på følgende dyr: Nikita, Kimaira, Camélia samt Buckingham. Sidstnævnte blev endvidere BIR (Bedst i racen) blandt de Crestede og Flerfarvede. Så vi fik endnu en flot roset med hjem samt en pokal. Trine deltog endvidere i konkurrencen  "Sødeste Julemut" og det var noget, hun havde glædet sig meget til. Hun havde bedt sin mormor om at sy noget udklædning til sit marsvin og mormor havde først sagt nej... men så var hun alligevel gået i gang. Det var blevet til en sød udklædning og Trine var meget stolt over, at hendes Wanessa sør'me vandt konkurrencen "Sødeste Julemut". ;o)   Det skulle hun også straks ringe og fortælle mormor bagefter.
Vi blev færdige i rimelig god tid og satte kursen mod Låsby igen. Det var en noget anstengende tur hjem i regnvejr. Reflekser i vandet samt lys fra modkørende biler og masser af vand på vejbanen, så vi måtte køre meget forsigtigt sine steder for at undgå akvaplaning.  Men vi var da hjemme ved 21-tiden i god behold. En rigtig hyggelig udstilling.... årets sidste. ;o)

Her i dag har vi så haft besøg af en familie fra Århus, der købte de 2 søde hanunger Wesley og Vishnu til deres piger. ;o)

24.11.2007:

Jeg er ved at gøre bure rene, da jeg opdager, at Trines søde aby-pige Rosalina sidder med veer. Der hænger ligesom en lille vandfyldt blære ud af hende, så jeg følger hende meget opmærksomt. Jeg havde ikke ventet ungerne før d. 28.11., så det kom helt bag på mig.
Den første unge kommer med numsen først, så jeg hjælper lige med at få hinden af. Rosalina slikker ungen meget ivrigt... den er trefarvet. Så følger 2 mørkere unger... sort-gyldne ser det ud til. Den ene har en hvid fod. Der er meget gang i bebserne... de første kravler allerede ind under Rosalina. Der kommer en fjerde unge.... også trefarvet med en del hvidt på... den er skimlet som sin mor. Den femte og sidste unge ser mest gylden og hvid ud... og så er der vist en lille smule sort også.  Det viser sig at være 4 drenge på 88, 82, 99 og 78 g og 1 pige på 72 g... mit sædvanlige held mht. kønsfordellingen. Hvor F.... kommer alle de hanner fra?  ;o)  Nå, men man må jo glæde sig over en veloverstået fødsel.... moderkagerne kommer og Rosalina spiser lidt af dem... resten lader hun ligge.
Jeg har ladet Rosalina gå sammen med en gammel tante Marshas Red Deliza, derÀ À p¶ @´ hÀ À @ À ikker også bebserne og er meget interesseret. Ungerne kravler ind under Rosalina og den lille pige leder allerede efter dievorten. Dejligt at der er så meget gang i bebserne og at Rosalina har vist sig som en rigtig god og opmærksom mor. ;o)

Det går også godt med Quirindas bebser... den unge, der var lidt slap i starten er kommet efter det og har taget pænt på. Han dier fint nu. Det går også godt med Eirenes unge, som Quirinda jo har adopteret. Han vejer over 200 g nu, så han trives virkeligt. Det er skønt efter hans uheldige start på tilværelsen.  Quirinda lader ham die og har taget ham til sig som sin egen. ;o)

18.11.2007:

Så fik vi overstået udstillingen i Kolding. Det var en hyggelig udstilling, selvom vi ikke fik alle de certer, vi kom efter eller havde håbet på. ;o)
Den engelske dommer, der dømte Ensfarvet, Flerfarvet og Kombinationsracer var nemlig meget fedtet med certerne. Der blev vist kun givet i alt 10 certer for ca. 100 dyr... så det var bestemt ikke meget. Vi fik dog de 2 af dem.... min røde hun Niffer's Camelia tegnede sig for ét og var oppe i BIG i Ensfarvet. Og min skimmelhun Kimaira fik et og blev derved champ... og så blev hun endvidere BIG i Flerfarvet. Hun var oppe i den store BIS, dog uden placering... men flot alligevel.
Trines dyr klarede sig ikke for godt... Trines børnedyr Wanessa blev 3 ud af 3. Vi havde klippet en klo for tæt og så havde hun beskidte ører.  Jeg havde ellers kigget ørerne efter... men åbenbart ikke godt nok. ;o) Hun manglede ellers kun et cert for at blive champ... Trines kæledyr Xsara blev 4+/10 i sin gruppe.
Opdrættergrupperne blev heller ikke placeret denne gang. Jeg havde også været lidt uheldig med Tulipan, min røde satin. Hun var utrolig nervøs over at komme med på udstilling, så da jeg sad og trimmede hende, så var hun ved at smutte fra mig flere gange... og pludselig lykkedes det for hende. Jeg greb efter hende, men fik kun fat på noget af pelsen, så hun røg på gulvet... det var godt nok kun fra ½ meters højde, da jeg sad på en transportkasse, men alligevel....  Jeg var kommet til at hive en tot pels af, så det så jo ikke så godt ud. :o(  Men der skete heldigvis ikke noget med hendes tænder eller ben! Pyha!  Men jeg tror nok, at Tulipan bliver hjemme en anden gang. Ikke noget ved at tage et dyr med, der bliver så bange. Det er synd.
Vi havde Lea fra Daylights med hjem i bilen og var lige et smut forbi Mac D. i Vejle på hjemturen. Det hører sig ligesom til.  ;o) 
Det var som sædvanligt hyggeligt at snakke med muttevennerne og vi fik også afleveret en rød muttepige, der skal flytte til Norge. Desuden afleverer Gitte fra Amazings Opdræt en gylden skimmelpige hos Maria Hjort i Kbh. idag. Derfra skal hun videre til Rospiggens Opdræt i Sverige. Tak til både Gitte og Maria for hjælpen. ;o)

16.11.2007:

Det går godt med Eirenes unge, der nu er adopteret af Quirinda. Der gik ikke lang tid, før han lå og diede hos hende. 2 af Quirindas unger diede også efter  kort tid... den sidste lidt slappe unge har jeg måttet give en smule vælling, for lige at få ham i gang. Han lå bare lidt for meget for sig selv. Det synes at have hjulpet, for nu følger han flokken og jeg tror også, at han er begyndt at die.
Det er store vaskedag idag... for i morgen er der udstilling i Kolding, så her er virkelig travlt. Bilen skal pakkes... tagboksen sættes på og der skal handles grønt ind til dyrene. ;o)

15.11.2007:

Sidst på eftermiddagen opdagede jeg, at Quirinda sad med veer.... og så fødte hun uden problemer 3 drenge... hvad ellers?  Jeg synes at være velsignet med hanunger for tiden. ;o)  Nå, men det var jo 3 fine drenge... 2 satiner på 102 og 118 g samt en ensfarvet rød dreng på 92 g. Ingen ørefolder. Den største unge virkede en anelse slap, så ham havde jeg ude og gnubbe på og Trine varmede ham bagefter i sine hænder.
Jeg er lidt bekymret for Eirenes unge, der ikke rigtig synes at trives hos Quintess og Amanda. Han tåles kun lige akkurat og trænger til omsorg. Han får heller ikke lov til at die selv.
Så da Quirindas unger var tørret og begyndt at spadsere lidt rundt, så satte jeg Eirenes unge ind til den nybagte mor. Hun var straks på mærkerne og virkede eksalteret over at få en unge til. Han blev straks nusset og slikket efter alle kunstens regler. Og det var tydeligvis noget, han nød og havde savnet. Han puttede sig tilfreds sammen med de andre unger og nu håber jeg bare, at han selv finder ud af at die hos Quirinda.

14.11.2007:

Vi fandt Eirene død her til morgen. Jeg kunne godt se, at det gik den forkerte vej igår aftes, så jeg havde allerede taget beslutningen om at tage forbi dyrlægen med hende idag, men det nåede jeg jo så ikke.
Allerede igår aftes måtte jeg finde en udvej med Eirenes baby. Da det ikke gik, når jeg satte ham ind til Quintess og Amanda, prøvede jeg at bytte om, så at de kom ind til ham i stedet for. Det gik straks bedre. Quintess jagtede ham ikke mere, men hun interesserede sig heller ikke meget for ham. Så jeg må stadig tage ham ud og holde Quintess, mens han dier hos hende.
Men han hygger sig fint med hunungen Amanda og sidder og varmer sig sammen med hende nu. Dog tager han ikke så meget på, som jeg kunne ønske.
Igår blev vores ældste muttepige Marshas Red Deliza 6 år. Hun er stadig i fin form og ser ikke spor gammel ud. ;o)

11.11.2007:

Jeg havde sat telefonen til at vække kl. 7 for at made Baby og Eirene. Man tør jo næsten ikke stå op for at kigge til patienten, men hun var heldigvis stadig i live. Måske endda lidt mindre feber her til morgen.
Så hun fik sin medicin samt væske og vælling. Quintess måtte finde sig i at blive holdt, mens Baby diede hos hende og det gik fint.
Jeg klippede lidt græs i haven til dyrene og det var meget positivt, at Eirene spiste en smule, selvom hun stadig er svag. Men hun har heldigvis gnisten i blikket og løfter hovedet lidt for at følge med nu. Får hun det for varmt i lammeskindssengen, så kravler hun også ud. Her til aften spiste hun sør'me også lidt salat, så jeg tillader mig selv en vis svag optimisme nu. Baby prøver at kravle ind under hende for at die... men jeg tror simpelthen ikke, at hun har noget mælk endnu gr. feber og medicin. Håber at det kan komme!
Jeg fik købt et ordentligt læs billig grønt på Det Blå Marked i dag, så dyrene kommer til at frådse, når det har fået stuetemperatur. Uha, det var koldt idag.

10.11.2007:

Jeg kæmper videre med Eirene...  hun får vælling samt væske hver 2-3 time. Hen under aften er hun meget varm af feber og puster meget, så jeg giver hende endnu en dosis baytril, selvom hun faktisk har fået dagens ration på 0,5 ml. Men har hørt fra andre, at det er bedre at give 2 gange daglig.
Jeg har prøvet at sætte babyen ind til Quintess, der jo kun har én stor unge på 2 uger - enebarn - at tage sig af. Og Amanda, der jo vejede 160 g ved fødslen, er allerede oppe på over 300 g. Quintess var imidlertid ikke ret sød ved babyen og han sad skræmt i et hjørne.  Jeg har så forsøgt at lægge ham til at die, når jeg sad med Quintess og det lykkedes for mig. Babyen vil gerne die og Quintess finder sig i at blive holdt. Han får lidt vælling ved siden af. Og så sætter jeg ind imellem Quintess' hununge Amanda ind til Eirene og babyen, så hun kan lære ham at spise hø, foder og grønt. Det ser også ud til at virke.
Når han bliver træt, så lægger han sig ind til Eirene i lammeskindssengen og putter. Jeg har kommet et fryselegeme med varmt vand ind i buret under Eirenes seng, da det jo er vigtigt at holde syge dyr varme. 
Jeg har tilmeldt os Specialudstillingen i Sig i december her til aften.

09.11.2007:

Vi vågnede i nat kl. 4 ved fårekyllingelyden og jeg gik op for at se, hvad der var los. Eirene var ved at slikke en unge og så lå der desværre også en stor død unge. En gylden satindreng på 131 g, der ellers var renset og ordnet pænt. Ikke til at sige, hvad der har været i vejen med ham.  :o( Den anden unge er en flot satinskimmeldreng på 136 g.
Jeg stod op igen ved 6.30-tiden, da jeg skulle skrive til arbejde, at jeg måtte blive hjemme med sygt barn. Trine var nemlig blevet syg igår med høj feber og havde ligget hele aftenen på sofaen og sovet. Hun var stadig godt varm her til morgen. Da jeg kiggede til Eirene og babyen, sad der en moderkage i rumpen af hende. Den sad ligesom fast i noget væv... livmoderen? Så jeg turde ikke hive i den... men tænkte, at den slap forhåbentlig af sig selv igen. En halv time efter var den da også faldet af... men der hang ligsom en lyserød spids på 1 cm ud af rumpen på Eirene. Åh nej.. ikke livmoderen??? Jeg vaskede hænder og rensede "livmoderen" for spåner og stoppede den ind igen! Det havde jeg hørt, at Sara fra Gizmo en gang havde gjort med held. Den blev da også inde heldigvis!
Men jeg ringede til dyrlægen, da de åbnede og jeg skulle komme med Eirene, så hun kunne få noget baytril samt noget, der kunne få livmoderen til at rense sig ud og trække sig sammen. Trine blev stoppet i bilen med dyne og pude og så gik det afsted mod Galten. Dyrlægen mærkede på Eirene og der var da heller ikke flere unger i hende, hvilket jeg nu heller ikke regnede med. Hun fik sine indsprøjtninger og skulle så hjem og ligge på varme sammen med bebsen. Så nu håber jeg, at hun klarer sig igennem... den sidste moderkage kom en times tid efter, så jeg er glad for, at den i hvert fald nu er kommet ud og livmoderen er blevet på plads. Hun har fået væske med c-vitamin, kalk, druesukker og bio-lapis. Babyen er meget livlig, så Eirene må godt snart live lidt op og tage sig lidt af ham.

08.11.2007:

Niffer's Yasmin og Niffer's Galliano har fået nyt hjem idag. De er kommet hjem til Tina fra Gjern, der tidligere har købt Niffer's Xarzu og Niffer's Prime Time. Hun har nu returneret Prime Time, som hun ikke rigtig gik i spænd med. Han havde fået for vane at nappe hende og så tilbød jeg, at hun kunne få en anden han i stedet... Prime Time er ellers blevet en rigtig flot rød skimmel....  overvejer bestemt at udstille ham! ;o)

05.11.2007:

Idag har Kjeld fra Dolphis Opdræt været her med foder, hø og spåner... så kan vi klare os lidt igen. Igår havde vi besøg af Anne Marie fra Julles Opdræt. Hun var her og spise frokost sammen med mand og datteren Laura. Det var rigtigt hyggeligt.


02.11.2007:

Idag har jeg haft besøg fra Tjekkiet. ;o)  Opdrætteren Michaela Sadecká og hendes mand har kørt den lange vej for at hente røde marsvin hos mig. De har taget et par dages ferie for ligesom at få lidt ekstra ud af deres ophold og synes, at Danmark var et skønt land. De var især begejstrede for søerne omkring Silkeborg og Ry. Det er altid sjovt at få besøg fra udlandet og det var meget flinke mennesker. Jeg fik en bog forærende om Tjekkiet, som jeg faktisk ikke ved ret meget om.
Michaela var meget begejstrede for dyrene. Hun købte Danielle, Rosanne, Umbertino og Alfa. Rosanne og Umbertino er satinbærere og hun skal bruge dem i sin avl af rød satin. Det var meget skægt... Michaela kunne ikke tale hverken engelsk eller tysk, så hendes mand var med som tolk... han snakkede et ganske udemærket engelsk. De var på besøg næsten 3 timer og skulle derefter tilbage til deres Bed & Breakfast i Gammel Ry, inden de ville vende næsen hjemad mod Tjekkiet i morgen. ;o)

01.11.2007:

Firmaet, hvor jeg har min niffer-mailkonto har haft et større nedbrud på mailserveren og mailen har derfor været utilgængelig de sidste par dage. Den er først kommet op her sidst på eftermiddagen og udbyderen har meddelt, at det ikke er sikkert, om de kan genskabe data... så det betyder, at alle mine gamle mails og kontakter er pist væk!  Møgirriterende! Så derfor... har du bestilt dyr, så vær sød at skrive igen... for bortset fra de opdrættere, jeg allerede kender og som har hjemmeside, så er alle adresser væk.  :o(
Og har du skrevet til mig indenfor de sidste dage, så skriv også venligst igen.

31.10.2007:

Idag har de små røde drenge Unix og Utah fået et nyt hjem hos en familie i Risskov. ;o)

I weekenden blev de røde drenge Ramiro og Red Alert solgt til en familie i Beder og skimlen Valiant kom hjem til Jeanette i Bjerringbro. Hun har tidligere købt et par dyr af mig.

Vi kom desværre ikke afsted på udstilling som planlagt, da jeg var blevet syg. Det var ærgerligt, da vi havde glædet os, men jeg kunne ikke overskue at køre den lange vej over Fyn tidlig lørdag morgen, når jeg ikke var på toppen.

26.10.2007:

Jeg havde ventet, at Quintess skulle føde igår... Det var dag 70, fra hun blev parret og hen under aften blev hun meget urolig og gik og skrabede i spånerne, bed sig i bagbenet og prøvede endda at klemme sig ind til naboen Eirene med det resultat, at hun fik snuden i klemme i plexiglasset. Heldigvis var jeg der og så det, så jeg kunne hjælpe hende fri igen.
Hun gik hvileløst rundt og klukkede ligesom til sine kommende bebser, så jeg lagde mig til at sove inde hos mutterne i aftes, da jeg var sikker på, at fødslen var lige op over, så jeg ville gerne være til stede, når det skete.
Men her til morgen vækkede telefonen os og der var ikke kommet nogen bebser. Quintess lå endda fredeligt i hjørnet og hvilede.
Så jeg begyndte forberedelserne, så Trine kunne komme i skole og skulle til at fodre dyr, da jeg opdagede, at Quintess nu sad med voldsomme veer. Et stort hovede stak ud af rumpen på hende og hinden var trukket af, så ungen sad og gloede fornærmet. Jeg hjalp med at lirke ungen ud... den var bare STOR! Hele 160 g viste det sig  senere, da ungen var slikket ren og tør. En pige endda! ;o) Moderkagen kom lige efter og så var der ikke flere unger i hende... det er den største bebs, der er født her hos os. ;o)

25.10.2007:

De 2 røde muttedrenge Sylvester og Samson er blevet solgt til Mette fra Silkeborg idag. De skal nok få det godt.... og måske har vi snart et nyt medlem til marsvineklubben?  ;o)

23.10.2007:

Jeg opdagede her til aften, at Sunny var i fuld gang med at føde... den ene unge var allerede fin og ren og den næste havde lige meldt sin ankomst og Sunny var i gang med at trække hinderne af. ;o)
Det viste sig at være en stor fin satindreng på hele 134 g og en flot rund ensfarvet gylden pige på 131 g. ;o)  Derefter kom moderkagerne... som Sunny spiste helt op.
Sunny er helt eksalteret over sine nye unger. Hun passer på dem og jeg skal helst ikke nærme mig for meget... så stiller hun sig imellem. Men hun har også ligget og kigget meget misundeligt ind til Ramona og hendes bebser de sidste dage. Nu har hun heldigvis nogen selv at pusle om. ;o)

22.10.2007:

Jeg havde været ved at rense bure og var begyndt at tænke på at finde sengen, da jeg opdagede, at Ramona havde veer. Kl. var 23.45. Det hele forløb meget fint og uproblematisk... Ramona trak den første unge ud... en skimmel. Den blev halvvejs renset, da Ramona bøjede sig ind under sig for at hive endnu en unge ud. Denne gang en rød bebs.... denne blev også slikket grundigt, mens jeg kiggede på nr. 1... skimlen var en dreng på 116 g. Nr. 3 unge... endnu en skimmel meldte sin ankomst og jeg kiggede på den røde bebs... heldigvis en pige og også en pæn størrelse... 117 g. Den sidste unge viste sig at være endnu en pige og 118 g. Så det var flotte store vægte på bebserne og meget livlige unger. ;o)  Far til ungerne er skimmelhannen Niffer's Ikaros, der blev solgt til en finsk opdrætter i forbindelse med Nordisk. Så jeg er glad for at have fået dette fine kuld efter ham.
Jeg har flyttet lidt rundt, da også Sunny, Eirene og Quintess skulle tages fra han. Det forløb heldigvis meget fredeligt, selvom nogen aÀ À p¶ @´ hÀ À @ À nore ikke har arvet sin mor Guldpigens temperament.... Leonore kan enes med alle. ;o) Hvilket man bestemt ikke kunne sige om hendes mor..

20.10.2007:

Vi fik tilmeldt os til udstillingen i Kolding i november.... ;o)  Det var som sædvanligt svært at begrænse sig!

14.10.2007:

Quark er blevet solgt til en familie fra Hårby idag. De havde mistet det ene af familiens marsvin og skulle have nyt selskab til det andet.

13.10.2007:

Så fik jeg taget lidt billeder af de nye bebser, vinderdyrene fra DM, salgsdyr m.v. Det har været en travl uge, så tiden har først været til det idag og solen har jo også været fremme, så man kan få nogle rimelige billeder.  ;o)

12.10.2007:

Idag har vi haft besøg af Sunniva Firing fra Norge, der skulle hente Ginetta og Iamilla. Hun faldt også for den gyldne satinskimmel Enrico, så han flytter også til Norge nu. ;o)

11.10.2007:

Vores plejebebser kom hjem til deres familie i Galten idag. De var efterhånden blevet store nok og diede ikke længere, så de skulle hjem og gå sammen med deres far. Børnene i famailien glædede sig vældigt til at få dem hjem igen og jeg fik senere på aftenen besked om, at det var gået vældigt godt med at sætte den lille marsvinefamilie sammen....  dejligt at vi kunne hjælpe de små bebser. Winna har været en dygtig plejemor... hun har diet ungerne i samtlige 4 uger, skønt hendes egne unger var 3 uger, da vi fik plejebebserne hjem! Og man kan ikke se det på hende... hun er i superfin form. ;o)

Trine med plejebebserne ;o)

08.10.2007:

Så har vi overstået DM 2007 i Kolind og det gik over al forventning. Vores røde juniorhun Camélia blev BIG Junior i Ensfarvet samt Dansk Juniormester 2007 (BIS Junior 1) ! Vores gyldne skimmelhun Kimaira blev BIG i Flerfarvet samt BIS6 i racedyr. Vores røde skimmelhun Evita blev BIG2 i flerfarvet og vores røde satinopdrættergruppe blev 3 ud af 9. Vi fik i alt 9 certer på 12 udstillede dyr og Monifa, Rhianna og Leonore blev derved champs!
Buckingham var oppe i BIG i Kombinationsracer og Altivo også i den store BIS, dog uden placering.... men flot alligevel. Jeg er meget tilfreds!
Trines børnedyr Wanessa vandt sin klasse og fik sit andet cert og var oppe i Børne-BIS, så det gik også meget fint. Trines andet børnedyr Xsara fik Coldings Favoritpræmie. Tak til Lene. ;o)
Jeg skal have taget lidt billeder af vores dygtige dyr i den kommende weekend... så bliver der forhåbentlig lidt tid igen. ;o) Mangler også lidt kuldbilleder. Zinnober fødte jo d. 1. oktober og Amelia har født her til morgen kl. 6.45. Det blev til 2 rubinøjede skimler - dreng og pige på 85 g og 110 g. 1 ensfarvet rubinøjet pige på 104 g samt en gylden MØ satinpige på 92 g. Der var også en død gylden MØ satindreng på 87 g, som Amelia desværre ikke nåede at pakke ud. Men ungerne ser fine og sunde ud. De er født hos mine forældre, der jo har haft Amelia gående, mens vi var på udstilling. ;o)
Vi hentede vores aby-pige Rosalina hjem efter udstillingen. Hun har haft gået til parring ved Alexanders El Prepsi hos Eva Helgren, så vi er meget spændt på de unger, der skal komme.  ;o)
Niffer's Phantasy er flyttet til Tyskland efter udstillingen og vi har fået en rød muttepige Hot & Spice fra Østrig til gengæld.

05.10.2007:

Der er gang i forberedelserne til DM. Dyrene er blevet vasket og trimmet. Som medlem af bestyrelsen i Kreds 4 skal vi afsted allerede i aften for at stille bure op og forberede til udstillingen her i weekenden.
Jeg har været lidt bekymret for den ene af Zinnobers satindrenge. Ham på 70 g har tabt sig i stedet for at tage på som de andre unger i kuldet, så jeg tænkte, at jeg ville give ham lidt vælling for at få ham i gang. Jeg har heller ikke rigtigt set ham nippe hø og grønt som de andre. Da jeg gav ham vælling, opdagede jeg, at der var noget i vejen med ham. Han havde ligesom 2 hager og da jeg åbnede munden på ham, sad hans fortænder helt skævt i forhold til hinanden... de ville aldrig kunne mødes og bearbejde maden. Så det var den tunge gang til dyrlægen og få ham aflivet. Der var desværre ikke andet at gøre, når hans mund var vanskabt. Surt og synd for den lille fyr! :o(

02.10.2007:

Her til aften har vi haft besøg af en sød familie fra Harlev. De købte Nicolo og Nobleman, så de små muttedrenge skal nok få et nyt godt hjem. ;o) Faderen havde selv haft marsvin som barn.

01.10.2007:

Zinnober havde sør'me født, da jeg kom hjem fra arbejde. En rød satincrested på 86 g, 2 røde satiner på 59 g og 70 g samt en amr. crested rød på 82 g. Alle er skis'me drenge. Der lå også en dødfødt eng. crested dreng på 80 g. Jeg fatter ikke, hvor alle de hanunger kommer fra... jeg har fået hele 16 hanner ud af 22 bebser i de sidste 6 kuld. Ku' det ikke have været omvendt. Nå, men det er jo ellers et fint kuld det her, selvom de er lidt små nogen af bebserne... ingen ørefolder og jeg har fået min første satincrestede røde. Så han bliver i hvert fald!

30.09.2007:

Det går fortsat godt med vores plejebebser. Hvirvlen vejer nu 253 g og den trefarvede 245 g! Så det varer ikke længe, før de kan komme hjem til deres familie. ;o) De dier stadig lidt hos Winna... det er utroligt, at hun har haft mælk så længe... hendes egne unger er jo fra 11. august. ;o)
Alle vores andre unger trives også....  den eneste jeg har givet lidt vælling ved siden af, er den ene af Lelinas skimmelpiger. Men der er jo også hele 5 unger, der skal slås om en plads ved dievorterne. Hun har ikke tabt sig, men vægten er faktisk heller ikke steget synderligt som hos de andre unger.
Jeg har fået en henvendelse helt fra Tjekkiet. Så vi får nok besøg af en tjekkisk opdrætter her først i november. Hun har reserveret nogle røde dyr hos os. ;o)

24.09.2007:

Niffer's Quinua har fået nyt hjem idag. Jeanette fra Bjerringbro har været her og hente hende her til aften. Hun har tidligere købt Niffer's Isidor.
Plejebebserne vejer her til aften 196 g (den trefarvede) og 201 g (hvirvlen).

23.09.2007:

Jeg vågnede i nat ved 2.15-tiden, da jeg hørte baby-piv. Det var ganske rigtigt Izadora, der var i gang med at føde. Hun var ved at slikke den fjerde og sidste unge, da jeg kom op, så der var styr på det hele. Jeg stod lige så stille og kiggede på ½ times tid, mens Izadora spiste moderkager og nussede om de små... ville ikke forstyrre, så vejning og kønsbestemmelse måtte vente til om morgenen.
Jeg skulle tidligt op, for vi skulle til møde i Kreds 4's bestyrelse, men der blev da lige tid til at kigge de nyfødte. Det viste sig at være 1 pige på 89 g og 3 drenge på 83, 91 og 97 g. Ingen ørefolder.... men igen en overvægt af hanner! Nå, flotte unger er de nu og man skal jo ikke klage over en fødsel, der er gået godt. ;o)
Jeg var hjemme igen om eftermiddagen og gik i gang med at rense bure. Jeg havde en fornemmelse af, at Lelina ville føde idag. Det var nemlig dag 70 for parringen, så jeg var inde og tjekke hende med jævne mellemrum. Kl. 17.30 hørte jeg, at Lelina havde veer og så stod jeg ellers og overværede fødslen. Ungerne blev født én efter én uden problemer og Lelina klarede det hele til UG. Jeg hjalp lidt med at tørre ungerne, da de kom ret hurtigt efter hinanden og det sagde Lelina intet til. Snart lå der 5 fine bebser og Lelina spiste løs af moderkagerne. Hun fik en velfortjent godbid og lagde sig så til at hvile.  De 5 bebser er alle skimler... 2 amr. crestede drenge på 72 g og 116 g, 1 eng. crested dreng på 90 g samt 2 piger på 75 og 79 g. Bortset fra den ene amr. crestede, der er rubinøjet, har de alle mørke øjne. Fine runde hoveder har de og pæne ører uden folder. ;o)

22.09.2007:

Så fik jeg endelig taget billeder af de nye kuld samt de finske røde mutter. :o)
Det var ikke ligefrem nemt at tage billeder af de nu ret store unger, der ikke ville sidde stille. Plejebebserne vejer forresten 176 og 182 g nu.
Tatiana, Kelly og Donna May er desværre ikke blevet drægtige med de hanner, de har gået sammen med. Kelly bliver sat til en anden han nu, Donna bliver pensioneret, da der er gået for lang tid siden sidste kuld og Tatiana overvejer jeg, om hun skal pensioneres, selvom hun kun har fået 1 kuld. Det er jo Trines kære kæledyr og vi har beholdt Wanessa efter hende. ;o)
Askepot og Pilgrim skal også sættes til han nu og så bliver det også snart tid til Ilyana, Zamira og Mercuria.

19.09.2007:

De 2 plejebebser vejer 167 g og 164 g idag, så de trives vældigt. Jeg er gået i gang med at rense bure igen fra en ende af. Har været så træt ovenpå udstillingen.
De nye bebser er vejet og de har alle taget på, så skønt at ingen af dem behøver ekstra hjælp.
Vi har tilmeldt 12 dyr til udstillingen i Køge sidst i oktober.
Vitesse's øje er helt i orden igen, så det er dejligt. ;o)
Jeg skal have taget billeder af de nye kuld og de nye finske dyr, men det kommer nok til at vente indtil weekenden. Vejret har ikke været for godt... der må gerne være lidt solskin, når jeg skal tage billeder. ;o)

17.09.2007:

Det ser ud til at gå fint med alle de nye bebser. De dier alle, ser det ud til. Emmelie og Fenya hjælpes ad med pasningen af deres babyer. Ivanas bebser, som min mor gav lidt vælling i starten, da de var noget svage efter den hårde fødsel er også blevet livlige og dier nu hos deres mor. Det var godt, at min mor kom og opdagede dem i tide... en time mere og så havde de 2 af dem nok ikke stået til at redde.... så kolde og våde de var. Tak for fødselshjælpen, mor!  Godt gået. ;o)
Vores plejebebser vokser også med god fart. Den 3-farvede vejer nu 151 g og den hvirvlede 148 g. ;o)

16.09.2007:

Trine og jeg står op ved 8-tiden og får morgenmad. Trine vil gerne svømme i Idrætscentrets Svømmehal og får en aftale med Amalie og hendes mor senere på dagen. ;o)
Jeg har mine crestede gyldne Buckingham og Mïriel oppe. Buckingham får sit første cert og Mïriel sit andet. der var 5 hunner i hendes klasse og hun fik en 3. plads, men vi var så heldige, at alle de 3 første i klassen fik cert.
Alle mine 3 satiner Rhianna, Chandos og Monifa får også cert. Claire Paishley roste Rhianna... og min røde satin Chandos kalder hun en meget lovende unghan og min røde satinhun Monifa vinder over sin søster Melanie, som nu ejes af Lotta Hermann fra Sverige.  Monifa kaldes senere også op i BIG.
Jeg har senere på dagen mine opdrættergrupper oppe og får hjælp af Ove fra GoldenGate til at styre min skimmelgruppe. Tak Ove. ;o)
Zirconia bliver derefter kaldt op i BIS Junior sammen med 8 andre dyr. De sidste finaler bliver afholdt og vi kan vente på præmieopverrækkelsen.

Jeg har i løbet af dagen fået overdraget Niffer's Lorenzo og Niffer's Nijinsky til et par nordmænd fra Tarans Opdræt, der skal have dem med til Anne Haagensen fra Norge. 3 andre Niffer-dyr Ikaros, Izalena og Frodo skal med Anu fra Finland hjem til Tuula Niemi og Anne Jarlonen, Critters Opdræt i Finland og jeg har til gengæld fået 3 finske røde hjem fra Critters Opdræt og en engelsk crested rød han fra Snoop's Opdræt. Alle efterkommere af Mette Lybek-dyr. Hun  solgte jo sine bedste røde til Cakhaya's Opdræt i Finland og disse dyr stammer alle fra dem. ;o)

Min mor har ringet igen, at der nu er født 2 kuld mere. Denne gang  hos Emmelie og Fenya. De har heldigvis klaret fødslen selv, men er jo  også andengangsfødende.

Så bliver det endelig tid til præmieoverrækkelse. Zirconia bliver BIG Junior 2 i Ensfarvet. ;o) Og vores skimmelopdrættergruppe bliver sør'me 5 ud af 13 og vi får et fint sølvfad med hjem.  Svenskerne løber med mange af BIS-placeringerne og vinder over Danmark. Norge og Finland får slet ingen points.

Så er det tid til oprydning og endelig kan vi køre mod færgen, som sejler kl. 22.30. Vi følges med Sus fra SunQuicks, Sitanes og Von Gedebjergs. Færgen gynger lidt, men heldigvis ikke så meget som på overfarten, så jeg bliver ikke syg igen. ;o) Vi er hjemme 20 min. over midnat, godt trætte og skal nu have dyrene på plads og beundre nye babyer. Der er 6 nye fine babyer foruden de 3 af Ivanas. Desværre ligger der også et par døde, der godt nok er renset, men den ene havde hinde over det ene næsebor. Men måske er de blevet klemt. Nå, men vi må jo glæde os over de fine levende. Der er 3 hunner blandt de 9 nye babyer og altså hele 6 drenge. Igen overvægt af hanner! Tjaaa!

15.09.2007:

Tidligt op og dyrene i kasser efter det sidste tjek. Kun Kimaira bliver hjemme. Super ærgerligt, men hun har lidt tørre skæl i huden og så tør jeg altså ikke slæbe hende med, selvom det er møgærgerligt, for hun er bare fin.
Afsted mod færgen, som vi når inden reservationen udløber kl. 6.45, selvom vi måtte holde 5 minutter ved en togoverskæring. Vi spiser morgenmad ombord, men da vi kommer ud på mere åbent hav, gynger båden godt og jeg bliver noget søsyg. Puha! Trine derimod er helt upåvirket. Vi når endelig i land og kører mod Slangerup. Vi må gøre holdt undevejs, da jeg stadig er ret dårlig.
Men vel fremme kommer vi da heldigvis fint igennem indtjek og jeg får dyrene på plads, stadig lidt svimmel og utilpas efter sejlturen.
Det går heldigvis over i løbet af formiddagen og jeg har flere dyr oppe. Det går ret fint. Mine røde Camélia og Altivo får cert og fin kritik hos Claire Paishley. Gerry Harvey giver også min buf satinskimmel Leonore cert... hendes andet. Der er ingen certer til mine skimler... heller ikke min skimmelhan Jappe's bror SCH NCH Fenix Thetys, som Lotta Hermann fremviser. Ja, det forstår man jo ikke.
Helena fra Imargos i Sverige får dog cert på SCH Niffer's Rivano, som hun jo har købt af mig som unge og han bliver derved også dansk champion. Tillykke til Helena. ;o)
Trine har begge sine børnedyr oppe. Xsara i juniorklassen, som hun vinder over 3 andre. Dommeren giver en virkelig fin kritik. En sand mursten kalder han Xsara og et super temperament. Trine har også arbejdet meget med at gøre dyrene trygge og tamme. ;o) Xsara kommer op mod bedste og eneste juniorhan og det ser ud til på dommeren, at hun vinder, hvilket vil sige at hun nok bliver BIS Junior.  ;o)
Det går også godt for Trines andet børnedyr Wanessa, der er oppe i klassen hunner 5-8 mdr. mod 7 andre hunner. Trine er heldig, at Wanessa også vinder sin klasse.  Senere bliver Wanessa kaldt op i BIS Børnedyr, hvor der er 14 dyr i alt. Det er meget spændende. Dommeren Jim Fort ser ud til at have et godt øje til Wanessa, så vi håber, at hun får en placering, men vi vil jo først få resultatet at vide senere på dagen, når der skal være præmieoverrækkelse til børnene. ;o)
Jeg har derefter min gyldne juniorhun Zirconia oppe mod 2 andre hunner og hun vinder sør'me klassen. Hun bliver senere kaldt op i BIG junior sammen med en hvid hun. Så vi håber jo på, at der er nok juniordyr til at der kan blive både en BIG Junior og en BIG Junior2, så vi kan få en placering. ;o)
Mine sidste 5 dyr - de 2 gyldne crestede og de 3 satiner viser sig først at skulle op om søndagen, så der gøres så småt klar til børnenes præmie overrækkelse. ;o) Der er meget fine gaver til børnene. Alle børnene får foder og et marsvinehus samt en medalje. Så bliver dagens vindere råbt op. Trine fik desværre ikke deltaget i agurkespisning m.v., da vi spiste frokost på det tidspunkt og hun havde heller ikke held i marsvinevæddeløbet. Men det viste sig, at Xsara virkelig blev BIS Junior 1 og Trine blev lykkelig for sin pokal, store flotte roset og en transportkasse. ;o) Så gik man over til BIS vinderne og vi holdt vejret. Var Wanessa mon blandt de 3 ud af 14, der blev placeret? Jo, det var hun virkelig! Wanessa blev sør'me À À p¶ @´ hÀ À @ À resultater og jeg var meget glad på Trines vegne. ;o) Begge dyrene blev samtidig Bedste A-dyr.
Jeg havde i løbet af dagen overdraget Niffer's Murphy til Linda fra Piwers. Han skal være udstillingsdyr for Linda, når han bliver stor nok.
Min mor havde ringet i løbet af dagen, at Ivana har født. Hun var lidt chokeret, for ungerne lå spredt og hun troede først, at de fleste var døde. Der var en uudpakket død, men det viste sig, at de andre var i live... de var bare meget kolde og havde stadig hinde på bagkroppen. Jeg fik min mor til at finde et varmelegeme for at varme ungerne op. En af ungerne døde dog senere, da den havde tarmudfald, men resten så ud til at komme sig og mor Ivana livede også lidt op i løbet af aftenen og begyndte at tage sig af ungerne..
Ved 19-tiden er der fælles spisning og vi får masser af god mad. Senere er der bankospil og jeg er heldig at vinde et spil på pladen fuld og får et flot stort marsvinehus og en pose med foder m.v. i gevinst. Trine og jeg går i seng ved 22.30-tiden og sover med nogen forstyrrelser i nattens løb, da lyset konstant tændes, hvis der er nogen, der kommer eller går i gymnastiksalen.

13.09.2007:

Der har været travlt mht. forberedelser op til Nordisk. Alle bure er renset (igen igen!) og jeg har fået badet alle udstillingsdyrene. Jeg har dårlige erfaringer med at bade dem først dagen forinden, da de så måske kan snøfte lidt efter vasken eller få lidt rødme i huden.
Det går fremad med både Vitesse's øje og Jason's tud. ;o)

12.09.2007:

Vi har været en tur forbi dyrlægen idag, da Vitesse havde fået dårligt øje. Jeg troede, at hun måske havde fået en klo i øjet, da det var rødt i kanten og selve øjet helt mælkehvidt. Men der viste sig at sidde et fremmedlegeme. Dyrlægen hældte noget bedøvende i øjet, så han kunne komme til at kigge nærmere og Trine fik lov til at lyse med en speciel lygte ned i øjet, mens dyrlægen tog fremmedlegemet ud. Det lignede noget fra et blad! Så vi fik noget øjensalve med hjem til at smøre med. Vi havde også Jason med, der har fået en grim næse igen. Han har tidligere haft noget, der lignede læbesvamp, men det var endelig gået væk efter langvarig smøring med Aloe Vera. Og der havde ikke været noget i vejen længe...  ja, jeg var faktisk lige ved at tilmelde ham til DM i Kolind. Men så her den anden dag var han begyndt at få skorper på næsen igen og selvom jeg havde smurt med både Brentan og Aloe Vera, så havde han kradset hele næsen til blods næste dag.
Dyrlægen sagde, at det var en slags allergisk reaktion.. immuno...et eller andet, som jeg ikke kan huske og vi så billeder med eksempler i hans bog. Så Jason fik et par indsprøjtninger med noget kløestillende og vi fik piller og så hydro-kortison creme med hjem til at smøre med. Det er noget mærkeligt udslæt... det er kun i hovedet omkring næsen og lidt ved ørerne.

09.09.2007:

Pyha! Den har stået på "Store Burrens" idag. Samtidig er alle dyrene blevet vejet og har fået klippet kløer. Jeg skal hilse og sige, at der er MANGE kløer. ;o)  Plejebebserne vejer 80 g og 85 g idag. ;o)  De har også godt ville have lidt vælling ved siden af modermælken og de er så ivrige, at de napper i fingrene, som var de små piratfisk. ;o)  De har jo så næsten fordoblet deres vægt, siden jeg hentede dem hos dyrlægen. ;o)

08.09.2007:

Idag har Lea og jeg været på sponsortur i Kolind for at skrabe sponsorgaver sammen til udstillingen i oktober, hvor Kreds 4 jo afholder DM. Mange forretninger var søde til at love os gaver, nogen skulle lige have chefens godkendelse og radioforretnigen ville stille et højttaleranlæg til rådighed under udstillingen. Det er vi rigtigt glade for. Vi var også et smut forbi Plantorama i Skæring, Maxi Zoo og Toys'R'us, der forhåbentlig også vil donere os lidt sponsorgaver. ;o)
Forinden sponsorturen var vi på besøg hos Eva fra Alexanders Opdræt, hvor vi spiste morgenmad og vi havde Trines aby-hun Rosalina med, der skulle til parring hos en flot trefarvet aby-han Alexanders El Prepsi. ;o)
Hjemme igen fik først Lea besøg af en familie fra Århus, der skulle afhente en trefarvet hununge hos hende og bagefter var de her forbi og købe Niffer's Lizette, en sød gylden crested muttepige på ca. 2 mdr.
Min mor har set efter vores plejebebser imens. Men de er begyndt ikke at ville have så megen vælling mere. Næ nej, nu er det kun modermælk, der duer. De suger til gengæld også næsten hele tiden. ;o) Og plejemor Winna har udviklet lange dievorter igen og har sat mælkeproduktionen op til de små søde basser. Det er så skønt, når det kan lade sig gøre og mere tålmodig mor skal man lede længe efter. Igår aftes var vægten oppe på 71 og 72 g og de har fået nogen runde fine mavser!

06.09.2007:

Idag har jeg solgt Niffer's Isidor til Jeanette fra Bjerringbro. Hun har også bestilt en rød hununge fra et af de kommende kuld. ;o) Hun har en del marsvin i forvejen og kunne godt tænke sig et rødt par også.
Plejebebserne har taget godt på.... nu vejer de 65 og 66 g, så de har taget hele 10 g på hver siden igår... dejligt at de trives og begge dier også hos deres plejemor nu, foruden at jeg stadig giver lidt vælling. Min mor har været så sød at sørge for dem, mens jeg har været på arbejde og det gør hun også i morgen. ;o)

05.09.2007:

Det går heldigvis fremad med vores 2 små plejebørn... de har igen idag taget nogen gram på - 55 og 56 g vejer de nu - og vi har haft besøg af ejeren Anja og hendes 2 børn, der gerne ville hilse på de små. De har stadig marsvinefar gående og så er det jo heldigt nok, at det er 2 små muttedrenge, så de senere kan komme til at gå sammen med deres far. ;o)
Her til aften har jeg flyttet lidt rundt i forbindelse med rengøringen af bure og jeg har taget hannerne Kalahari, Alfa, Ray og Marzog fra de hunner, der skal føde her i september... nogen hanunger er taget fra moderen også, så der har været en del kabaler, der skulle gå op, for at alle kunne være der og øv, har også måtte tage et af tremmeburene frem igen. ;o)
Jumse, der jo har haft det dårlige ben... og som stadig trækker lidt på benet, har fået damebesøg af Vitesse. Han trængte ligesom til at muntres lidt op og røre sig lidt mere, synes jeg. Han havde det med bare at ligge i hjørnet og så kun komme frem, når der blev fodret. Men nu kunne det nok være, at han faktisk godt kunne bruge benet... lidt stift er det endnu, men han skal jo også røre sig for at træne det op. ;o)  To andre hunner Qutie Pie og Quirinda er også sat til han ved en af mine røde satinhanner .

04.09.2007:

Her til morgen blev jeg ringet op fra dyrlægeklinikken. De stod med to små moderløse marsvineunger, efter at marsvinemor var død efter en operation. Ungerne var født i torsdags, men der var åbenbart en unge, der ikke var kommet ud, så moderen var begyndt at blive dårlig. De havde fået hende ind på klinikken, men de kunne desværre ikke redde hende. Jeg blev spurgt om, jeg mon havde en hun, der kunne tænkes at tage imod ungerne. Jeg har ikke nogen hunner, der lige har født... det nyeste kuld er jo fra 11. august, men jeg indvilligede straks i at forsøge at redde ungerne. Efter arbejde kørte jeg forbi klinikken og hentede de små bebser. De var også meget små, men de virkede rigtig friske... de havde åbenbart diet hos moderen, indtil hun var blevet for dårlig og de havde også fået lidt at spise på klinikken. Hjemme satte jeg dem sammen med Winna, min røde hun, der har født 11. august og som stadig har mælk i patterne. De blev lagt til og især den ene ville gerne sutte lidt. Jeg gav dem bagefter vælling og fik renset deres små rumper. Det var 2 små hanner på 47 og 49 g. En trefarvet og en hvirvlet gylden og hvid. De fik lidt tid for sig selv med Winna uden hendes andre unger og det gik rigtigt fint. Winna rensede også bebserne bagi og tog dem uden videre til sig. Jeg havde fået ejerens tlf.nr. og kontaktede hende om aftenen for at sige, at det foreløbig gik fint med ungerne og at Winna havde adopteret dem uden problemer. Ungernes vægt da jeg gik i seng var steget til 50 g for begge to.
Igår aftes hørte jeg forresten fra Jenny - en af de englændere, vi havde på besøg og som jo importerede hele 12 af vores dyr dyr til England. Hun var på vej til Ibiza nu, men ville lige fortælle, at hun havde haft meget gode resultater på marsvineudstillingen The London Championship. Niffers Helios, en gylden satinskimmeldreng fra os, var blevet Bedste Satin og så var det også gået godt for hendes himalayaer. ;o)

02.09.2007:

Idag har vi haft besøg af et ungt par fra Højbjerg, der gerne ville have et par marsvin at hygge sig med. Mathilde havde selv haft marsvin som barn og nu synes hun, det kunne være hyggeligt at få et par dejlige mutter igen. De valgte Muffe, sød skimmeldreng og Manolito, rød lille dreng. De havde et stort flot nyt bur med i bilen og mutterne blev installeret og tog straks deres nye fine hus i besiddelse. ;o)
Her til aften fik jo så tilmeldt os til DM... og ja, det blev 15 dyr. Det er svært at sortere fra, da jeg jo ikke ved, hvordan resultaterne bliver til Nordisk, så jeg har tilmeldt næsten de samme dyr. Så må vi se, hvem der kommer med til den tid.

31.08.2007:

Trine har haft besøg af sin skoleveninde Anna idag og hendes forældre, da Anna endelig havde fået lov til at få marsvin efter lang tids plagen. ;o)
De valgte Gnüf og Kenzo, så de skal nok få det hyggeligt hos Anna nu.

Jeg er begyndt at tænke på, hvilke dyr der skal med til DM... der er jo tilmeldingsfrist d. 2. september, så det kan hurtigt blive. ;o)
Listen er indtil videre barberet ned til 15 dyr... uha, det er svært at begrænse sig, når der er så mange dyr, man gerne vil have en bedømmelse på. ;o)

27.08.2007:

Pyha, jeg opdagede her til morgen, at Jumse er begyndt at bruge sit ben igen. Han trækker stadig på det, men det er et stort fremskkridt, at han overhovedet bruger det og bevæger sig lidt mere rundt i buret. ;o)
Det ser også ud til at gå i orden, at jeg kan få nogen finske røde dyr hjem i forbindelse med Nordisk. Transporten er gået i orden nu. ;o) Så det glæder jeg mig meget til. Det er efter Mette Lybeks gamle linier. Nogle af hendes bedste dyr kom jo til Finland til Cakhaya's Opdræt. :oD
Og så har jeg lige fået en god nyhed fra Charlotte, Wonders Opdræt i Norge. Hun har lige udstillet Niffer's Kitaro og han har sør'me fået cert, er blevet BIR og BIS4. Det var flot klaret. Kitaro er en stor gylden satinhan og bror til min Kimaira, der også har klaret sig så godt. ;o)
Jeg har fået taget lidt nye billeder. Jason, Nacho og Vitesse har fået udskiftet deres billeder og så er der taget nye billeder af nogen af salgsdyrene samt Standbydyrene. ;o)

22.08.2007:

Her til morgen opdagede jeg, at der var frisk blod i spånerne hos Shakira og bebserne. Jeg blev noget forskrækket og tog ungerne op én for én for at undersøge dem. Ingenting. Så tog jeg Shakira op og av av av... ungerne havde nærmest bidt spidsen af en af hendes dievorter. Det var den, der blødte. Jeg smurte hende med Aloe Vera og så måtte hun jo også bare med til dyrlægen i eftermiddag, når Jumse skulle til kontrol med sit ben. Jeg var noget bekymret for ham.... benet var ikke blevet bedre, så måske ville vi ikke få ham med hjem igen. :o(  Jeg tog lidt tidligere fri fra arbejde for at køre til dyrlægen. Der blev kigget på Shakira... ungerne er jo ikke store nok til at vænne fra endnu, så det blev til at jeg skulle smøre Shakira med zinksalve, der jo er udskadeligt for ungerne og fremmer helingen af såret... alle 7 unger trives og jeg giver stadig de mindste vælling som supplement.
Så var det Jumses tur og dyrlægen synes ikke, at det så godt ud med benet... han burde være begyndt at støtte på det nu. Dyrlægen mente, at der kunne være et brud, vi havde overset, så der blev taget nye røngtenbilleder. Disse viste stadig ingen brud, så der blev følt noget mere på Jumse. Hans bløde hævelse på benet havde lagt sig, men der var nogen stivhed i leddet og man kunne også se lidt på røngtenbilledet. Dyrlægen kom derfor til den konklusion, at der nok var rykket nogen ledbånd eller korsbånd over.... og sådan noget tager tid at komme sig over. Måske er Trine kommet til at holde lidt fast i benet, da hun tabte Jumse på gulvet, så det er gået ud over leddet.... vi har ikke rigtigt kunne få ud af Trine, var der var sket... udover at han havde bidt hende og så havde hun tabt ham. Hvor, hvornår og hvordan er stadig uvist.
Men da Jumse jo spiser godt og virker glad, så blev vi sendt hjem med besked om at holde ham i ro, give metacam, hvis han har ondt og så ellers lade tiden arbejde for helbredelsen. Så pyha, vi fik vores Jumse med hjem igen! Det kan nok være, at Trine var glad.

18.08.2007:

Jeg er stagetræt her til morgen og det er Trine der farer ind for at se til Castor. Det er en noget slukører Trine, der kommer ind med en død Castor i lammeskindssengen. Han ligger fuldstændig som i nat, så han er bare sovet stille ind. Fan... også! Det var åbenbart så som så med de gode prognoser... nu står jeg både med en sikkert fed dyrlægeregning og et dødt marsvin. Sikke noget møg! Jeg ringer til Dyrlægeklinikken for at fortælle de dårlige nyheder og de lover at lægge en note til dyrlægen. :o(
Det går forresten heller ikke bedre med Jumses ben. Han støtter stadig ikke på det. Jeg er bange for, at der kan være sket noget med hans ryg i faldet.... men vi skulle i hvert fald kontakte dyrlægen mandag, hvis der stadig ikke var nogen fremgang. Jumse spiser ellers som et tærskeværk, men bruger ikke benet til at komme omkring overhovedet. Han får stadig baytril og smertestillende.
Det er altså ikke sjovt for tiden! Vi er ligesom kommet ind i en stime med uheld. Nu er det ellers gået så godt så længe. Gode fødsler, ingen sygdom og ingen dødsfald bortset fra gamle Arthur i januar og Jamilla i juni. Jeg har også godt hørt fra andre opdrættere, der har oplevet det samme... at lige pludselig så kommer der en masse bras på én gang. På udstillingen i Århus havde en anden opdrætter mistet 2 hunner på samme dag.... puha, det er hårdt, mens det står på. Nu må det altså godt snart vende igen!!!
Vi havde Kjeld og Gitte samt børn fra Dolphis opdræt til frokost idag og det var rigtigt hyggeligt. Godt med en muttesnak og en bid brød.

17.08.2007:

Nu er det snart ikke sjov mere. Her til morgen opdager jeg, at Castor er sløj. Han sidder og puster sig op og har rindende øjne. Jeg vejer ham og kan se, at han også har tabt sig ca. 100 g siden sidste vejning. Men han har jo også fået ny dame på og plejer at løbe lidt sul af sig.
Jeg afleverer ham hos dyrlægen på vej til arbejde, da jeg er nødt til at tage ind til et møde.
Ved middagstid ringer dyrlægen, at han har undersøgt Castor og der er ikke noget galt med tænderne, men han var øm i sin mave, så de havde taget et røngtenbillede, der viste en meget stor sten i blæren. Åh nej... så var det nok sket, tænkte jeg. Jeg sagde, at jeg ikke ville udsætte Castor for en operation med mindre at hans chancer var betydeligt over middel, men dyrlægen mente, at Castors udsigter til at klare operationen var meget fine, så han fik fik frie hænder til at fjerne stenen. Vi aftalte, at vi skulle hente Castor igen ved 16.30 tiden om eftermiddagen.
Da vi kommer, får vi udleveret et arsenal af medicin. Castor havde en kraftig blærebetændelse foruden blærestenen, som vi fik udleveret i en pose. Den er på størrelse med en stor ært! Så Castor skulle have smertestillende i 10 dage foruden baytril i hele 20 dage for at slå blærebetændelsen ordentlig ned. Castor virker meget træt, men det er jo forståeligt efter en operation og han ser også noget tynd ud. Vi skal endvidere give Critical Care i 5-7 dage for at undgå fedtlever. Det er vigtigt efter en operation, hvor dyret måske ikke har nogen appetiÀ À p¶ @´ hÀ À @ À eg synes, at det er underligt, at vi ikke har set, at Castor har haft blærebetændelse. Han har opført sig helt normalt, spist og brummet og kurtiseret Quintess, som han har gået med siden 24. juli. Vi har haft et hunmarsvin med blærebetændelse en gang og der var man da ikke i tvivl, fordi hun peb hver gang hun skulle tisse.
Castor fik udskiftet varmedunk nogle gange i løbet af aftenen og er blevet madet med Critical Care og har fået væske med en engangssprøjte. Han har sunket det hele villigt, men virker meget træt og kan næsten ikke løfte hovedet. Jeg står endvidere op ved 3-tiden og giver endnu en gang mad samt ny varmedunk.

15.08.2007:

Vi var til dyrlægen med Jumse idag og dyrlægens første bemærkning var:  "Jeg tror, at benet er brækket"! Hvordan kan det ske, sagde jeg... jeg har ikke tabt ham... har du Trine, spurgte jeg? Trine fik lige pludselig så travlt med at snakke om noget andet og komme ud af konsultationsværelset og så var jeg godt klar over, at der var noget grueligt galt! Nå, men dyrlægen fik taget nogen røngtenbilleder og heldigvis viste de ingen brud. Måske var det bare faldet, der havde gjort Jumse halt.... så i hvert fald skulle han på baytril og have noget smertestillende. Dyrlægen kunne se noget ledbetændelse på røngtenbilledet, der kunne være kommet af faldet. Så vi fik Jumse med hjem igen... ellers skulle han nok have været aflivet. Jeg fik mig en grundig snak med Trine om, at man ikke må lyve og at det er vigtigt at sige, hvis der er sket noget med et dyr. Man kan ved et uheld komme til at tabe et dyr, men det er meget skidt, hvis man bare lader som ingenting og lader dyret lide. Jeg kunne ikke få at vide, hvornår det var sket. Men jeg ved med sikkerhed, at Jumse var helt i orden fredag, hvor jeg viste ham til Herbert. Og i weekenden har vi jo været væk det meste af tiden... så det må lige være sket.
Her til aften har vi haft besøg af Mia, der har hentet sine mutter LaToya og Yuppie, der jo har været på ferie hos os, mens hun var på Færøerne.

14.08.2007:

Suk! Så er man startet på arbejde igen. Det er sør'me hårdt. Trine var startet på skolen og havde endvidere sin første ridetime på Ry rideskole.
Om aftenen opdagede jeg, at der var noget galt med min tyske han Jumse. Han kom ikke frem for at få sin mad og da jeg tog ham ud, så jeg at han ikke støttede ordentlig på sit ene bagben og ligesom slingrede lidt. Min første tanke var åh nej kalkmangel... men det burde en stor flot han på godt et år da ikke lide af. Jeg opdagede så en hævelse på det ene lår. Tja... så er det dyrlæge i morgen.

12.08.2007:

Næste morgen var vi i Århus igen ved 9-tiden. Udstillingen gik i gang og det var rigtigt hyggeligt med en lille udstilling for en gangs skyld. Vi fik også rigtigt gode resultater. Rhianna blev BIR Junior... nå ja, hun var eneste junior satin i klassen. ;o)  Men vores satinskimmel Unity blev sør'me bedste satin af de voksne! Endnu en BIR og et certkvalitet! Der blev ikke uddelt rigtige certer, da det var en specialudstilling.
Og jeg var rigtig glad for at vores røde pige Jinah klarede sig så godt i Ensfarvetklassen. Hun fik også et CK og tænk der blev hun BIR over alle de sorte, gyldne, hvide m.fl.! Dommeren Heather Graham var vild med hende og var ved at stoppe hende ned i trøjen. He he!
Rhianna var oppe i BIS om bedste Juniordyr sammen med en sort og en langhår. Her blev det langhåren, der vandt. Og jeg havde både Unity og Jinah oppe i BIS om dagens bedste voksne dyr sammen med en langhår og her blev det også langhåren der vandt. 
Men Trine og jeg kom sør'me hjem med hele 3 pokaler, så det var gået over al forventning. Og så havde der været tid til både hygge og snak... en rigtig fin lille udstilling, som jeg håber, at der bliver nogen flere af. ;o)

11.08.2007:

Sikken morgen. Jeg stod op til en død Guldpige! Hun havde ellers ikke fejlet spor igår aftes... der havde hun rendt livligt rundt og tigget samt fået sin sædvanlige dosis kalk ved sengetid. Hun var ellers stor og fin. Vejede lidt over et kilo, så hun har aldrig haft tandproblemer som følge af hendes problemer med kalkmangel. Men nu var det i hvert fald slut. Hun er sikkert bare sovet stille ind og det er godt nok, at hun ikke var syg i den sidste tid, synes jeg.
Det var dog ikke, hvad man lige håber på, når man har travlt med at forberede til udstilling. :o(
Men afsted kom vi... jeg måtte dog lade Duchess og Zirconia blive hjemme. De snøftede lidt... sikkert efter vasken i går aftes, selvom jeg havde tørret grundigt og dyrene havde siddet i håndklæde ½ time efter tørringen. ØV.
Det gik hurtigt med at stille bure op. Der var tilmeldt 85 dyr. Vi havde en rigtig hyggelig dag, hvor der var tid til at snakke, trimme osv. Og vi fik en dejlig middag. Vi var hjemme ved 21.30-tiden, hvor vi sagde goddag til et nyt kuld. Winna havde født, mens vi var væk. Et skønt kuld på 3 eng. crestede røde piger på 78, 80 og 107 g samt en rød dreng på 85 g. En dejlig afslutning på en dag, der startede så trist!

10.08.2007:

Så kom Herbert forbi igen idag og hentede Qvintano, Trichia og Cherie til ham selv og 3 dyr Indiana Jones, Indigo og Kalliope til 2 andre tyske opdrættere, Carola Heise og Tony Klossek. Han bestilte yderligere en af Zinnias røde satinhanunger til levering når han kommer igen til oktober og dømmer til DM i Kolind.
Jeg har sat Chianti ind til nogle andre hunner og hun ser ud til at være glad for selskabet. Hun spiser stadig fint. Det går også godt med Penelopes bebser hos Shakira. Pigerne dier hos Shakira nu, men de får også lidt vælling ind imellem for at aflaste Shakira.
Jeg har fået tilmeldt os til Nordisk idag og har endvidere fået vasket de 8 udstillingsdyr til specialudstillingen i weekenden. Jeg har ikke fået trimmet spor, men regner med at der bliver god tid i morgen. Vi skal mødes kl. 12 i Børnenes Hus, sætte bure op, have fællesspisning og muttehygge. ;o)

09.08.2007:

Jeg har gjort alle bure rene og solgt Niffer's Jennifer til en familie i Skanderborg. De har en ældre hun, der trænger til en kammerat, så jeg er sikker på, at Jennifer nok skal få det rart. ;o)
Chianti ser heldigvis ud til at klare op idag og hun spiser grådigt. Pyha!
Jeg har fået pakket et tremmebur ned, da jeg har flyttet om og vi har været ude og købe ny forsyning af spåner.

08.08.2007:

Chianti havde aborteret to lyserøde fostre mere, da vi stod op her til morgen. Men der var stadig liv i maven. Jeg kunne dog ikke lide, at der ikke var kommet nogen moderkager... ellers havde hun i hvert fald spist dem. Til middag kom der et foster mere og et til i eftermiddags. Chianti så lidt træt ud, så hun fik baytril og kalk, druesukker og c-vitamin.

07.08.2007:

Vi var ude hos Dolphis Opdræt i formiddags, da de skulle til Sjælland og havde været så søde at ville tage de 3 muttedrenge Adam, Alexander og Victory med til Lykke i Skovlunde. Selv skulle de sælge nogle hunner til Lykke.
I eftermiddags var vi så en tur til dyrlægen. Leonore skulle have tjekket sine tænder, som jeg blev slebet i maj og de så heldigvis stadig meget fine ud. Hun har heller aldrig set bedre ud eller vejet mere endnu. ;o) Vi  havde også Ariane med, der nu havde haft lidt snue et par dage, men der var heldigvis ikke noget at høre på hendes lunger, så vi skulle bare se tiden an.
Her til aften undrede jeg míg over, at Altivo prøvede at parre Chianti, der jo var drægtig og fan.. om ikke hun havde aborteret en lille lyserød bebs. Der var stadig et par uger til hun skulle føde. Jeg skyndte mig at få hende ud og der var stadig liv i maven. Men vel ikke meget håb om at det blev der. Chianti fik et bur for sig selv og så helt upåvirket ud.

06.08.2007:

Næste dag trængte vi til at få noget andet at tænke på, så vi var en dejlig tur i Ree Park med Trines farmor, farfar og faster Anne. Da vi kom hjem havde Zinnia sør'me fået et superlækkert kuld. En fin rød skimmelpige på 82 g, en rød satinpige på 92 g samt 2 røde satindrenge på 92 og 94 g. Super fine unger uden ørefolder. Det var vel nok dejligt ovenpå den triste oplevelse med Penelope igår. Mormor havde passet Shakira og bebserne, mens vi var væk, da de små stadig får lidt vælling ved siden af.

05.08.2007:

Tilstanden var uændret hos Penelope her til morgen, men der var kommet noget af en dårlig moderkage fra hende, som jeg fjernede. Så jeg håber, at det kan hjælpe på hende. Hun får stadig baytril samt kalk, druesukker og c-vitamin. Jeg mader hende endvidere med Critical Care, da hun har mistet appetitten. Igår spiste hun i det mindste grønt.
Ved middagstid skulle jeg mødes med Anne Marie fra Julles Opdræt ved Ikea og have Tatiana med hjem, der havde været til parring hos hendes han Tarif. Vi håber, at Tati er drægtig nu efter 5 ugers visit.
Da jeg kom hjem, tog jeg den hårde beslutning at tage ungerne fra Penelope. Jeg havde madet dem med vælling, men da Penelope ikke rørte sig, så sad de også bare op ad hende uden at nippe grønt og hø, som de gerne skulle i gang med. De blev sat ind til Shakira, der havde født få dage forinden. Jeg prøvede at lægge dem til Shakira og de kunne alle 3 finde ud af at sutte lidt. Shakira tog imod dem uden det mindste kny... der gik ikke mange øjeblikke, før hun rensede ungerne bagi og nussede om dem. Dejlige dygtige Shakira!
Hen under aftenen forværredes Penelopes tilstand og ved 21-tiden døde hun i Trines arme. Trine var utrøstelig og jeg var også utroligt ked af at have mistet min bedste røde satinhun og en utrolig dejlig mut. Min første satin champ! Jeg er sikker på, at hun havde fået infektion i livmoderen og at ikke alt var kommet ud, da hun jo klarede fødslen så fint og var kvik bagefter. Puha, sikket tab! :o(   Nogen gange er det ikke sjovt at have marsvin. Som det ikke var nok kunne jeg pludselig se, at Guldpigen var ved at lægge op til at få begyndende kalkmangel igen. Mine tanker havde været andetsteds.... men nu fik Guldpigen en kraftig behandling med kalk, c-vitamin og druesukker og heldigvis blev anfaldet stoppet i opløbet denne gang!

04.08.2007:

Jeg vågnede tidligt, da jeg lige skulle have ryddet lidt op, inden Herbert kom. Og pludselig hørte jeg føde-lyde. Det var sør'me Penelope, der var i gang med at føde. 3 dage inden forventet. Det var nogle små bebser, men de lød livskraftige nok. En satinpige på 69 g, en ensfarvet pige på 72 g og en lille ensfarvet dreng på kun 52 g. Så kom der en unge mere... det mærkelige var, at den udstødte nogen gisp og så var den død trods gentagne forsøg på genoplivning. Endnu en unge kom med samme opførsel. Da jeg undersøgte ungerne nærmere, opdagede jeg at der ikke var hul igennem næseborene... kun små fordybninger. Det var godt nok synd, for det var 2 fine satindrenge på 73 og 88 g. :o(
Men Penelope tog sig godt af de resterende 3 små. Hun klukkede og sad over dem og nussede dem.
Så kom Herbert og fik fremvist mine dyr. Han bestemte sig for Qvintano, en rød satinbærerhan, Trichia, en rød satinhun og Cherie, en rød hun der har fået 1 kuld. Cheries mor Latifa er også satinbærer.  Herbert skulle nu en uge på ferie i Danmark, inden han ville komme og hente dyrene d. 10. august.
Trine og jeg tog bagefter en tur i Randers Regnskov. Da vi kom hjem om aftenen, kunne jeg se, at der var noget galt med Penelope. :o(  Hun sad og hang lidt og var slet ikke så frisk som efter fødslen. Så hun fik godt med kalk, c-vitamin og druesukker samt et skud baytril. Hun prøvede tappert at tage sig af ungerne, men jeg kunne se, at hun var dårlig og jeg var ikke sikker på, at alle moderkagerne var kommet ud endnu.


03.08.2007:

Pyha, det blev sent igår. Englænderne ankom først ved midnatstid og Trine havde nægtet at gå i seng, da hun var så spændt på besøget. ;o)
Vi blev ringet op af Jenny, da de havde svært ved at finde vores hus... gadebelysningen var gået ud, så vi måtte ud og lyse med en lygte, så de kunne finde os. ;o)
Men endelig var de her og de gik straks i gang med at kigge på dyrene. Jenny havde for længst forelsket sig i den gyldne skimmeldreng Sherokee, så han var den første ude til beundring. Jenny valgte yderligere endnu et par  gyldne skimler Xorro og  Efendi, satinskimlerne Helios og Kassiopeia samt kæledyrene X-Ray og Lea's Tiffany.
Susan ville i gang med røde og rød skimmel, så hun valgte de røde skimler Joachim, Jannick, Orkan og Kianna samt den røde han Columbus, Lea's røde hun Up & Go og en mørkøjet gylden satin Yancey. De gør ikke meget i satin eller skimler  i England, så de var sikre på, at dyrene nok skulle vække opsigt. ;o)  Klokken blev henad 2.30, før vi kom i seng... selv Trine holdt ud. Englænderne havde masser af slik og chokolade med til os og Trine var straks gået i gang med lækkerierne.
Her til morgen stod vi op ved 7-tiden. Spiste en hurtig gang morgenmad og så blev stamtavlerne fundet frem og dyrene beundret endnu en gang. Vi fik installeret dyrene i transportkasser og så afsted til dyrlægen i Galten. Her fik alle dyr en sundhedsattest med navn, køn, fødselsdato, stambogsnr., vægt, stempel osv, der så blev faxet afsted til flyselskabet. De ville endda have en kopi af alle stamtavler. Englænderne måtte betale hele 1.177 kr for tjekket! 
Englænderne har lovet at finde mig et godt rødt avlspar og et par fine gyldne til Sunquicks Opdræt. Der er ikke mange, der avler rød længere i England, så der er lidt ventelister, men Jenny har allerede fundet mig en god han, som jeg vil glæde mig til at få hjem. Der er nogen danske opdrættere, der tager til England i løbet af en måneds tid, så jeg håber på, at jeg kan få dyrene hjem i den forbindelse. ;o)
De var rigtig søde, englænderne og det var da også dejligt at få lidt luft i burene igen. I morgen får jeg besøg af Herbert Jansson fra Tyskland, der er interesseret i rød og rød satin. Han skal også have dyr med hjem til et par andre tyske opdrættere, så jeg får rigtigt solgt ud i denne tid. Jeg har slet ikke hunner nok til den efterspørgsel, der har været. Der er allerede røget 6 dyr til Portugal og 5 dyr til Tyskland her i sommer. ;o)

02.08.2007:

Jeg stod lige op ved 7-tiden for at se til dyrene... jeg har jo Shakira, der var sat til at føde igår. Og jeg kunne se, at Shakira gik uroligt rundt og skrabede i underlaget. Der gik heller ikke lang tid, før hun fik veer og kl. 7.30 meldte den første unge sin ankomst. Det var en rubinøjet skimmel.... satin, viste det sig senere. Endnu en skimmel - denne gang mørkøjet og også satin kom til verden. Til sidst kom 2 gyldne unger - en rubinøjet og en mørkøjet. Jeg kunne ikke rigtigt komme til at se køn, før Shakira vogtede ungerne. Hun stillede sig i vejen... jeg skulle bare ikke nærme mig, så det lod jeg være med. Senere da ungerne var tørre måtte jeg dog godt se ungerne og tage dem op. Den mørkøjede satinskimmel var en pige på 112 g, de andre drenge! Den rubinøjede satinskimmel vejer 104 g, den gylden RØ 110 g og den gyldne MØ 77 g. Alle ungerne ser rigtig fine ud og der er ingen ørefolder i kuldet! ;o)

Her til middag fik vi så besøg af Vivi og Maj fra Silkeborg, der havde købt X-Ray og Cizco. De havde lidt problemer, da X-Ray ikke var sød ved den lille han Cizco og X-Ray havde også bidt Maj et par gange. Så jeg havde tilbudt, at de kunne få en anden hanunge i stedet for X-Ray og de fik så en af Mamounas unger Kokopelli med hjem. Han er på størrelse med Cizco, så det skal nok gå.
X-Ray har ellers gået fint her sammen med en voksen han og 3 andre hanunger på hans egen størrelse og der har ikke været problemer, men sådan kan det jo gå. Nu overvejer jeg at kastrere ham og beholde ham til at styre en af mine dameflokke.
Her over middag fik vi så besøg af Tine og Frederikke fra Skanderborg. De var ude efter en hununge som kammerat til deres gamle marsvin Sille. Nu har jeg ikke ret mange hununger på lÀ À p¶ @´ hÀ À @ À r hun sikkert klar. ;o)

Og så venter vi ellers besøg af et par engelske opdrættere Jenny og Susan fra Kent. De skal ankomme med fly til Tirstrup i aften kl. 22.20. De lejer så en bil og kører til Låsby. Og det er så meningen, at de skal sove hos os. Jeg ved, at de er interesserede i røde og gyldne skimler plus et par kæledyr, så det er spændende, hvor mange de vil købe, når de nu tager ud på en så lang og dyr tur. Jeg har i hvert fald mange gode hanner til salg. ;o) Dyrene skal gennem sundhedstjek, så jeg har bestilt tid hos dyrlægen i morgen kl. 9.15, da de skal flyve igen fra Ålborg kl. 12. Lea fra Daylights har været her og aflevere en rød hun og en kæledyrshun, hun har til salg, hvis englænderne skulle være interesserede. ;o)  Jeg har jo ikke ligefrem mange hunner til salg, da jeg har fået så mange hanner i kuldene. ;o)

31.07.2007:

Idag var vi til frokost hos Gitte og Kjled fra Dolphis. Det var bare rigtigt hyggeligt og Trine ville nærmest ikke med hjem igen. ;o)

30.07.2007:

Idag har jeg renset bure. De var ved at trænge og der måtte jo godt se pænt ud til aftenens besøg. Jesper Larsen fra Kbh. skulle komme og hente et par marsvin. Jesper har tidligere købt Niffer's Urania af mig og han har stadig hende og en ældre satinpige på 5 år. Hans tredje gamle mut var død. Men der skal jo mindst 3 til en flok og Jesper har et stort bur på 1,40 x 60. Så Jesper havde bestilt endnu en lille muttepige, Donatella og jeg havde så tilbudt, at han kunne få hendes mor Dominica med i købet.
Dominica havde lidt problemer ved sin sidste fødsel... hun måtte til dyrlægen og have vefremkaldende, da hun kun havde født en enkelt unge ved egen hjælp. Der kom så heldigvis 3 mere i live hos dyrlægen, selvom der var gået flere timer siden den første unge var født. Men Dominica skal af den grund ikke have flere kuld og så var det jo oplagt, at hun fik et dejligt kælehjem sammen med en af hendes unger. ;o)
Men under burrensningen gjorde jeg en lidt kedelig opdagelse. Jeg havde lige taget Åke ud og skulle til at tage Paprika, som han går med ud, da jeg så noget lyserødt i madskålen. Det var et lille lyserødt foster.... åh nej, så havde Paprika aborteret. Jeg fik hende ud i en fart og hun var helt rød og blodig i måsen. Det kunne ikke være længe siden, at det var sket.... Hun skulle jo ikke gå sammen med Åke, når hun havde aborteret, så jeg satte hende ind til Duchess og Vitesse, der begge er meget søde og venlige marsvin.
Ind og kigge videre i buret... der lå endnu et lille foster inde i huset... halvt spist. Addrr! Og et par moderkager.... men ikke flere fostre. Jeg fik renset ud i en fart og skulle da lige kigge til Paprika igen. Hun virkede heldigvis ganske frisk og spiste med stor iver de lækkerier, som jeg lagde ind i buret. Rigtigt ærgerligt med Paprika. Hun var ikke blevet drægtig med den første han, hun gik sammen med og så var der endelig sket noget, da hun kom ind til Åke... Men hun har ikke være ret langt henne, da fostrene som sagt var meget små og helt lyserøde. Hun blev sat til d. 14. juni. Nu skal hun i hvert fald have en god pause, inden jeg vil forsøge igen.

29.07.2007:

Idag har vi været ude for at hente Musse's Smilla hos Musse's Opdræt. Smilla er efter Lady og Niffer's Jason og vi har fået hende foræret for en parring. Hun er en meget smuk rødøjet gylden skimmelpige fra 12. juni, som vi er spændt på at følge. Smilla er sat ind til Zolena, Ariane og Arianes hununge Ginetta. Der er blevet taget rigtigt godt imod hende... og Ariane er faktisk Smilla's halvstoresøster. De har samme mor og Smilla er i øvrigt født samme dag som Ariane's kuld.. ;o)
Det var i øvrigt rigtigt hyggeligt hos Lone. Trine hyggede sig vældigt med at lege med Lone's søn Erik samt hundene Balder og Bella. Og vi spiste dejlig pizza, inden vi vendte snuden mod Låsby igen.

28.07.2007:

Idag havde vi Anne Marie fra Julles Opdræt og Lea fra Daylights Opdræt til frokost. Det var rigtigt hyggeligt. ;o)

27.07.2007:

Idag har jeg solgt Niffer's Herbie til Tine fra MacKinleys Opdræt. Vi  havde aftalt at mødes foran Maxi-Zoo i Tilst, så der blev Herbie overdraget. ;o)
Igår solgte jeg først Niffer's Hannah til en familie fra Århus. De købte også en hununge fra Daylights Opdræt som selskab til Hannah, da jeg ikke havde flere salgsklare piger lige p.t.
Senere kom Vivi og Maj fra Silkeborg og købte to søde hanunger, Niffer's X-Ray og Niffer's Cizco. De skal nok få det godt, er jeg sikker på. ;o)


24.07.2007:

Jeg har idag gjort bure rene og flyttet lidt rundt. Winna og Shakira er taget fra han og Amelia og Quintess er sat til henholdsvis One Ear og Castor. Jeg har flere hunner, der snart skal sættes til han, men jeg bliver nødt til at trække dem lidt, da jeg ikke vil have alt for mange kuld på én gang. ;o)
Det går fint med de nye bebser. De trives alle og begynder at tage på i vægt. Molly passer dem godt. ;o)

Så har jeg endelig taget mig sammen til at få ryddet lidt op i mine links... flere har skrevet til mig med ændringer og tilføjelser, så jeg håber, at alle nu er tilgodeset. Ellers er I velkomne til at sende mig en mail med link og banner.

22.07.2007:

Jeg har hentet Kelly idag, der har været til parring hos Niffer's Orion, der bor hos Trines faster Anne i Tebstrup.

21.07.2007:

Da jeg stod op idag kl. 8, lå der nye bebser hos Molly. Hun havde også været stor, så jeg ventede ungerne når som helst... og det var åbenbart sket i nattens løb, før bebserne var helt tørre og livlige. Desværre var der også en stor uudpakket unge, der lå død i hinden. En ensfarvet rød dreng på hele 149 g. Han har måske været for længe undervejs grundet størrelsen....
Men de levende unger er en flot mørk og veltypet rød satinpige på 82 g, som bliver her. Og en fin veltypet rød satindreng på 114 g, desværre med en lille ørefold. Den sidste er en ensfarvet rød dreng på 100 g også med en lille ørefold. Molly passer bebserne godt og er meget glad for dem.

20.07.2007:

Idag har jeg solgt Hector og Domingo til en sød familie i Harlev. Der var indkøbt nyt fint bur og alt tilbehør, så de 2 små muttedrenge skal nok få det godt.  ;o)
Senere i aften skal jeg mødes med Maria Hjort fra Obsessions Opdræt ved en motorvejsafkørsel for at aflevere Niffer's Esteban til hende samt 2 mutter fra Musses Opdræt, inden Maria kører videre nordpå.

19.07.2007:

Idag har jeg haft besøg af Laila fra Pavons og sønnen Kevon. Laila var så sød at hente de 6 mutter, jeg har reserveret til Rita fra Portugal, da hun selv skulle have dyr afsted. Kjeld fra Dolphis var her ligeledes for at aflevere en rød hun, der også skulle til Portugal.
Her til aften har jeg fået tilmeldt til specialudstillingen i Århus i august. 8 dyr blev det til... 4 ensfarvede og 4 satiner. ;o) Dejligt med en udstilling så tæt på.

12.07.2007:

Jeg har været i gang med store burrens, hvor alle burene bliver renset af med Virkon S for at fjerne eventuelle bakterier eller svampesporer.  Det er bare så effektivt til også at fjerne de grimme belægninger efter urin på hylderne. Så det kan varmt anbefales... det kan købes hos dyrlægen. Jeg benytter det ca. 1 gang om måneden. Alle dyrene har også fået klippet kløer og er blevet vejet.
Her til aften er Zenobia og Galathea blevet hentet af deres nye familie fra Silkeborg. Datteren i familien Sofie har ventet med længsel på, at Galathea skulle blive stor og gammel nok. Hun er præcis en måned idag og vejer 330 g. Zenobia er fra maj måned.

04.07.2007:

Jeg gik og rensede bure, da jeg opdagede, at Summer var urolig og gik og kradsede i spånerne. Så jeg kunne godt regne ud, at fødslen var tæt på. Jeg fik givet hende rent bur, inden veerne gik i gang. Der kom først en sød skimmelpige på 82 g, så en amr. crested gylden pige på 74 g og en gylden satinskimmeldreng på 105 g. Den sidste unge var lidt længere om at blive født og da han endelig kom, var han meget svag. Der kom nogen få gisp og der løb vand ud af næsen på ham. Så var han desværre død og jeg kunne ikke genoplive ham trods ihærdige forsøg. Han har sikkert fået vand i lungerne. Meget ærgerligt, for det var en smuk satincrested dreng på 120 g og kæmpe ører. :o/  Alle ungerne er mørkøjede og der er ingen ørefolder i kuldet.

03.02.2007:

Så fik jeg endelig taget billeder af Mamounas kuld. Samt lidt andre billeder rundt omkring. ;o)

02.07.2007:

Idag har jeg først haft besøg af Anne Marie fra Julles Opdræt samt hendes søde lille datter Laura. Anne Marie skulle hente foder samt kigge lidt på mine nye bebser. Hun havde også lovet mig at være behjælpelig med at udvælge dyr. Jeg skal have solgt lidt ud, da antallet godt må komme lidt ned igen. ;o) Og heldigvis var vi ret enige om, hvem der skulle blive og hvem jeg kunne undvære. Jeg skal blive lidt bedre til at vælge fra, men det er ikke nemt. Men da jeg har en del reservationer fra opdrættere i udlandet, har jeg nu en idé om, hvem jeg skal tilbyde dem. ;o)
Anne Marie fik Trines kæledyrshun Niffer's Tatiana med hjem til parring hos hendes lilla, gyldne og hvide crestede han Lilledahlgårds Tarif.  ;o) Tatiana sort dalmatiner/ creme skimmel og chokoladebærer, så det kan blive et meget spændende kuld. ;o)
Her sent eftermiddag fik jeg så besøg af Sunniva Firing fra Norge og hendes kæreste. Sunniva var rigtig sød og jeg er sikker på, at mine dyr nok skal få det godt hos hende. Vi morede os meget over, at Niffer's Uno Nightzone minder hende om hendes farfar og hun havde ønsket at købe ham, lige fra han blev født. Jeg havde Niffer's Quinnie, en rødskimlet satinbærerhun med hjem fra Slangerups Opdræt. Hun og Niffer's Florian samt Niffer's Zenta flytter også op til Sunniva og hun skulle endvidere have Niffer's Orlando og en sheltiehun fra Sifus med til Charlotte fra Wonders Opdræt. Charlotte har fået Orlando i bytte for Niffer's Efendi, da hun alligevel ikke ønsker at avle skimler. Så jeg tilbød hende at bytte med Orlando. Klokken var henad 19, da nordmændene kørte herfra igen. Men ikke uden at Sunniva havde reserveret en lille satinskimmel pige Ginetta, der dog ikke er stor nok til at rejse hjemmefra før om en 14 dages tid. Så vi får nok besøg fra Norge igen inden så længe. ;o)
Jeg har stadig ikke fået taget billeder af Mamounas bebser... må have taget mig sammen i morgen. ;o) Den mindste satinhan får lidt vælling, da han ikke er så god til at die.... hans anden satinbror fik også lidt i starten, men han kan godt finde ud af det selv nu. ;o)

01.07.2007:

Gaab! Vækkeuret kimede kl. 5 tidlig lørdag morgen og det var sgi tidligt at komme ud af fjerene... men jeg fik da fodret og vandet dyrene og så skulle udstillingsdyrene da lige have et sidste tjek, inden de kom i kasserne. Alle så fine ud bortset fra Winddancer, der igen havde fået fedtplet helt om til nakken. Da han også var enormt langpelset, lod jeg ham blive hjemme! Godt nok at jeg ikke spildte tid på ham, for dommeren brød sig åbenbart ikke særligt om skimler, hvilket jeg senere skulle erfare. :o/
Nå, men lidt over 7 kørte jeg afsted efter Lea fra Daylights... efter lige at have knaldet hovedet ind i bagsmækken. Av og sol, måne og stjerner! Koldt vand i hovedet og videre i dagens tekst!
En lille times tid senre rullede vi ind på skolen i Fredericia, hvor udstillingen skulle afholdes. Dyrene skulle gennem indtjek og alle dyr gik glat igennem, bortset fra det sidste transitdyr Adrian. Camilla Lysel fandt en underlig plamage under hans kæbe... uha sår og ligesom indtørret betændelse. Farvel udstilling tænkte jeg, men det var da heldigvis "kun" en byld, der åbenbart var spunget i nattens løb. Men bange bliver man... det ville være så kedeligt at blive afvist for en transitdyr. Adrian var ham jeg havde sat i en kasse for sig selv og havde tjekket aftenen forinden.... jeg havde ikke mærket nogen byld og alligevel var der sprunget en i nattens løb. Om morgenen var han bare sat i kassen, for han gik jo alene og havde været i orden... troede jeg. Adrian blev så anbragt i karantænerummet og jeg fik givet ham og de andre mutter vand og mad, efter de var blevet anbragt i deres udstillingsbure.
De blev kun de 3 røde, der kom op om lørdagen. Dommeren var Les Petherick fra England og jeg var da så heldig, at Yolene endelig fik sit 3. cert og blev champ. Jinah og Altivo fik en OK bedømmelse, men ingen certer. Der blev trimmet på højtryk, for dommeren Les gik MEGET op i trimning og et utrimmet dyr ville helt sikkert ikke få cert. Ingen af mine dyr var trimmet hjemmefra, så jeg havde travlt, når jeg skulle hele 13 dyr igennem! ;o)
Der var fælles spisning om aftenen... det var meningen, at Lea og jeg skulle overnatte, men vi blev enige om at køre hjem og sove. Det viste sig senere at være en god idé, for folk havde festet længe og der havde været lys i salen hele natten. Det ville ikke været blevet til megen søvn, hvis vi var blevet, men nu fik vi hele 7 timers dejlig tiltrængt søvn.
Næste dag kørte vi mod Fredericia igen kl. 7 og var fremme til morgenmaden. Bedømmelserne gik straks i gang ved 9-tiden, så jeg fik travlt med at trimme de sidste 4 dyr. Skimlerne var de første på bordet og jeg tror ikke, at Les brød sig synderligt om skimler, for mine gode røde skimler, incl. Dolphis flotte han Mr. Perfect fik ingen certer overhovedet! Vildt underligt! De har alle et eller flere certer fra tidligere udstillinger. Den eneste skimmel, der fik cert, var min gylde skimmel Kimaira og hendes skimling er da ikke spor bedre end de andre skimler. Nå, men så var det tid til Kombinationsracerne. Her havde jeg 4 dyr oppe: min røde crestede pige Sharifa, satinskimlen Eirene, en gylden satin Rhianna og min røde satin Monifa. Bortset fra Eirene er de alle små juniordyr.
Det viste sig senere, at både Rhianna og Monifa fik cert og blev endvidere BIG Junior og BIG Junior 2. Rhianna og Monifa var oppe i BIS Junior finalen og her fik Rhianna sør'me også en BIS Junior 4. Flot klaret af de små piger! ;o)
Det gik også godt for min røde opdrættergruppe, der blev 4 ud af 8 og fik en hvid roset. Der er ellers ikke altid roset til 4-pladsen. ;o)
Lidt skuffende fik min buff satinskimmel ikke cert. Jeg synes ellers, at hun er vokset så fint. Hun er oppe på 1015 g efter at vægten havde været nede på 754 g, da hun havde tandproblemer. Nu er hun i fin form igen, men faldt åbenbart ikke i dommeren Doreens smag. Ved hendes første udstilling fik hun både cert samt BIG og BIS3, så jeg havde da håbet på i hvert fald et cert til. Men sådan kan det jo gå... og i hvert fald er jeg glad for de resultater, vi har fået. Det var dejligt at Yolene blev champ, da hun skal hjem og i avl. Så nu behøver hun ikke at blive udstillet mere.
Det gik også godt for min veninde Jane fra Højbjerg, der jo har købt 2 hunner Xenia og Xanadu hos mig. Begge pigerne fik deres 3. cert og er dermed også champs! Jane fik også cert på Xenia's unge satinhan Asterix, så det var jo flot. Xanadu fik også megen ros og var oppe både i BIG og BIS Sjælden Variant, dog uden placering.
Lea havde også en rigtig god dag med indtil flere BIS-placeringer og pokaler.
Vi var for en gangs skyld tidligt færdig. Allerede kl. 18 kunne vi vende næsen hjemad efter endnu en god udstilling. En tur på MAC D på vejen hjem og så landede vi i Låsby ved 20-tiden. Dyrene kom på plads og fik et velfortjent måltid... der var endda tid til at slappe lidt af, inden dynen kaldte. ;o)
Jeg fik mig dog en lille forskrækkelse, da en af Miriels unger pludselig sad og hostede og spruttede. Han havde åbenbart fået noget galt i halsen og lød som om, han var ved at blive kvalt. Snotten stod ham ud af næsen, så det kan nok være at jeg fik ham ud af buret i en fart. Jeg tørrede ham om næsen, så han kunne få luft og holdt ham med hovedet ned af og rystede ham også lidt foÀ À p¶ @´ hÀ À @ À øltes sådan..... inden at den lille unge ligesom slugte noget og så var det overstået. Han kunne få vejret igen. Puha! Det har jeg heldigvis ikke oplevet før, men det var vist godt, at jeg var til stede og kunne hjælpe ham.

29.06.2007:

Der er gang i forberedelserne til udstillingen i Fredericia i weekenden. I hvert fald havde jeg fået gjort burene  rene og vasket 3 af udstillingsdyrene igår, nemlig satinskimlerne Leonore, Eirene og den røde satin Monifa. Og idag er så resten af udstillingsdyrene blevet vasket. Dyrene har fået klippet kløer og er tjekket efter. Sunny måtte blive hjemme gr. lidt skæl i pelsen... det har hun altid haft, men jeg havde tænkt at jeg måske kunne få gjort noget ved det inden udstillingen, men det blev der altså ikke tid til.
Der skulle også tjekkes de 2 transitdyr - og jeg opdagede, at Adam havde fået et bidsår... sikkert af sin mor Bride, der blev taget fra i ugen, da hun var ved at være godt irriteret på de 3 frække brødre. Det var jo ikke så godt. Jeg havde ikke køberens tlf.nummer, så jeg bestemte mig for at tage Sirius med... en anden rød hanunge, som køberen også havde haft spurgt på.
Den anden hanunge Adrian så fin ud, så jeg satte ham for en sikkerheds skyld i et bur for sig selv, så han ikke skulle komme noget til i nattens løb. Det ville være så ærgerligt, hvis han også fik sig et nap.
Det var en travl dag... vi var på hospitalet hos min far og senere skulle Trine afleveres hos sin far, da hun skulle med ham på ferie en uges tid. Der skulle indkøbes grønt til udstillingsdyrene og dem derhjemme, som min mor skulle passe, mens vi var væk. Bilen skulle have tagboks på og der skulle pakkes. Så der blev ikke rigtig tid til at trimme... jeg havde bestemt mig for at gå i seng i ordentlig tid og jeg lå da også i min seng kl. 0.15. ;o)

28.06.2007:
Vi har fået Niffer's la Toya og Daylights Yuppie på ferie, mens Mia skal på ferie i 7 uger på Færøerne. ;o)

26.06.2007:

Jeg opdagede, at Mamouna havde veer ca. kl. 21.30, så det kan nok være, at jeg fik travlt med at flytte Muffe. Det var kun dag 67, så ungerne var ikke ventet idag. Jeg var ved at gøre bure rene og skulle netop til at flytte rundt alligevel med henblik på at tage Muffe fra her til aften.
Mamouna fik hele 5 bebser. Hun klarede fødslen til UG... hver eneste unge  trak hun ud og fik renset næse og mund omhyggeligt. Ikke et øjeblik lod hun sig distrahere og hun havde hele tiden øje for, hvor de andre unger lå, så hun ikke trådte på eller maste dem. Sikken mor! Hun ligesom skrabede dem sammen, så de lå, hvor hun ville have dem, når den næste unge meldte sin ankomst. Hun åd en enkelt moderkage... resten kom hurtigt efter fødslen og dem lod hun bare ligge. Så buret så ikke pænt ud bagefter med blod og moderkager... men hvad gør det, når bare resultatet er godt. Og det er det.... 5 flotte bebser. Ikke så store, men livlige, fine og ingen ørefolder. En dejlig ensfarvet gylden pige på 71 g, 2 fine gyldne satindrenge på 71 og 81 g. 2 smukke satinskimler - dreng og pige på 64 og 91 g. ;o)  Alle er mørkøjede.

23.06.2007:

Jeg vågnede ved 9.30-tiden ved babypiv. Så jeg fløj op for at kigge ind til mutterne og det var sør'me Cherie, der var ved at føde. Den første bebs lå i spånerne... en lille skimmel med hvid plet i nakken og en hvid forfod, viste det sig senere. Cherie ordnede og slikkede bebsen og så kom nummer 2... også en skimmel, lidt mørk i skimlingen. Den tredje og sidste bebs var også en skimmel... med hvid forfod og hvide tæer på en bagfod. Ikke ligefrem præmieskimler, men meget søde og Cherie har klaret fødslen fint. Alle bebserne har hun ordnet til UG. ;o) Den første bebs er en pige på 91 g, de andre er drenge på 111 og 108 g. Så kønsfordelingen er stadig ikke helt god!

22.06.2007:

Vores kære Jamilla har skrantet lidt et par dage. Hendes 3 uger gamle dreng Buckingham er allerede holdt op med at die... han vejer også hele 371 g. Men Jamilla har hængt lidt de sidste par dage og ikke været sig selv. Hun har ellers spist godt nok og der har ellers intet været at mærke på hende, men en dag virkede hun alligevel lidt slunken i maven og jeg har tænkt på, om hun har haft en tidlig abort. Jeg havde jo ikke fået flyttet hende fra Ray, da hun fødte, idet jeg slet ikke var klar over, at hun var så tæt på terminen. Så Jamilla har fået lidt ekstra kærlig pleje, kalk, c-vitamin og meget lækkert grønt, som hun også har spist ivrigt og virkede, som om hun var i bedring. Alligevel lå hun død idag, da jeg kom hjem fra arbejde, så det var meget trist.
Hendes lille unge er nu flyttet sammen med sin morfar Jappe, der heldigvis er sød ved ham. Det er rigtigt kedeligt at miste sådan en dejlig hun, som man selv har opfostret fra unge. :o(  Jamilla er mor til vores Zamira, der jo er blevet champ på kun 3 udstillinger.
Her til aften havde vi så en god oplevelse, der kan veje lidt op på den triste hændelse med Jamilla. Mercuria gav sig til at føde ved 20.30-tiden og fik hele 5 bebser. 2 piger på 108 og 90 g samt 3 drenge på 66, 75 og 92 g. Ingen af bebserne har ørefolder og far til kuldet er vores nybagte champ Kalahari. Jeg har lovet Trine, at den ene unge kommer til at hedde Iamilla til minde om vores dejlige Jamilla.

21.06.2007:

Idag har jeg igen haft hyggeligt besøg fra Sverige... Madeleine fra Skogens Marsvin har været her med sin mand og veninde for at købe Niffer's Una Bella og skulle samtidig have Zippo med til en anden svensker Lovisa Nilsson. Bagefter skulle de en tur forbi Hammel for at hente nogen teddyer hos Amazings Opdræt. ;o)

19.06.2007:

Idag her jeg haft besøg af Lotta fra Fenix Marsvin i Sverige. Hun skulle hente en rød satinpige Niffer's Melanie. Det er fra Lotta, at jeg har fået mine meget betydelige avlshanner Fenix Japetus, Fenix Hertig Åke og Fenix Brimi. Og Lotta har så til gengæld købt en del dyr hos mig også. Godt med lidt avlssambejde. ;o) Jeg har endelig fået taget mig sammen til at tage billeder af Zolenas kuld, hvilket ikke ligefrem er nemt, når der er hele 5 stykker at holde styr på og de nu er flere dage gamle... så er det nogen små livsstykker! De tager alle fint på. Zolena og bebserne går sammen med Ariane og hendes 3 bebser. Så der er et vældigt leben. I starten var Zolena lidt doven og lod Ariane om at tage sig af nogen af hendes bebser også. De fandt hurtigt ud af, at Ariane var mere tålmodig og chancen for en mælketår var større hos hende. Jeg havde Zolena og bebserne ude for at se, om alle kunne finde ud af at die og det kunne de heldigvis. Og nu har Zolena ligesom taget sig sammen og tager sin del af pasningen og amningen. ;o)

17.06.2007:

Alle burene blev gjort rene igår... pyha, det var hårdt at tage dem alle på én gang. Normalt tager jeg dem over et par dage. Og midt i rengøringen havde jeg kortvarigt besøg af Anne Marie fra Julles Opdræt med familie. De spiste frokost her, inden de skulle videre i dagens tekst.
Jeg fik flyttet lidt rundt, da et par hunner skulle tages fra og et par andre sættes til. Det gav lidt skænderier blandt de nysammensatte hunner og der gik et par timer, inden freden var helt genoprettet. Men en masse lækkert grønt hjalp da lidt på sagen.
Idag har jeg først haft besøg af Mia, der afleverede Milo's Alfa, så jeg kan prøve at sælge ham for hende. Mia har en rød hun LaToya fra mig og har haft lånt min røde skimmelhan Fenix Hertig Åke til parring. Alfa er den sidste han fra dette kuld og Mia har endnu ikke haft held til at sælge ham, selvom han er en superflot rød han.
Derefter har jeg haft besøg af Naja og datter fra Silkeborg. De har et par hanner fra os og kunne nu godt tænke sig at købe et par piger også. Så de har reserveret Zenobia og Galathea. Sidstnævnte er først klar til salg midt i juli, så begge pigerne rejser samlet til den tid.
Ved 15-tiden fik jeg så besøg af et par tyske opdrættere Inga og Martina, der har reserveret Niffer's Nathan, en meget lovende rød han, plus jeg skulle finde dem et par røde hunner også. De fik så Fabienne og Vienna med i købet og faldt endvidere for den røde skimmeldreng Vivaldi og en gylden hun Gehanna. Jeg havde dem bagefter med på det blå marked, så de kunne købe lidt grønt med hjem til Tyskland.
Dagen var ikke til ende endnu... næh, jeg skulle så en tur omkring Tebstrup, da min røde hun Kelly skulle til parring hos Niffer's Orion, der bor hos Trines faster Anne. Jeg blev meget overrasket over, hvor mørk og flot Orion var blevet, så det skal nok blive et kanon kuld. Jeg havde glemt mit kamera, men fik taget nogen rimelig gode billeder af Kelly og Orion med min mobiltelefon. ;o) Jeg spiste så pizza hos Anne og Jan, inden turen gik hjem til Låsby igen. Og så skulle mutterne da også have deres aftensmad... der var i hvert fald skrål, da jeg stak nøglen i døren og så må man jo mætte de mange og altid sultne munde. ;o)

15.06.2007:

Jeg har gået og kigget spændt til Zolena de sidste mange dage, da hun bare har været gigantisk af størrelse. Hun har taget lidt over 600 g på! Hun har spist som et tærskeværk og været forbavsende adræt, når man tænker på hendes omfang. Og så har jeg selvfølgelig gerne villet overvære fødslen, hvis hun nu skulle have hjælp... der var jo temmelig sikkert mange unger i maven. Både Trine og jeg har gættet på 5 unger. Dette viste sig at stemme. ;o) Da jeg kom lidt tidligere hjem fra arbejde idag, sad Zolena over sine nyfødte bebser... de var stadig fugtige og hun spiste moderkager. Jeg lokkede Zolena væk med et stykke agurk og nåede lige at tælle 5 bebser, inden Zolena igen sad over bebserne med agurkebidden i munden. ;o) Og jeg kunne også se, at de 4 var skimler. Et nærmere tjek lidt senere viste, at der var 3 drenge og 2 piger. En mørkøjet satinskimmeldreng på 110 g, en rubinøjet satinskimmeldreng på 92 g, en mørkøjet satindreng på 110 g, en gylden MØ skimmelpige på 84 g samt en mørkøjet satinskimmelpige på 111 g. Dejligt at Zolena har klaret det hele selv og fået alle 5 unger på benene. ;o)

12.06.2007:

Jeg vågnede lidt i 5 her i morges, da en flue irriterede mig og svirrede omkring min næse. Nu hvor jeg var vågen, skulle jeg da lige op og kigge til mine tykke piger og Askepot havde sør'me næsten lige født. Der lå et par kæmpe og stadig lidt fugtige bebser hos hende. Ved nærmere eftersyn viste det sig at være et par drenge på hele 148 g og 134 g! Altså... alle de hanner. Men de er da fine og ingen ørefolder. ;o)  Og sikke nogen basser!
Da jeg kom hjem fra arbejde, kunne jeg godt se, at der nok snart var bebser på vej igen. Ariane havde lavet en rede og virkede lidt urolig. Hun ville gerne spise lidt lækkert, men hun skyndte sig hen i reden igen. Og kl. 17.30 fik hun så veer. Der gik ikke lang tid, før den første bebs meldte sin ankomst. En stor rubinøjet skimmel med blis... og som viste sig at være satin også. En pige og 120 g i tør tilstand. Med 10 minutters mellemrum blev yderligere 2 bebser født. En gylden MØ satindreng på 124 g og en gylden MØ satinpige på 128 g. Fine store bebser og ingen ørefolder. Det er Ariane's første kuld og også det første kuld efter Niffer's Orlando. ;o)

10.06.2007:

Guldpigen har det stadig godt... og alle bebserne trives og tager på så småt. Dominica er i fin form nu efter den hårde fødsel og alle hendes bebser har øget vægten. Den mindste hun er den ivrigste ved dievorten, så hun bliver nok ikke ved med at være den lille. ;o)
Jeg venter på, at Zolena og Ariane samt Askepot snart skal føde. De er virkelig store nu.
Vi har haft dyr på græs her i weekenden... de har været ude på skift i vores indhegning. Det var først lidt farligt, men så kan det nok være at der kom gang i gufferiet. En, der overhovedet ikke var bange, var vores skinny Olivia. Hun synes, at det var vildt skønt og fløj rundt og lavede bukkespring, mens de andre kiggede forbavset på hende. He he!

08.06.2007:

Ja, så fik vores buff satinhun Guldpigen sør´me et anfald af akut kalkmangel igen igår aftes! Hun har ellers været helt frisk i laaang tid og jeg har trolig givet hende kalk hver anden dag... den eneste forskel er, at jeg siden udstillingen i Sig er gået over til at anvende brusetabletter med kalk og har givet hende det med sprøjte - ca. 10 ml hver gang. Hun vil meget gerne have det og bider i sprøjten for at få det hurtigt nok.
Det var virkelig slemt denne gang... kl. 22 spiste hun og tiggede mad. Da jeg lige inden sengetid kl. 24 gav dyrene en grøn godnatbid, kom Guldpigen ikke ud af sit hus for at spise. Jeg tog hende ud og blev virkelig bange. Hendes bagben slæbte og hun havde kramper og rystelser over hele kroppen! Jeg fik blandet noget frisk kalkvand... denne gang med de stærke kalktabletter samt c-vitamin og druesukker. Hun havde meget dårlig synkerefleks, så jeg måtte give det i meget små portioner ad gangen... sad oppe med hende i små 2 timer for at få nok i hende. Bagefter lagde jeg hende på varmedunk og hun kom ind i en kasse ved siden af min seng. Jeg turde dårligt nok kigge her til morgen, men hun var stadig i live og jeg kunne straks se på hendes øjne, at hun var i bedring. Hun kunne gå igen og selvom hun virkede træt, så har hun selv drukket og spist idag. Puha, det var meget tæt på. Havde jeg ikke opdaget det ved sengetid, så tror jeg ikke hun havde været levende her til morgen!
Jeg ved ikke om brusetabletterne med kalk er gode nok... men jeg tør i hvert fald ikke andet end at gå tilbage til de gamle stærke kalktabletter.
Hvor er det da afskyeligt med sådan noget kalkmangel og hvor går det stærkt!!!

07.06.2007:

Jeg opdagede igår sidst på eftermiddagen, at Mîriel havde veer. Hun var efterhånden også bred som en ladeport. Der gik lidt tid... Mîriel var urolig og kunne ikke rigtig finde ro. Men veerne blev kraftigere og pludselig var den første unge ude. Mîriel rensede den efter alle kunstens regler. En rubinøjet satinunge med crest. Snart fulgte en unge til... også en gylden rubinøjet... men denne gang uden crest og heller ikke satin. Den tredje unge var en rubinøjet satinskimmel og til sidst kom der sør'me en mørkøjet gylden. Den satincrestede viste sig at være en pige på 112 g. Den gyldne rubinøjede en super veltypet dreng på 97 g. Satinskimlen var også en dreng... 115 g og endelig var den eneste mørkøjede bebs en pige på 120 g. Sjovt med så mange rubinøjede, når begge forældre er mørkøjede. Jeg ved godt, at de begge bærer på rubinøjne, men at det alligevel slår så kraftigt igennem, at hele 3 unger får det... det er da sjovt.
Mïriel var godt smattet bagi efter fødslen.. hun spiste alle moderkager på nær en og der var også meget snasket i savsmulden, som jeg måtte skifte ud i fødehjørnet. Til sammenligning kunne man slet ikke se, at der var født i buret, da Mariella havde fået bebser et par dage tidligere. Men en vellykket fødsel og fine bebser. Dejligt!

06.06.2007:

Da jeg stod op igår, opdagede jeg at der lå en unge inde hos Dominica... den lå ikke hos hende og var dårligt nok pakket ud... kun munden og næsen var fri, hvilket var heldigt nok, for ungen var i live, selvom den var meget kold. Men jeg fik den varmet op, imens jeg ventede på, at der skulle ske noget mere.... men tiden gik. Dominica lignede ikke en, der havde tænkt sig at føde... hun spiste og gik omkring. Jeg mærkede på maven... masser af liv! Hun ville ikke vide af ungen, blev nærmest bange for den og fløj væk, så jeg satte den midlertidigt ind til Mariella, der også lige havde født. Da der var gået et par timer uden nogen veer og fødsel, var jeg efterhånden noget bekymret og ringede til dyrlægen. Jeg skulle komme med det samme og få noget ve-fremkaldende og kalk. Jeg havde selv givet kalk og druesukker, men der skete bare ingenting. Jeg pakkede forsigtigt Dominica i en kasse med håndklæde over og kørte de 10 min., det tog for at komme til dyrlægen. Dyrlægen følte på Dominica bagi og pludselig havde À À p¶ @´ hÀ À @ À og kalk. Så blev lyset dæmpet og jeg satte mig til at vente på resultat. Et kvarter efter blev endnu en unge født... heldigvis også i live... og en til! Jeg måtte hjælpe med at rense ungerne, for Dominica trak dem bare ud, rev hul på hinden ved næsen og lod dem ligge. Sikkert også lidt stresset ved situationen. Der gik lidt tid og så kom der endnu en stor unge, men den var desværre død... vi kunne ikke få liv i den, så den har nok ligget lidt for længe i maven. Der var trods alt gået meget lang tid, siden at den første unge var født. Men 4 levende unger er bestemt heller ikke dårligt. Jeg fik Dominica og bebserne med hjem og satte dem på varmedunk i en lille kasse. Dominica var meget træt og sad bare med ungerne om sig. Hun var ikke interesseret i mad, så jeg gav hende bare vand med kalk, druesukker og c-vitamin nogle gange i løbet af dagen. Bebserne fik en gang vælling til aften og fik renset numser. Så begyndte Dominica heldigvis at kvikke lidt op og interessere sig for bebserne og idag spiser hun og ungerne er begyndt at die. Pyha, sikken lettelse!

03.06.2007:

Ja, så blev udstillingen i Bonbonland overstået med fine resultater, selvom det startede med indtil flere forsinkelser og stress på. Jeg var ellers færdig med dyrene i god tid, så vi trillede mod Århus for at nå færgen. Vi havde 3 kvarter, inden vi skulle være der og 1 time inden færgen sejlede. Men der var bare meget tæt trafik og sikkert dumt at køre gennem midtbyen... i hvert fald nåede vi ikke ind, før reservationen lige var udløbet og vi kom i chance-køen. 3 biler kom ikke med og vi var en af dem. ØV! Surt show, Trine tudede og jeg var gal og stresset. Vi skulle have mødtes med nogen i Holbæk og aflevere salgsdyr... det kunne vi ikke nå nu. Nå, men vi ville ikke vente på næste færge, der gik til Kalundborg og tog lidt over 2 timer... dumt viste det sig senere. For der var sket flere uheld på motorvejen og vi sad fast i en kø i mange timer mellem Horsens og Vejle. Ud på den gamle landevej, hvor trafikken også var tæt... ind igennem Vejle Centrum i myldretiden... et rent mareridt... det var hurtigere at gå! Så klokken var henad 18, inden vi var på den anden side af Vejle og kunne komme til køre i normalt tempo. Vi standsede flere gange for at lufte dyrene... jeg kan ikke lide at dyrene skal udsættes for en sådan varme, når de sidder i indelukkede kasser. Men heldigvis fejlede de ingenting og fik sig noget græs og mælkebøtter. Klokken var henad 20, da vi passerede Bonbonland for at aflevere et  salgsdyr hos Fantasys Opdræt og de 2 små muttepiger, som skulle have været afleveret i Holbæk, kunne heldigvis også gå der, indtil deres kommende ejere kunne afhente dem mandag.
Tilbage til Bonbonland kl. 20.30 - få indtjekket dyr og sat på plads og fodret i lyntempo. For parken skulle aflukkes kl. 21,30 og vi skulle følges med nogen hen på skolen, hvor vi skulle overnatte. Var man ikke stresset før, så blev man det i hvert fald nu og vi havde ikke nået at få aftenmad.
På skolen fik vi pakket ud... der var kun et ledigt hjørne i gymnastiksalen ved siden af noget ventilationsanlæg. Fik pumpet luftmadrassen ud og fik en smule madrester at spise. Kl. 22.30 lå Trine og jeg i vores soveposer og jeg kunne selvfølgelig ikke falde i søvn gr. larmen og stressniveauet måske. Så fik højest en time på øjet, inden de første folk begyndte at skramle ved 5-tiden. Gaaab! Det har sgu været hårdt.
Men næste dag kunne vi da starte med morgenmad og få givet dyrene noget at spise. Så var der masser af tid til at trimme, inden børnedyrene skulle udstilles. Det gik ikke særligt godt for Trines dyr. Tatiana blev 4 ud af 6 og Pilgrim 6 ud af 7. Hun var slet ikke sig selv og bed dommeren.... Pille, som ellers plejer at være så sød og blid. ;o)
Nå, men Trine havde vist også mest travlt med at komme ud og se på parken.
Så hun og Lea's dreng Jonas fik travlt med at lokke med Jonas' far, selvom han ikke var vild med at skulle op i den hårrejsende rutschebane. Jeg havde på forhånd sagt, at den fik hun mig ikke op i!
Jeg havde først mine 3 røde op og Kalahari fik sit 3. cert og er dermed champ.
Yolene og Ramona fik en god bedømmelse, men ikke cert.
Så skulle skimlerne op og her fik Kimaira sit andet cert og Vitesse sit første samt en meget fin udtalelse. Fiona fik desværre ikke cert. Hun har fået lidt hvide hår i ansigtet, som hun ikke havde som ungdyr... så måske må hun nøjes med sine 3 juniorcerter.... for nu skal hun i avl igen. Det gik også godt for mine 2 satiner...  Zamira (gylden satin) fik sit 3. cert og er derved champ og Monifa (rød satin) fik sit første. Hun er kun 3

måneder, så det er flot, synes jeg. Jeg havde Vitesse op i BIG i Flerfarvet og Zamira oppe i BIG i Kombinationsracer. Kimaira blev BIG Junior i Flerfarvet og Monifa BIG Junior 2 i Kombinationsracer. Kimaira var også oppe i BIS Junior og Vitesse i den store BIS, dog uden placering... men alligevel flot, synes jeg. Min røde opdrættergruppe blev 4 ud af 7. Så alt i alt gode resultater for vores dyr. 5 certer og 2 champs, en BIG J og en BIG J2... det er bestemt ikke dårligt. ;o) Nu slipper så Kalahari for at komme med til flere udstillinger og det er Altivo's tur. Yolene skal med igen til Fredericia, hvor jeg håber på det tredje cert, inden hun skal i avl igen. ;o) Og så skal jeg have bestemt, hvilke dyr der ellers skal med. Trine skal med sin far på ferie til den tid, så der kommer ingen børnedyr med. En rigtig hyggelig udstilling, selvom der var lidt koldt i teltet. Jeg fik afleveret min røde unghan Quebec til Linda fra Piwers, der vil til at udstille lidt ensfarvet igen. Og det er jo altid rart at få hilst på muttevennerne...  der var også tid til at få snakket denne gang og børnene havde travlt med at prøve forlystelser. Trine sagde på vej hjem, hvor vi spiste på Mac D sammen med Lea (Daylights) og familie samt Sara fra Gizmo, at det havde været den bedste dag i hendes liv og det var Lea's Jonas enig med hende i. ;o) Turen hjem var slem, selvom der ikke var meget trafik. Men næsten 3 timers kørsel på den tid af dagen... eller natten skulle jeg måske sige... trak søm ud. Trine faldt i søvn 2 minutter efter Mac D og jeg måtte spise chokolade, holde et par pauser, høre musik og skråle med for at holde mig frisk. Jeg var glad, da vi endelig nåede Låsby igen og fik dyrene installeret og Trine puttet. Så kom jeg endelig i en ordentlig seng igen og sov straks. Var lige et smut oppe og kigge til mine drægtige hunner kl. 6, men der var ingen bebser på det tidspunkt. Det var der derimod, da jeg stod op kl. 10.... Mariella havde født 4 fine bebser. De var tørre og livlige... en rød satindreng på 92 g, 2 røde drenge på 70 og 80 g samt en rød pige på 73 g. Lidt små unger, men det var hendes første kuld jo også. Men ingen ørefolder... og igen for mange drenge!!! ;o) men gudskelov at det gik fint med hendes kuld... jeg havde jo været noget bekymret for hende, men hun har det godt og passer ungerne fint.

31.05.2007:

Det er store vaskedag i dag. Alle bure er rengjorte op til udstillingen og så skal udstillingsdyrene vaskes. Tagboksen er sat på bilen og det meste af grejet pakket. I morgen formiddag skal jeg have købt grønt og så triller vi afsted mod Århus og færgen til Odden, som vi skal med kl. 14,30.

30.05.2007:

Jeg har været lidt bekymret for Mariella. Jeg synes, at hun har gemt sig meget og ikke spist, som hun plejer. Det er efter, at hun er taget fra hannen, som hun var meget glad for. Så hun har fået lidt ekstra kalk, druesukker og c-vitamin samt vælling med frugtmos. Hun ville gerne have lidt lækkert, men ikke i de store mængder og jeg frygter selvfølgelig begyndende drægtighedssyge.
Men så kom jeg til at tænke på, at hun måske manglede selskab. Godt nok kan hun se naboen gennem plexiglasset, men hun har aldrig før gået alene i sit liv. Så jeg gav hende selskab af en af Flash Dances satinpiger på ca. 5 uger. Det kan nok være, at det hjalp på humøret! Nu gemmer hun sig ikke mere og er rigtig glad for ungen. De ligger og putter sammen og mindsanten om vægten ikke også er steget pænt igen. Pyha... nu krydser jeg fingre for en vellykket fødsel. Jeg har set meget frem til hendes kommende kuld. Det første efter min røde satinbærerhan Altivo.

28.05.2007:

Det var en stor overraskelse, at der her til morgen sad en stor fin og tør bebs hos Jamilla. Jeg var ved at morgenfodre og havde allerede givet græs til det bur, hvor Jamilla gik, da jeg kiggede en ekstra gang. Hvad var det, der sad der foran i buret.... det var fileme en bebs! Virkelig en overraskelse! ;o) Hun var først lige begyndt at tage på i vægt her i maj måned og havde kun taget 147 g på.  Jeg har lige kigget i papirerne og for en måned siden vejede hun kun sin normalvægt! Og ungen har åbenbart sovet, når jeg har siddet med Jamilla, så jeg var slet ikke klar over, at fødslen var så tæt på. I hvert fald gik hun stadig sammen med Ray og er sikkert blevet parret igen. Det kunne jeg ikke afgøre, da hun var helt ren bagi efter fødslen og der var heller ikke en dråbe blod at se nogen steder. Men nu har hun jo så heldigvis også kun en enkelt unge at tage sig af og har fået små kuld på kun 2 bebser i sine 2 tidligere fødsler. Så ja, hun har godt nok gået stille med dørene... Jamilla. ;o)
Men det er en superfin eng. crested dreng, hun har fået på hele 128 g. Flotte store ører uden folder og en fin fin type og god crest. ;o)

23.05.2007:

Bride gav sig til at føde her til morgen ved 7.30-tiden. Jeg var ved at fylde vandflasker, da jeg blev opmærksom på, at Bride havde meget travlt med at få fat på noget inde under sig. Hun sagde ikke en lyd og pludselig var den første unge ude. Den gav kraftige hyl fra sig, da den blev renset. Bride er meget grundig med at rense og trække i pelsen, så inden længe var den store unge, en amr. crested skimmel allerede spadseret ind under høet for at komme væk fra alt det pudseri. Det var alligevel for meget. ;o)
Så meldte den næste unge sig på banen... en rød unge denne gang og den så også stor ud. Bride rensede ungen og jeg fik tid til at kigge på den førstfødte. En dreng på 127 g. Inden længe kom den tredje og sidst unge... også en amr. crested skimmel. Den røde var minsandten også en dreng... på 117 g og den sidste skimmel vejede hele 130 g og var f.... også en dreng!
Bride har igen klaret fødslen til UG og ikke en dråbe blod i buret. Og som sædvanlig kan man sige.... har hun heller ikke fået unger med ørefolder. Ingen af Brides bebser har haft folder. Kønsfordelingen var dog lidt bedre sidste gang, hvor hun fik 3 piger. ;o)

19.05.2007:

Idag har jeg været en tur forbi Julles Opdræt og afleveret foder samt den søde teddyhan fra Amazings. Det var hyggeligt at hilse på Anne Marie og hendes familie samt se hendes skønne bebser. Der var kommet mange dejlige unger på det sidste.
Kl. 14 gik turen nordpå til SunQuicks Opdræt. Sus havde også besøg af Liljes og Little Feet's Opdræt. Så det blev tid til en god hyggelig muttesnak og da de andre var kørt, sludrede Sus og jeg videre til kl. 19, før jeg vendte næsen hjemad igen. På udstillingerne er det jo nogen gange lidt begrænset, hvad man får sludret, når man farer rundt og skal have udstillet sine dyr. Jeg havde en lækker cinnamon argente satinpige med fra Musses Opdræt, som Sus skal have med til Sjælland i næste måned.

18.05.2007:

Jeg opdagede igår aftes, at Quintess havde en kæmpe byld på siden af hovedet... det lignede nærmest en tandbyld, så jeg ringede til dyrlægen her til morgen for at få en tid. Da jeg skulle til at pakke Quintess i kassen, var bylden sprunget, men vi tog alligevel afsted for at få set på hende. Dyrlægen kiggede så på Quintess. Han barberede hende på den ene side af kæben for bedre at kunne se bylden. Der var stadig noget pus i, som blev presset ud, men det stammede heldigvis ikke fra tænderne... det var en ganske almindelig byld. Så Quintess fik et skud baytril og vi fik ekstra med hjem for at slå evt. betændelse ned.
Her til aften var jeg en tur i Hammel hos Amazings Opdræt for at hente en teddyhan, som jeg skal have med til Julles Opdræts i morgen. Der er også Åbent Hus hos flere nordjyske opdrættere, så jeg skal en tur forbi SunQuicks også og så må vi se, om jeg kan nå mere. ;o)  I morgen kommer de fra Musses Opdræt for at aflevere en hun, der skal med nordpå.

16.05.2007:

Der går godt med Lelina's bebser... de tager alle fint på og hun er meget omsorgsfuld overfor dem. Dejligt.
Jeg har taget et par drenge fra idag og senere skal der flyttes lidt mere rundt, når jeg får renset alle bure.

13.05.2007:

Vi vågnede igår ved 6-tiden og fik morgenmad. Dyrene blev fodret af og fik frisk vand og så blev udstillingsdyrene stoppet i transportkasser og kl. 7.15 satte vi kursen mod Sig ved Varde. Vi var fremme ca. kl. 8.45 og dyrene kom igennem indtjek.
Det var en burløs, så jeg havde nogle foldekasser med til nogle af dyrene og resten skulle gå i transportkasserne.
Vi havde en rigtig god udstilling på de fleste punkter. Trine fik sin længe ventede BIS-pokal fra Fredericia og det var en god trøst over, at hendes Pilgrim og Kiara ikke vandt noget i deres klasser. Pilgrim blev 3 ud af 4 og Kiara 2 ud af 2. Kiara vandt dog vægtkonkurrencen for hunner ovÀ À p¶ @´ hÀ À @ À de skimmel Evita, min satinskimmel Eirene, min gyldne skimmel Kimaira og min gyldne satinhun Zamira, der løb af med dem. Evita blev kaldt op i BIG Flerfarvet, dog uden resultat. Kimaira blev derimod BIG Junior i Flerfarvet samt var oppe i BIS Junior finalen. Zamira blev BIG2 i kombinationsracer og sør'me også BIS7 i den store finale, så det kunne vi kun være ovenud tilfredse med. ;o)
Der var også et andet Niffer-dyr, der fik cert på udstillingen. Jane Pedersen, der ejer Niffer's Xenia, fik sit andet cert til Xenia og blev også kaldt op i BIG i Kombinationsracer. ;o)  Hun har forresten nogle fine unger efter Xenia til salg. De kan ses på min salgsside.
Det gik også godt for min røde opdrættergruppe. De blev nr. 3 ud af 10. Jeg ville også gerne have haft Ian Reynolds, der dømte opdrættergrupper,  til at have bedømt mine røde i stedet for Claire Pashley. Hun gav desværre ingen certer, men Ian roste dem meget. Og både Kalahari og Yolene mangler begge kun 1 cert for at blive champs. Nå, måske næste gang lykkes det. ;o)
Det var en god og hyggelig udstilling og rart at se alle muttevennerne igen.

11.05.2007:

Travlhed inden udstillingen. Onsdag blev alle burene renset, igår var jeg træt og fik ikke udrettet noget særligt, da jeg var kommet fra arbejde. Men idag fik jeg handlet grønt ind - både til udstillingsdyrene og dem derhjemme. Så skulle der vaskes mutter. 11 dyr skal vi have med på udstillingen. De første 3 blev vasket om formiddagen og så skulle Trine hentes fra skole. Jeg vaskede 3 dyr mere og da de sad i håndklæder og ventede på at blive tørret, så opdagede jeg, at vi havde en fødsel i gang. Lelina havde netop født sin første unge og nummer 2 var på vej. Der kom 4 unger i alt. 2 skimler - dreng og pige på 105 g og 94 g samt 2 gyldne rubinøjede piger på 102 og 104 g. Søde og veltypede unger. Første kuld efter vores Florian. Der gik jo en time med at overvære fødsel og beundre bebser.
Så fik jeg endelig tørret og vasket de sidste mutter. Der skulle tagboks på bilen og pakkes grønt og udstillingsgrej. Klokken blev alligevel henad 0.30, før jeg kom i seng, selvom jeg syntes, at jeg var i rimelig god tid. ;o)

08.05.2007:

Idag havde jeg en aftale med Christine fra Perlas Opdræt i Norge. Vi skulle mødes ved en motorvejsafkørsel i Århus, hvor hun skulle have overdraget 7 marsvin fra mig og 2 fra Daylights Opdræt til 2 andre norske opdrættere. Christine har været så flink at tage dyrene med, da hun alligevel havde en aftale her i Danmark. Hun skal retur igen i aften efter et besøg i Ålborg. Jeg glæder mig til at høre, når dyrene er kommet frem til deres nye ejere.

 

06.05.2007:

Idag har Lea (Daylights Opdræt) og jeg været en tur i skoven og plukke store posefulde af lækkert frisk græs til mutterne. Og så har jeg siddet i haven og trimmet både igår og idag, mens jeg har haft mutter på græs i løbegården. Hyggeligt her i det gode vejr. ;o)
Jeg har fået en glædelig meddelelse her i eftermiddag fra Jane i Højbjerg, der ejer Niffers Xenia og Niffer's Xanadu. Xanadu har født sit første kuld idag: 3 fine bebser. Alle er skimler og de 2 har crest. Det er vist nok 2 piger og 1 dreng. 2 menes også at være satin. Far til kuldet er vores Muffe. Det bliver spændende at se billeder af bebserne og at se dem "Live" i næste uge, når vi er på den anden side af udstillingen i Sig. I den kommende uge har vi nemlig en stram tidsplan.... grejet skal pakkes, bure skal renses, mutter skal vaskes og de skal trimmes færdig. Jeg er ellers rimeligt godt med, hvad angår trimningen denne her gang. Det hjælper, når man kan sidde ude og nyde solen samtidig. ;o)
Leonore vejer 820 g her i dag. Det går fremad. ;o)

05.05.2007:

Det går fremad med Leonore... hun tager fint på igen efter tandslibningen. Hun vejede 754 g, da jeg hentede hende hjem fra dyrlægen og idag vejer hun 808 g. Hendes normalvægt forinden lå på 895 g, så der er et stykke vej igen.
Nacho's byld er desuden sprunget idag.... jeg opdagede her i eftermiddag, at han var helt våd på pelsen under hagen. Jeg klemte yderligere noget betændelse ud og det løb i en fed stråle. Addr!  Men så gik der da endelig hul og nu skal han bare holdes ren i såret. Og så fortsat have sin baytril. Han sagde intet til, at jeg klemte på bylden.... han tager det bare så pænt. Øjet er også ved at være pænt igen, men han bliver også smurt 3 gange dagligt, så hornhinden ser efterhånden helt fin ud. Det er en god ting, når det går den vej. ;o)

02.05.2007:

Jeg afleverede Leonore hos dyrlægen her til morgen, inden jeg tog på arbejde. Og hentede hende på vej hjem igen her i eftermiddag. Bedøvelsen og tandslibningen var gået godt. Leonore havde fået ordnet sine tænder og dyrlægen var positiv... tænderne så faktisk helt fornuftige ud bagefter, selvom han havde været lidt skeptisk på forhånd. Hun skal til kontrol om en måned.
Hjemme blev Leonore forenet med sin mor... og hun var da glad for at få selskab igen. Guldpigen kan ikke gå med andre hunner end hendes egne unger. ;o) Glæden var stor ved at se, at Leonore faktisk havde appetit på lidt græs og mælkebøtter. Lidt friske blade fra bladselleri kunne også friste. Jeg har fået lidt smertestillende med hjem til de næste dage, hvis hun skulle ske at være øm i munden. Men foreløbig ser det da lidt lovende ud, at appetitten er der. Jeg har givet Leonore vælling også, for at hun kan få lidt mere næring i sig. Hun har jo tabt sig en del. Men vi håber meget, at det vender nu.

01.05.2007:

Så har vi fået tilmeldt os til udstillingen i Bonbon-land. 10 dyr blev det til... 2 børnedyr og 8 racedyr.  ;o)
Jeg har været til dyrlægen idag med Leonore og Nacho. Leonore har tabt sig og jeg har nu holdt hende under grundig observation. Hun tigger og spiser ivrigt nok, men holder ret hurtigt op med at spise igen, som om der er noget, der generer hende. Så jeg var bekymret for hendes tænder og det viste sig da også, at hun havde tandspidser i den ene side - og fortænderne var for lange. Det er ikke et godt tegn... hun er jo ikke en gang ét år. Men jeg og dyrlægen blev enige om, at hun fortjente en chance, så hun skal have ordnet sine tænder i bedøvelse i morgen. Der var ikke tid idag. Men det betyder i alt fald, at Leonore ikke skal i avl. Møg-ærgerligt! For hun er sådan et smukt dyr.
Nacho har en megastor byld under hagen samt irritaion i sit ene øje. Det viste sig, at han havde et lille sår på hornhinden, som vi har fået nogen Fucithalmic øjensalve imod. Han skal smøres 3 gange daglig. Heldigvis var der ikke betændelse i øjet. Mod hans store byld fik han en indsprøjtning med baytril og han skal have baytril 2 gange dagligt de næste 5 dage. Så skal vi se, om bylden er svundet ind eller den er indkapslet, så den måske skal åbnes. Nacho er ikke øm, men bylden er på størrelse med en stor vindrue inde under huden. Han tog det rigtigt pænt hos dyrlægen.

23.04.2007:

Flash Dance havde termin idag og sør'me om der ikke sad 4 fine satinbebser, da jeg kom hjem fra arbejde. Hele 3 piger og 1 dreng viste det sig ved nærmere eftersyn, så det var jo en fin kønsfordeling denne gang. Ungerne ser også rigtigt godt ud og kun den ene pige har en lille ørefold... de andre har store flotte ører ligesom deres mor. ;o) Jeg kan ikke sige ligesom deres far, for One-Ear havde jo fået bidt sit ene øre af som unge og det andet er også noget flosset i kanten.... ingen skimler imellem mærkeligt nok, men jeg er nu godt tilfreds, bare der er fine og levende unger. Og Flash har klaret det hele selv... blot lå der et par uspiste moderkager tilbage. Men hun er meget ør over ungerne og brokkede sig højlydt over at komme ud for at få taget billeder. ;o) Et stykke agurk trøstede hende dog noget.
Nu går der et stykke tid, før der kommer flere bebser... Lelina bliver den næste, hun har p.t. taget godt 150 g på og er begyndt at vise en lille mavse. Det bliver så mit første kuld efter både hende og Florian. Jeg var ellers begyndt at tro, at Florian ikke kunne lave bebser.  Ligeledes går jeg også og venter på, at Yondalar skal få gjort noget ved sagen... han har gået med Julles Paprika siden november og jeg tror kun, at Paprika har taget på i ren egenvægt...  så hun bliver snart sendt til en anden han. Han har også gået sammen med Izadora og Ivana siden midt i februar og der kan jeg heller ikke spore nogen fremgang, så jeg synes, at den unge herre skal til at oppe sig. Det er lidt ærgerligt, for jeg har brug for ham i avlen rent afstamningsmæssigt, så jeg håber, at han bare er langsom.

22.04.2007:

Ja, det var ikke længe, at de søde muttedrenge Leander og Pollux kom til at gå. Jeg blev ringet op igår af en interesseret køber og de er allerede afhentet idag af en sød familie fra Århus, hvor de nok skal få det godt. ;o)
Her til aften har jeg haft besøg fra Musses Opdræt og har solgt et par gyldne piger, som Torben lige stod og manglede i sin avl. ;o) Der følger en gylden pige mere senere, men hun skal lige føde og opfostre sit første kuld hos os, inden hun rejser. Jeg har selv beholdt super afkom efter de to første piger Lady og Maid Marian og nu håber jeg, at de kan gøre gavn hos Musses Opdræt. Det er et par gode piger og jeg kommer til at savne dem. Men jeg må jo tænke lidt på pladsen og jeg ved, at de får det godt hos Lone og Torben.

21.04.2007:

Idag har vi fået Pollux og Leander tilbage fra en familie i Silkeborg. Deres to små drenge, havde mistet interessen for dem og det var jo synd, at de bare stod og kedede sig. Det er et par rigtig flotte og tamme mutter på lidt over et halvt år, så jeg håber på at kunne finde et nyt godt hjem til de to søde muttedrenge. Kontakt mig gerne ved interesse, så finder vi en pris. ;o) Pollux er ensfarvet rød - satinbærer og Leander er ensfarvet buff - også satinbærer.

20.04.2007:

Hvide Rose havde født 2 lækre satinbebser d. 20.4.07, da vi stod op og så var der desværre også 3 dødfødte unger. De levende unger var tørre og varme, så ungerne er nok født først ud på morgenen. De døde var pakket ud og renset, så ikke godt at vide, hvad der var sket, for de var kolde og lidt flade... en satinhan på 92 g, en han på 116 g og en lille hun på 63 g.... alle i hvid-gylden og gyldenagouti. Måske er de kommet for hurtigt efter hinanden... Ærgerligt at hun ikke fødte igår aftes, så jeg kunne have været til stede ved fødslen. Hun var ikke så åben igår, at jeg mente, at fødslen var umiddelbart forestående, for ellers kunne jeg godt have fundet på at sove inde i mutteværelset, for hun var jo temmelig stor og havde taget 550 g på. Og som førstegangsfødende har det jo været et stort kuld. Nå, man må jo glæde sig over, at der heldigvis er fine og levende unger også.

19.04.2007:

Idag har jeg været et smut omkring Højbjerg på vej hjem fra arbejde for at hente Muffe's Tulip med hjem. Han har været på damebesøg hos Niffer's Xenia og Niffer's Xanadu, der bor hos Jane og hendes børn. Xenia har allerede fået et smukt kuld og her først i maj venter Xanadu sit første kuld.
Muffe er blevet en kæmpe stor og flot basse i den tid, han har været udlånt. Han har bestemt ikke lidt nogen nød, tværtimod. ;o) Det har vist passet herren godt både med damer og lækker marsvinemad i rigelige mængder.
Muffe er her til aften blevet sat sammen med Mamouna. Jeg har taget et nyt billede af ham, for det gamle var vist rimeligt outdated! ;o)

16.04.2007:

Det går heldigvis stadig godt med Chianti.... hun har ingen mén efter fødslen og hun har fået nye mutteveninder at gå sammen med, hvilket ser ud til at passe hende godt. ;o)
Jeg har fået tilmeldt os til udstillingen i Sig i maj. Hele 14 dyr blev det til... nu må vi se, hvordan de udvikÀ À p¶ @´ hÀ À @ À eg glæder mig til at fremvise. ;o)

14.04.2007:

Vi stod op kl. 7 næste dag. Lettere blå om næsen. Tidligere på morgenen havde vi måttet puste ekstra luft i Lea's madras, for der var sivet lidt luft ud i løbet af natten og så kommer rumperne til at ligge tættere på det kolde kolde gulv. Brrr!
Vi spiste morgenmad og kl. 8 begyndte folk at komme til indtjek. Dejligt at man var kommet igennem nåleøjet den foregående aften og der ikke var stress på over det længere.
Der blev endelig startet op på udstillingen og den første af vores dyr oppe var Trines børnedyr Pilgrim. Det gik godt for hende... hun vandt sin klasse over 4 andre hunner og fik sit første cert. Senere blev hun også kaldt op i Børne BIS, dog uden placering.... der var kun placeringer til de 2 første. Trine havde sin Kiara oppe i champklassen, hvor hun denne gang blev slået af Perle Grambow.
Jeg fik overdraget mine salgsdyr.... 4 af dem skulle til Norge og der var en norsk udstiller Christine, der var så venlig at tage dem med til Maya's og Wonders Opdræt.
Det gik ikke særligt godt for mine røde... ingen certer overhovedet. Det er lidt svært at fatte, men jeg kunne også forstå på andre, at den skotske dommer havde været meget fedtet med certerne. Han gav dog et til min gyldne satinpige Zamira, der også var oppe i BIG junior sammen med 2 dyr fra SunQuicks. Det blev dog ikke hende, der løb med BIG placeringerne.
Der blev heller ingen certer til mine skimmelpiger. Jeg havde ellers bestemt regnet med, at i hvert fald Fiona ville få et cert. Hun er så fin og er i god form efter fødslen. Hun har 3 junior certer og flere BIG placeringer og en BIS Junior 6. Men en lille hvid plet under hagen gjorde, at Kenneth ikke ville give hende cert. Ellers fik hun næsten kun ros og hendes skimling og tegning er god. Det er bare ØV. Nå, vi må jo bare prøve igen næste gang. Det er i Sig ved Varde i maj. Min gyldne satinopdrætter gruppe blev 4 ud af 8 og de røde blev ikke placeret. Det var åbenbart kun de første 4, der skulle placeres. Så alt i alt et lidt ringe udbytte. Lea fik også kun et cert, men det var da heldigvis også nok til, at hendes Babe nu er champ! Anderledes godt godt gik det for vores venner fra Dolphis...Gitte og Kjeld. Kjelds røde skimmeldreng Mr. Perfect fik sit første cert og blev en flot BIG2 i Flerfarvet... han slægter nok sin far, vores Jappe på, der også har flere BIG placeringer. ;o) Men som altid var det hyggeligt at møde vores mange gode muttevenner igen. Jeg synes ikke, at denne udstilling virkede lige så forjaget som nogen andre udstillinger... måske fordi der kun var tilmeldt 391 dyr.  Men det blev alligevel sent, før vi var hjemme. Lea og jeg er jo kommet med i Kreds 4's bestyrelse og vi skulle hjælpe med det sidste. Vi tog derefter en tur på Mac Donald i Frederikshavn...  vores børn var også blevet sultne. Derefter gik det mod Låsby, men klokken blev 1 om natten, før vi var hjemme og så skulle der puttes mutter og gives en godnatbid.... så det blev meget senere, inden jeg lå i min seng. Trine og Jonas havde heldigvis sovet hele vejen hjem.
Jeg havde en lille ny mut med hjem. En afløser til vores Arthur, der døde først i februar. Det er SunQuicks Nacho.... en fin lille gylden dreng af yderst gode linjer til mine gyldne skimmelpiger. Ja, jeg skulle ellers bestemt ikke have flere dyr... pladsen er ikke til det... men ham her kunne jeg ikke sige nej til og jeg havde jo tidligere bestilt en rigtig god gylden dreng af Sus. Aftalen er også, at Sus kan benytte ham, når hun vil...  ;o)
Min mor havde ellers måtte agere fødselshjælper tidligere idag. Hun havde ringet i eftermiddags, at Chianti så skidt ud. Hun sad og pev i hjørnet...vist nok med veer. Men det så ikke ud til, at der var ordentlig gang i fødslen. Åh nej.... det var ikke nogen god nyhed.  Jeg havde godt mærket, at Chianti var ved at være åben, men regnede ikke med problemer, da der ikke kunne mærkes mere end en eller højest to bebser i hendes mave. Hvad skulle min mor gøre? Jeg bad hende tage Chianti ud og give hende lidt væske med kalk og druesukker.... jeg havde det stående, da vores Guldpige jo får det hver dag i øjeblikket. Det kunne måske kvikke hende op og få gang i fødslen. Men da min mor ville tage Chianti ud, opdagede hun, at der stak et hovede ud af måsen på Chianti.  Chianti peb og kunne tydeligvis ikke føde ungen selv, så min mor måtte lirke ungen forsigtigt ud. Den var kæmpestor.... 150 g viste det sig senere, men desværre stendød. En skimmelpige med snip. Den var nok blevet kvalt under den langvarige fødsel. Den havde et megabredt hovede.  Det var synd og så trist, når man dagen forinden havde mærket masser af liv og hørt tænderskæren. Men Chianti fik sin kalkvæske og en masse grønt og græs bagefter. Nu kunne jeg bare håbe, at hun ikke ville få drægtighedssyge, så jeg var da noget spændt og nervøs, da jeg trådte ind af døren her i nat. Men heldigvis var Chianti helt frisk igen... alt græsset og grønten var spist, så Chianti var tydeligvis blevet godt sulten ovenpå fødslen. Pyha... så var jeg da lettet igen. Men der er vist ingen tvivl om, at min mor har reddet hendes liv ved at få den døde unge ud. Der var jo gået mange timer, før at vi kom hjem, så det havde hun nok ikke klaret selv.  Flot gået, mor! ;o)

13.04.2007:

Idag fik jeg så vasket dyr, efter at Trine var sendt i skole. Stressen var ikke blevet mindre.... mine satinpiger var ikke ligefrem glade for at blive vasket, så de var ikke nemme at holde og Zareen synes også, at hun ville smage på mig. ;o) Jeg havde lovet Lea at hente hende præcis kl. 16, så vi kunne komme i nogenlunde tid til Frederikshavn, men bortset fra Leonore var alle dyr vasket og tørret kl. 14, hvor jeg skulle hente Trine fra skole.  Leonore var lidt rød ved den ene dievorte, så jeg havde smurt hende med Aloe Vera... åh de satinskimler med deres lyse sarte hud. Jeg var meget i tvivl, om hun også skulle blive hjemme, men tiden gik og så fik jeg slet ikke tid til at se på hende igen... så det gav sig selv. Ærgerligt for det gik så godt sidste gang og hun er så fin.
Men kl. 3 fik alle dyrene det sidste tjek og blev sat i kasserne...  et salgsdyr måtte blive hjemme... men jeg havde jo heller ikke haft plads i kasserne alligevel.  2 foldekasser og alle mine transportkasser samt 3 salgsbure - så meget skal der altså til med 9 udstillingsdyr og 5 salgsdyr, når det er en burløs og dyrene skal have ekstra plads at gå på.
Kl. 16 hentede jeg Lea... vi fik stoppet bilen til bristepunktet.... tagboksen var stoppet med sovegrej, ekstra tøj, foldekasser og mad til mutterne. Bagagerummet var proppet med transportkasser... og bagsædet fyldt op af vores børn Trine og Jonas samt en 8'er transportkasse i midten. Børnene måtte sidde på et par lette madrasser, for at de kunne være der. Madrasserne altså. Men vi satte endelig kursen mod Frederikshavn, hvor vi trillede ind på Knivholt et par timer senere.
Flittige mennesker havde allerede været i gang og der var stillet borde op. Jytte havde taget mad med og vi fik en gang dejlig kylling og kartoffelsalat, inden vores dyr blev tjekket ind. Der var rimeligt koldt i hallen, så der blev stoppet godt med hø ind til mutterne, der jo er vant til at gå varmt indenfor.
Vi kunne godt mærke, at der blev koldt om natten, så Lea og Jonas, der kun havde tynde madrasser med, fik tilbudt en luftmadras af Sanne fra Von Gedebjerg. Så den var vi med Sanne og hente i Sæby, hvor vi fik set Sannes og hendes børns dejlige mutter. Sikken skøn muttekælder... det kunne jeg også godt bruge! Nogen, der vil grave en kælder ud til mig?  ;o)
Vi kom tilbage til Knivholt og fandt et egnet sovested, hvor vi først måtte klaske et halvt hundrede myg, inden vi fik pustet luftmadrasserne op. Trætte gik vi til ro... iført alt tøjet, for der var sgu koldt... og selvom man lå på en luftmadras, så trængte kulden op fra gulvet. Jeg fik lagt en af Lea's tynde madrasser over luftmadrassen og Lea lagde frakker m.v. under, for at vi kunne holde varmen. Brrrr. En iskold nat!

12.04.2007:

Super travlt og stress på. Igår blev brugt på at kigge dyrene igennem og trimme og idag har jeg fået gjort alle bure rent... havde håbet, at der blev tid til at vaske nogen dyr, men jeg var for træt bagefter, havde ondt i maven og gik i seng nogenlunde tidligt for en gangs skyld. Bilen nåede dog at blive pakket med soveposer, luftmadrasser m.v. og transportkaserne blev fyldt med rene spåner og hø... så var det i al fald gjort.
Det blev besluttet, at Eirene måtte blive hjemme... hun er satinskimmel og der var en anelse skæl ved hendes ene bagben, så jeg turde ikke løbe risikoen og tage hende med. Ikke at huden var rød, men det kunne den måske være blevet, hvis jeg havde vasket hende.... skal sør'me ikke risikere at blive afvist.
Shakira havde jeg allerede bestemt for nogen dage siden skulle blive hjemme.. hun havde lidt irritation på ryggen efter et bid. Øv.

11.04.2007:

Så har Trines kæledyr Tatiana født her til morgen... ungerne var helt fugtige og nyfødte, da jeg stod op.... der var desværre også en dødfødt hununge på 128 g. Jeg prøvede at genoplive hende nok et kvarter, for hun var helt varm, men forgæves.... der kom vand ud af næsen, så hun har nok fået vand i lungerne... det var bare så ærgerligt, for hun var megafin... en tro kopi af Tatiana, bare med hvirvler og så sort på den side af hovedet og gylden på den anden.... :o( ØV!  Bare så ærgerligt!
Nok om det.... de andre 2 unger er en crested trefarvet skimlet han på 122 g og en gylden - hvid - sort hun med hvirvler på 109 g. Også rigtig fine.... 
ingen ørefolder på nogen af bebserne. Og så masser af hvirvler på pigen.... virkelig cute! Så Tatiana giver altså sin mor Rosa's hvirvler videre, selvom hun kun selv har hvirvler på poterne. ;o)
Jeg har ikke fortalt Trine om den døde unge... så var hun bare blevet ked af det, så hun tror bare, at Tati har fået de 2 bebser, men de er jo også fint store. Tatiana passer de små rigtig fint og spiste moderkagerne, inden jeg tog på arbejde.
Her i eftermiddag har vi fået hentet Niffer's Pedro.... han skal hjem til en familie i Rønde og været selskab for en voksen han Speedy, der har mistet sin kammerat. ;o)

09.04.2007:

Jeg stod op kl. 8, da lille Savannah skrålede på sin vælling og opdagede, at Ilyana havde født i nattens løb. I hvert fald sad der 4 fine og helt tørre bebser hos hende og hun havde ryddet fuldstændigt op efter sig... ikke så meget som en dråbe blod var der at se.
Jeg fik varmet vand til vælling og så kunne jeg kigge bebserne nærmere efter. Det var 2 røde piger på 90 og 75 g, en rød dreng på 91 g samt en skimmeldreng på 81 g. Ingen af bebserne har ørefolder, så det er jo fint. Den røde dreng er endvidere helt utrolig rund og veltypet. Det er mit første kuld efter Jumse, min tyske han. ;o)

08.04.2007:

Idag har Gitte fra Dolphis været her med marsvinepiller og andre lækkerier til mutterne. ;o) Hun skulle afhente Niffer's Lobelia - en sød lille teddypige - som hun og Kjeld skal have i bytte for en rød satinunge. ;o)
Jeg har haft lidt spekulationer ang. alle mine hanunger.... Qvintano har haft svært ved at enes med Elizar, så jeg har måttet flytte lidt rundt idag, da jeg opdagede, at Elizar havde fået billetteret et øre... heldigvis ikke alvorligt, men det blødte da godt. Qvintano, der er rigtig fræk overfor de andre og selv overfor den voksne han Braveheart, er så sat ind til Juan. De 3 små hanner, Juan gik sammen med, er kommet op i det store drengebur sammen med Golden Boy. Der var en værre brummen og hoppen på hinanden, så det var godt at jeg havde fået taget billeder af ham forinden, for lige nu er han godt snasket til! ;o)  Men det lader til at fungere... også med Qvintano nu. Juan er en autoritet, som selv Qvintano ikke prøver at sætte sig op imod. ;o)
Alle bure er rengjort, så nu skal jeg bruge resten af påsken på at trimme og se dyrene efter inden udstillingen på næste lørdag. ;o)
Det går fint med alle bebserne.... jeg har måttet give Zinnobers mindste pige vælling og hun tager heldigvis på nu. Hun og et par af de andre bebser virkede meget små og rystende i starten... så der var yderligere to, der fik et starttilskud, og de kom heldigvis hurtigt efter at die selv. Men lille Savannah har ikke lært det endnu, selvom jeg har prøvet at lægge hende til. Hun skråler himmelhøjt på sin vælling, når hun er sulten og i starten skrålede hun også om natten. ;o) He he! Hun er nu sådan en sød lille størrelse. ;o) Napper ivrigt i fingrene, når man tager hende op, for det kan slet ikke gå hurtigt nok med at få hendes vælling.

06.04.2007:

Igår var Lone fra Musses Opdræt på besøg. Hun skulle aflevere en cremehan, som jeg idag skulle have med til Julles Opdræt sammen med den safranhan, jeg har haft gående siden sidste udstilling.
Idag kørte Trine og jeg så hjemmefra kl. 11.00. Først gik turen helt til Pandrup, hvor vi spiste frokost hos Sus fra SunQuicks Opdræt og så hendes dejlige mutter. Der blev også tid til en god muttesnak, inden jeg fik en gylden hun med i kassen... også til Anne Marie fra Julles Opdræt. Jeg skulle endvidere have en muttepige med til Sara fra Gizmos Opdræt. Selv beherskede jeg mig... det var svært.... men pladsen er ikke til flere nyanskaffelser lige nu. ;o)
Klokken var vel hen ad 16, da vi satte kursen mod Øster Hornum, hvor Anne Marie nu bor med sin kæreste og nyfødte pige Laura, som vi skulle se for første gang "live". ;o) Anne Marie fik overrakt sine 3 nye mutter og vi fik set den lille pige Laura. Trine var helt betaget af sådan en lille størrelse og hun var da også bare for sød. ;o) Vi fik the og kage og en god snak, inden turen gik hjem igen. Vi var hjemme kl. 20.45, så det havde været en lang men hyggelig dag. Mutterne hjemme fiÀ À p¶ @´ hÀ À @ À angt. Gaaab og godnat.

02.04.2007:

Jeg skulle lige til at morgenfodre, da jeg opdagede, at Sunny havde kraftige veer. Hun stønnede godt og pressede. Hun havde ellers ligget helt fredeligt, da jeg kiggede ind første gang. Kl. 7.30 kom den første unge til verden.... den så pænt stor ud... mørkøjet og med crest. Der gik vel en halv times tid med at slikke og nusse ungen, før den næste unge meldte sin ankomst... denne gang en rubinøjet skimmel. Også en fin stor unge. Nærmere undersøgelser viste senere, at den crestede var en pige på 118 g og skimlen en dreng på hele 130 ... fin og veltegnet. Jeg havde regnet med, at Sunny nok kun fik 2 unger, da hun ikke havde taget så meget på og bevægelserne i maven tydede også på 2 unger. Det viste sig at holde stik, da der nu kom moderkager, som Sunny åd helt op. Jeg var helt sikker på, at pigen også var satin, men da jeg kom hjem om eftermiddagen og hun var tør, viste hun sig at være ensfarvet gylden. ;o) 
På vej hjem fra arbejde var jeg en tur forbi Anne, Von Hope i Århus. Anne havde været så sød at tage nogle mutter med til os fra Sjælland, da hun havde været på besøg hos Janne fra Dias Opdræt. Det er Niffer's Mercuria, der er kommet hjem fra Solomio's Opdræt samt ungen Snow. Lotte holder p.t. med at opdrætte, da hun venter barn nummer 2 og hun har været så sød at forære os Mercuria og Snow. ;o)  Mercuria er i fin form, selvom hun lige har haft kuld og ungen Snow ser også rigtig fin ud.
Derudover har vi fået Obsessions Olivia hjem.... en sød skinnypige fra Maria Hjort. Trine har plaget længe for at få en skinny og nu var turen altså kommet til os, da Maria har en lang venteliste. ;o)  Olivia er en gylden skinnypige med stooore ører... rigtig sød og uimodståelig. Sjovt så varm sådan en skinny er.
Jeg skal have taget billeder af de nye beboere samt Sunny's nye bebser, men jeg venter til i morgen og tager billederne i dagslys. ;o)
Jeg er i gang med store bur-rens. Alle bure bliver renset i bund og vasket med Virkon S. Jeg kan godt lide, at alle bure bliver desinficeret med mellemrum, sådan at evt. bakterier og svampesporer bliver dræbt. Men pyh... det er hårdt arbejde.

31.03.2007:

Emmely havde født her til middag, da vi kom hjem fra frisøren.... to røde satinpiger på 120 g og 114 g og så var der desværre også en stor dødfødt satindreng på hele 140 g. Han var fint renset, men har måske været for længe om at blive født, da han var så stor... møg-ærgerligt, for han var rigtig fin. Emmely passer sine 2 piger fint.... det er Natasjas Juan, der er far til kuldet og flot at alle blev satiner.

 

27.03.2007:

Vågnede ved baby-piv her til morgen. ;o)  Det var Zinnober, der var i gang med at føde. Den første unge var født, da jeg kom ind og Zinnober var ved at rense den på bedste vis. Den blev trukket grundigt i ører og pels og hylede gevaldigt. Der blev født endnu en unge, som også fik samme grundige tur og havde et lige så godt organ som den første unge. Hyl og skrig. ;o) Da nu begge ungerne var grundigt rengjorte, hvilede Zinnober sig sammen med dem. Der kom også en moderkage, som hun spiste. Var der virkelig ikke flere unger?  Nå, det var der ikke tid til at tænke på nu... Trine skulle køres i skole og jeg havde ikke nået at smøre hendes madpakke.... den måtte jeg jo bare tilbage og smøre samt få fodret dyrene.... al min tid var gået med at følge med i fødslen. Da jeg kom tilbage, havde Zinnober født endnu en unge. Jeg fik kigget på de første unger, der viste sig at være 2 hanner på 82 g og 79 g. Men hvor var cresten henne?  Jeg havde jo sådan håbet på crestede røde bebser. Nummer 3 - en pige denne gang heldigvis - havde heller ikke crest. Hun vejede 73 g. Men så fik Zinnober sør'me veer igen og denne gang kom der helt tydeligt en unge med crest.  Et senere tjek viste, at denne unge var en pige på 95 g. Skønt nok... så kom der alligevel en unge med crest... men alle ungerne ser nu fine ud og heldigvis er der ingen ørefolder imellem. Zinnober fik sig et stykke velfortjent agurk samt broccoli, som hun sultent kastede sig over. Og så var det tid til at fodre resten af de sultne mutter og få smurt Trines madpakke.... klokken blev vist lidt mange, inden jeg endelig kom på arbejde, men hvad gør det, når bare der er fine og velskabte bebser. ;o)

24.03.2007:

Ja, så kunne Zolena's små bebser desværre ikke mere... de ville ikke spise så meget vælling idag og den ene unge var begyndt at savle. Da vi havde spist aftensmad, opdagede jeg, at den ene unge var død og den anden lå og gispede og døde også efter få minutter. Ja, det var jo et trist kuld og bestemt ikke, hvad man havde håbet på.... Zolena fik aldrig mælk i patterne, men har måske instinktivt vidst, at der var noget galt med bebserne. Hun er ellers i fin form og slet ikke slatten efter fødslen. Hun og Ariane bliver sat sammen med Orlando inden så længe.
Jeg har fået købt et klimaanlæg idag. Sidste sommer døjede mutterne meget i varmen og dette her anlæg kan både køle, varme, affugte og rense luften. Det må jo kunne komme både os og mutterne til gode. ;o) Nu skal det så "bare" installeres også.

23.03.2007:

Zolena's småbitte bebser hænger ved endnu... hun passer dem, selvom de ikke bevæger sig meget rundt. Hun har stadig ikke mælk, men de dier jo heller ikke. Jeg giver dem vælling og har knust en pølle i vællingen, som jeg har læst, man skal, for at ungerne kan få de rigtige tarmbakterier. De drikker 2 ml pr. gang begge to. Vægten er 51 og 56 g, så de har tabt sig lidt fra fødselsvægten. Uha, de er små!
Da jeg kom hjem fra arbejde, havde Amelia født.... et noget trist syn, for det første jeg fik øje på var 2 store døde bebser. Heldigvis sad der en stor fin og levende satinpige under høet. Amelia havde renset og pakket de døde bebser ud, men de var kolde og klamme... ikke godt at vide, hvad der er sket. Det er hendes første kuld. De 2 døde var en gylden crested MØ han på 124 g og en.. mærkeligt nok... buff han på 98 g. Ingen af ungerne havde ørefolder og den overlevende satinpige er rigtig fin og vejer 108 g. Godt at der i det mindste er én levende unge. Amelia tager sig fint af hende... og alle moderkagerne kom samlet et par timer efter, at jeg var kommet hjem.

21.03.2007:

Det går heldigvis fint med Guldpigen.... hun er helt frisk igen... men får nu stadig lidt kalkvand for en sikkerheds skyld. Zolena's lillebitte satinskimmel-pige på 49 g døde desværre her til aften, men det kom ikke helt bag på mig. Hun var meget svag... de 2 satindrenge drikker deres vælling og den ene futter lidt rundt, men jeg skal vist være glad, hvis bare en overlever. Zolena har ikke mælk endnu og selvom hun nusser lidt om dem og varmer dem, så er de altså ikke særlig kvikke og som sagt meget små. Jeg har prøvet at lægge dem til Zolena, men de kan ikke finde ud af at die og jeg kan heller ikke presse noget mælk ud... så det er jo slet ikke sikkert, at hun får mælk overhovedet.
Jeg har flyttet lidt rundt - igen - da Emmely og Sunny skulle tages fra han og der var nogle hanunger, der skulle tages fra også. Cherie er tilsyneladende ikke blevet drægtig med Castor, så hun er sat sammen med Åke idag. Hun er en snerpet dame, der sparker og tisser hannerne i hovedet og Castor er alt for flink. Han har i stedet fået besøg af Dominica, der jo har fået et kuld før. Så håber vi på gevinst der i stedet.... jeg vil jo så gerne have crestede røde unger.

20.03.2007:

Jeg har arbejdet hjemme igår og idag, da jeg og Trine er snotforkølede. Her til morgen opdagede jeg, at der vist var et eller andet med Guldpigen... hun kom ikke frem fra huset og spiste, da dyrene fik deres morgenmad.  Jeg fik taget hende frem og kunne mærke, at hun sitrede over hele kroppen. Vi har prøvet noget lignende en gang tidligere, hvor Guldpigen fik et anfald af akut kalkmangel. Hun blev heldigvis helbredt, selvom hun næsten ikke kunne gå i en uges tid, så jeg kendte proceduren nu.  Jeg skyndte mig at knuse en kalktablet og blande den i vand tilsat bio-lapis og druesukker og c-vitamin. Denne blanding ville Guldpigen meget gerne have... hun drak næsten 6 ml. Så kom hun ind på lunt underlag og fik serveret nogen godbidder. Dem var hun dog ikke særlig interesseret i. Men jeg gav hende kalkblandingen igen et par timer senere og så ville hun gerne have lidt bladselleri og agurk. Hen over middag havde hun spist alle godbidderne og sitrede ikke længere over hele kroppen. Hun virkede meget friskere. Jeg vil nu gentage behandlingen resten af dagen, da jeg ikke skal risikere noget. Og så må vi se, hvordan det går i morgen. Jeg kan nu ikke forstå, hvorfor Guldpigen er ved at få kalkmangel igen.... hun får ekstra havregryn, broccoli m.v., der indeholder kalk og det er længe siden, at hun fik bebser sidst og hun er jo pensioneret nu. Nå, måske skal jeg bare få investeret i noget flydende kalk... har hørt fra en anden opdrætter, at man kan få noget, der hedder Kanavit, der egentligt er til hunde og katte, men også kan bruges til marsvin. Og så må Guldpigen jo bare have en dosis fra tid til anden, hvis det kan hjælpe hende. ;o) Hun er den eneste af mine satin'er, der har haft problemer med kalkmangel.
Så ved 13-tiden opdagede jeg sør'me, at Zolena var ved at føde.... flere dage for tidligt! Hun har jo ellers først termin d. 26. marts. Der lød spæde baby-piv fra den første unge... så var den da i live. Nr. 2 virkede mere sløv og slap. Da den ikke bevægede sig ret meget, tog jeg den ud og gned den. Den var bitte lille - og udstødte et gisp fra tid til anden. Det så ikke godt ud og der gik heller ikke mange minutter, før det var forbi. En lillebitte gylden dreng på 45 g. :o(
Der gik ikke lang tid, før Zolena fødte den tredje unge... en næsten lige så lille skimmel, der dog virkede mere livskraftig. Den udstødte små hyl. Nummer 4 kom lige efter... en satin, så det ud til. Den var også i live. Uha, jeg kan nu ikke lide, at de unger er så små og sarte.... og man ved jo, at lungerne er det sidste, der bliver udviklet. Jeg hjalp Zolena med at gnide ungerne tørre, da hun havde nok at se til med at æde moderkager... så fik hun veer igen og der kom en sidste unge... igen en meget slap unge. Jeg gned på den, men det var også forgæves... den gispede kort og så var den desværre død. En lille satinskimmelpige med hvide forpoter og kun 58 g. Nu må vi så håbe, at de overlevende 3 bebser klarer den.... meget små er de og p.t. ligger de under Zolena og bliver varmet. Den lille satinskimmelpige vejer kun 49 g og satindrengene 58 g og 65 g. Jeg håber det bedste! For det er jo det sidste kuld efter Arthur, der døde i først i februar. Alle ungerne er ellers fuldt udviklede, hvad pelsen angår. 

17.03.2007:

Emmelie har født idag.... Desværre så jeg ikke fødslen. Der var nemlig en dødfødt skimmeldreng på 124 g - fint renset, men desværre uden liv og så 3 levende og fine bebser. 2 røde piger på 106 g og 104 g samt en rød dreng på 95 g.  Da jeg kom ind til mutterne, så var nogle af ungerne stadig lidt fugtige, så jeg regner med, at hun er begyndt at føde ved 14-tiden. Hun var ved at spise moderkager, da jeg kiggede til hende. ØV, hvor ville jeg gerne have været der, hvis jeg havde kunnet hjælpe.
Jeg har fået tilmeldt os til udstillingen i Frederikshavn i næste måned. Vi har tilmeldt 10 racedyr og 2 børnedyr.

14.03.2007:

Så er her bebser igen. ;o)  Trine vågnede kl. 6 og skulle på toilettet. Jeg bad hende lige gå ind og tjekke mutterne, men der var ikke kommet nogen bebser på det tidspunkt, sagde hun. Jeg ville lige sove en halv times tid endnu, men vågnede lige før uret ringede ved baby-piv. Fløj ud af sengen og så, at det var Fenya, der var ved at føde. Der sad en frisk og rimeligt tør skimmelbaby ved siden af hende og så lå der en anden skimmelbebs på siden, som dog heldigvis trak vejret også. Jeg tog den op og den var renset, men lidt kølig at mærke på, så jeg fik fat på et håndklæde og begyndte at gnide den varm. Da den var godt tør, fik Trine den ind i sengen for at varme den ekstra i sine altid meget varme hænder. I mellemtiden havde Fenya født den sidste bebs... en stor rød unge. Et nærmere tjek viste, at alle 3 bebser var drenge på 104 g og 110 g for skimlerne og 126 g for den røde dreng. Det er da utroligt med alle de drenge, der bliver født for tiden. ;o) Ungen, som Trine varmede, var heldigvis ved at kvikke lidt op. Den begyndte at sprælle lidt og se sig omkring, så det var jo gode tegn og han kunne komme ind til sin mor igen. Jeg kom lidt rene spåner ind i buret og alle unger søgte ind under Fenya, der klukkede og nussede dem ivrigt. Det var ved at være sent nu, så jeg fik travlt med at smøre Trines madpakke, fodre mutter og komme afsted til skole og arbejde. Da vi kom hjem i eftermiddag, gik det À À p¶ @´ hÀ À @ À an>

13.03.2007:

Idag har vi haft besøg af Birka helt fra Møn, der har købt Lotus, en lille teddypige og Janella, en rød pige. Birka har tidligere været meget aktiv i marsvinekredse og opdrættet røde og haft gode dyr fra Mette Rueløkke, så det er jo lidt sjovt synes jeg.... og det kunne jo være, at Birka nu fik lyst til at komme lidt i gang med mutterne igen. ;o)

10.03.2007:

Pyha, så er alle bure renset - alle skåle har fået en tur i opvaskeren og vandflaskerne en tur med flaskerenseren. Jeg har også foretaget en større omflytning, da 4 hanunger skulle tages fra og ditto nogen drægtige hunner, der skal føde inden så længe. Så det var en større kabale, der skulle gå op, når man har begrænset plads at gøre med. Men det er heldigvis gået ret fredeligt... man kan jo aldrig vide, når man sætter nogle hunner sammen, der ikke er vant til at gå sammen... de kan være nogen rigtige strigler. Miriel er sat til One-Ear idag og Offenbacker blev udnævnt til legeonkel for flokken af unghanner, der blev taget fra idag. Han er så sød overfor de små.
Jeg fik ellers et mindre chok, da jeg kiggede ind i mutteværelset, da jeg var på vej ud på toilettet med et stykke plexiglas, der skulle vaskes af. Leonore sad på gulvet og pev. Tak skæbne... bare hun ikke var kommet noget til - hun var sprunget ud fra øverste etage i mit ene skabsbur. Heldigvis havde hun ikke taget skade og tænderne var også intakte.... hun havde nok bare fået en forskrækkelse. Måske har hun prøvet på at kravle ind til hannen i buret ved siden af. Hun er nemlig i brunst idag. Men jeg skulle ikke risikere noget, så Leonore og hendes mor Guldpigen blev flyttet ned på underste etage og Florian og Lelina fik deres bur i stedet for. Jeg er glad for, at jeg har et tykt gulvtæppe med kraftigt filt nedenunder. Det er heldigvis kun få dyr, der er hoppet ud af buret i tidens løb og ingen er p.t. kommet noget til, men man kan jo aldrig vide.
Amelia har ikke født endnu, så hun har nok snydt mig og der kan gå et par uger endnu. Hun har jo som tidligere sagt heller ikke taget så meget på. Zinnober og Emmelie blev også taget fra idag. Jeg ved ikke, hvornår Zinnober skal føde, men Emmelie har termin omkring d. 17.3. Zolena er også blevet stor. Hun venter jo kuld sidst på måneden efter BabyAngels King Arthur, som jeg mistede i januar. Ariane derimod er ikke blevet drægtig med Arthur, så jeg skal finde en anden han til hende inden så længe. Men lige nu går hun og holder Zolena med selskab. Jeg er ved at overveje, hvem jeg skal melde til udstillingen i Frederikshavn. Da det er en burløs, melder jeg nok ikke helt så mange til, som jeg ellers ville have gjort.....  men en 10 stykker skal det jo nok komme op på. ;o) 
Jeg har været på Det Blå Marked idag og købe en masse billig broccoli og pæne peberfrugter, så dyrene kan rigtig mæske sig.

07.03.2007:

Igår fik jeg også taget Fenya fra... hun har termin fra d. 12. marts. Jappe har så fået besøg af Bride... hun plejer at være enormt længe om at blive drægtig og Ray har fået besøg af Jamilla, der ikke må blive for stor. Jeg skal have flyttet lidt mere rundt i den kommede weekend og der er nogen hanunger, der skal tages fra.

03.03.2007:

Idag er Amelia taget fra Ray.... hun har termin fra d. 7. marts. Hun har kun taget godt 221 g på, så mit gæt er, at hun nok føder 2 unger. Lea fra Daylights har fået sin Gameboy hjem igen... nu håber vi på, at han har gjort sin pligt, sådan at Tatiana og Hvide Rose får unger en gang i april. De har da hver især taget lidt på og har fået en lille runding på mavsen. Sunny er også endelig konstateret drægtig. Hun havde tidligere gået i et par måneder med Gentle Look fra SunQuicks uden held, men det lader til at Jason nu har klaret sagen. ;o) Det bliver det første kuld efter begge dyr.

28.02.2007:

Elizar er heldigvis blevet frisk igen og er begyndt at spise normalt. Han havde tabt sig lidt under sin sygdom, men vægten er på vej op igen. I morgen kan han komme ind til sine kammerater igen. ;o)

25.02.2007:

Jeg opdagede idag, at lille Elizar sad og pustede sig op. Jeg tog ham hurtigt op til undersøgelse og opdagede, at han havde lidt tynd mave. Han blev taget fra de andre smådrenge og kom over i en lille kasse på håndklæder og en varmedunk. Så fik han zoolac og bio-lapis plus hø. Ingen grønt til Elizar de næste dage.

22.02.2007:

Overraskelse igen her til morgen. Trine stod op og gik ind i mutteværelset for at se Quintess nye bebser, som blev født, mens hun lå og sov. Jamen mor, siger Trine, der er da også unger hos Zinnia! Og ganske rigtigt... Zinnia må have født i nattens løb, for hendes bebser var tørre og løb rundt. Store bebser... jeg fik dem vejet og kigget efter.... en rød dreng på 111 g og en stor rød skimmeldreng på hele 141 g! De var ellers først ventet d. 23.2. ;o) Jeg var godt klar over, at hun nok kun fik 2 bebser, for hun havde kun taget godt 263 g på og bebserne mærkedes også store i hendes mave. Zinnia har ryddet fuldstændigt op efter sig... man kunne overhovedet ikke se, at der havde været født i det bur.
Her til aften har jeg fået sat billeder ind af de nye kuld samt parbilleder til kommende kuld og opdateret et par billeder af salgsdyrene.   ;o)
Jeg har også sat billeder ind af Xenia's bebser under fødte kuld. Niffer's Xenia ejes af Jane fra Højbjerg og hun har sendt billeder af de søde bebser. Jeg har lovet at reklamere lidt for dem her på hjemmesiden. ;o)

21.02.2007:

Jubiii, så har Quintess født her til aften ved 21-tiden. Hun havde også termin idag, så det kom til at passe. ;o) Hun har klaret fødslen til UG... nemt og hurtigt. Der kom først 2 røde piger på 85 og 87 g og til sidst en rød dreng på 97 g. Fiiine bebser. ;o)  Jeg tager først billeder i morgen... nu skal Quintess nemlig have ro til at lære sine nye bebser at kende.

20.02.2007:

Her til aften har vi været en tur i Højbjerg for at besøge Jane og hendes børn. Deres ene marsvin Niffer's Xenia har nemlig fået 5 fine bebser i sidste uge og vi skulle se dem og tjekke køn. Der viste sig at være hele 4 drenge og en enkelt pige. De 3 af drengene er satin, så det er da flot, at der er kommet så mange satin'er ud af en bærer-bærer-parring. Jane har taget nogen flotte billeder af bebserne og dem sætter jeg ind her under fødte kuld... det kunne jo være, at nogen af bebserne kommer til salg, sådan at man kan byde ind på dem. Far til kuldet er Muffe's Tulip, vores svenske skimmelhan. Han går nu sammen med Jane's andet marsvin Niffer's Xanadu, så der er også flere unger i vente om et par måneder forhåbentlig.  ;o)

19.02.2007:

Så fik jeg taget Quintess fra idag.... hun har termin d. 21.2., så det skulle til at være. Og jeg fik overstået første heat i en række omflytninger - Ivana og Izadora kom til han hos Yondalar. Winna og hendes 2 piger kom ind i det ene af de store pigebure. Der var en smule optræk til ballade mellem Winna og Donna May. Donna tåler ikke, at nogen prøver at dominere og Winna udfordrede Donna's lederposition. Jeg satte derfor Offenbacker ind som fredsmægler. Han er min crestede røde han, der jo nok er steril, så i denne her situation er han bare god.  Han fik hurtigt damerne på andre tanker og efter ½ times tid kunne jeg tage ham ud igen. Freden var genoprettet og Donna var igen burets ubetingede hersker. ;o)
Det går fint med Penelopes satinbebser... de vokser alle, som de skal og er kommet over fødselsvægten. Penelope har meget mælk til dem og hun er en rigtig god og omsorgsfuld mor og hun klukker bekymret og farer rundt, hvis jeg er så fræk at tage en unge ud til vejning m.v.  Bella's teddybebser er også vokset rigtigt meget... den største hanunge vejer allerede 200 g, selvom de er 5 i kuldet.

18.02.2007:

Gaaab!  Vi sov sør'me længe idag. Blev vækket kl. 12.30 af nogen ivrige fastelavnsbørn, der kimede os ned. Nå, vi trængte til at få sovet ud efter udstillingen og alle forberedelserne dagene i forvejen. Mine fødder værkede stadig og der var en monster vabel under min ene storetå! Jeg havde igen glemt at få noget behageligt fodtøj med til mig selv. :o/
Vi kom op og dyrene fik deres længe tiltrængte morgen/middagsfoder og frisk vand.
Der var ikke de store aktiviteter denne dag... vi fik dog købt grønt på Det Blå Marked og jeg fik renset vores drengebure. Og så fik jeg endelig taget billeder af Penelope's kuld og havde tid til at nyde ungerne. ;o)

17.02.2007:

Tidligt op.... gaaab! Kl. 6 stod vi op og kom i tøjet. Alt var pakket, så i teorien skulle dyrene bare i kasser, som også var klargjort med hø og mad. Meeen jeg skulle da lige for en sikkerheds skyld gå alle dyrene igennem en gang til, men de var da heldigvis stadig ok. Klokken var så henad 8, før vi kørte mod Fredericia. Men vi kom da i nogenlunde tid, selvom vi skulle stå i kø og vente på indtjek. Sommerfugle i maven som altid, men vi gik da glat igennem og fik dyrene på plads i burene med mad og vand.
Trines børnedyr Rosalina skulle op som en af de første... jeg ville lige tjekke, at hun ikke havde noget siddende mellem tænderne og opdagede, at hendes fortænder var væk! Det kunne jeg ikke forstå... er sikker på, at de var der, da hun kom i kassen i morges. Måske har hun knækket dem i transportkassen? I hvert fald meget synd for hende... og det trak jo også ned i bedømmelsen.
Jeg havde det første af mine dyr oppe... nemlig Leonore, vores buff satinskimmel. Hende kunne den engelske dommer Ian Reynolds åbenbart godt lide, for hun fik i hvert fald sit første cert på hendes første udstilling. ;o)
Trine havde så sit børnedyr Kiara oppe og hun vandt sin klasse med 97+++
Det var jo dejligt, for så regnede vi med, at hun havde fået cert. Hun havde 2 i forvejen og vi håbede meget på, at hun idag ville blive børnedyrs-champ.
Jeg havde flere af mine andre dyr oppe hos den anden engelske dommer Emma Sharp, men vidste ikke, hvordan det var gået mht. certer.... men dyrene fik i hvert fald en rigtig god kritik.  Dog syntes hun, at de gyldne skulle være mørkere... det foretrak hun, men sådan er det jo så forskelligt.
Imellemtiden blev Sus og jeg kaldt op i BIG for sjældne varianter - det var min Leonore, der var gået videre. Senere kom vi også op i BIS'en for sjældne varianter, men vidste selvfølgelig ikke hvordan, det var gået. Men en BIG eller BIG2 måtte det i hvert fald være blevet til. ;o)
Trine blev så kaldt op i Børne-BIS'en med Kiara, mens jeg var oppe i Opdrættergruppen. Jeg fik lidt hjælp til at se efter dyrene, mens jeg hjalp Trine. Trine deltog også i agurkespisning og vægtkonkurrencer for børn med henholdsvis Kiara, Shakira og Umberto. Kiara havde for travlt med at kigge rundt, så hun vandt ikke agurkespisningen denne gang, men Umberto vandt vægtkonkurrencen for hanner under 6 mdr. og Shakira for hunner under 6 måneder.
Min røde pige Ramona fik også cert og blev kaldt op i BIG junior i Ensfarvet.
Efter oprydningen var klokken efterhånden blevet 11 om aftenen, men vi fik da en glædelig overraskelse, da Trines Kiara viste sig at vinde BIS1 - Bedste Børnedyr. Stolt var hun, blot ærgerligt at hendes store pokal ikke var nået frem til udstillingen, så den har hun til gode.
Vi var også så heldige, at vores Leonore blev BIG i Sjælden variant og sør'me også BIS3. Superflot placering synes jeg.... jeg havde slet ikke troet, at Leonore ville klare sig så flot. Jeg er vældig glad for resultaterne, blot havde jeg håbet på, at Kalahari, min mørke røde han, havde fået sit 3. cert på udstillingen.... han fik en vældig flot bedømmelse, men altså intet cert, hvilket jeg ikke helt forstår... men sådan er der jo så meget.... ;o/
Jeg fik en crested safran hanunge fra Silvani's Opdræt med hjem til Anne Marie fra Julles Opdræt, som vi skal besøge, når hun nu snart har født.
Efter udstillingen skulle vi på Burger King og vi nåede da også frem med lidt hjælp. En fremmed by ved nattetid erÀ À p¶ @´ hÀ À @ À este af turen og den var over 3, før jeg kom i seng, for dyrene skulle lige på plads i burene og have en godnat-bid. ;o)

16.02.2007:

Jeg vågnede her til morgen ved 9-tiden ved baby-piv. Det var de typiske piv fra en lille nyfødt unge, der bliver renset og får trukket i ører og pels. ;o)
Jeg fløj ud af sengen og opdagede, at Penelope var i fuld gang med at føde. Hun var ved at rense unge nr. 2. Det gik vældigt fint og nemt for hende, så jeg stod bare stille og så på, at de sidste 2 unger blev født og renset også.
Trine sov stadig og da jeg var kommet sent i seng, så gik jeg også ind bagefter og fik en time ekstra på øjet. ;o)
De nyfødte bebser er alle rød satin og der er 2 piger og 2 drenge - fødselsvægt 83 g, 93 g, 102 g og 106 g. Dejligt at fødslen nu er overstået, inden vi skal til udstilling i morgen i Fredericia.
De sidste af udstillingsdyrene blev vasket igår, så idag har jeg bare pakket det sidste, købt grønt og trimmet færdig. Til aften blev alle dyrene lige kigget igennem en ekstra gang og ve oh skræk... Winddancer havde fået et bid bagi og Unity's bid var ikke ordentlig lægt og mindsanten om han ikke havde et par små hak til. Så de måtte desværre blive hjemme. Ærgerligt når man har brugt tid på at vaske og trimme. Ray bliver også hjemme, for han er så mega langhåret og umulig at trimme, at jeg ikke orkede at bruge mere tid på ham. Der skulle også gerne være plads til salgsdyrene, hvoraf 3 var reserveret til Norge på forhånd.

14.02.2007:

Så har jeg da fået vasket 6 af udstillingsdyrene her til aften og nu er halvdelen af dyrene også trimmet hele 2 gange og er ved at være godt i bund. Måske når vi det ligefrem i ordentlig tid denne gang. ;o)
Jeg har fået en glædelig besked her til aften. Jane fra Højbjerg, der har købt Niffer's Xenia og Xanadu, ringede, at nu havde Xenia født. Der var hele 5 fine bebser og Xenia havde klaret det hele selv og var ved at ordne den sidste unge, da de opdagede at hun havde født. Bebserne var stadig våde, men de kunne da se, at der var et par skimler imellem. Nu skulle Xenia så have fred og ro og så ville de senere prøve at se, om det var drenge eller piger, og om der evt. var nogen satin'er imellem. ;o)   Trine og jeg er inviteret ud og se ungerne og det vil vi glæde os til, når vi er kommet på den anden side af udstillingen i Fredericia på lørdag. ;o)

10.02.2007:

Vi har fået opdateret salgssiden med nye billeder og flere salgsdyr. Vi kan tage evt. reserverede dyr med til Fredericia i næste weekend.
Der er rigtig mange dejlige dyr til salg, f.eks. nogen rigtig fine røde drenge og gyldne skimmeldrenge til udstilling. Jeg har jo "desværre" ikke plads til at beholde så mange hanner. ;o)
Alle udstillingsdyrene er blevet trimmet grundigt én gang og har fået ordnet kløer og er kigget igennem. Min ene satinskimmel Unity har fået et lille bidmærke bagi... jeg håber, det når at hele inden udstillingen.

05.02.2007:

Bella's bebser er livlige idag og render omkring... jeg har ændret mening mht. farven på de 4 af bebserne. De virkede sådan chokoladefarvede i aftegningerne igår, men idag ved dagslys ser farven nærmest mørkegrå ud. Ungerne har rubinøjne, så jeg ved ikke, om de er skiffergrå eller måske zobel.

04.02.2007:

Nu har jeg gået og kigget på Bella i tide og utide de sidste dage - er endda stået op et par gange om natten, fordi jeg troede, at hun var ved at føde. Hun er kæmpestor, så jeg er lidt bekymret og vil meget gerne være til stede ved fødslen, hvis der bliver brug for hjælp.
Så ved 14-tiden kan jeg se, at Bella er lidt urolig. Hun skraber i underlaget og sør'me om der ikke kommer lidt småveer. Så forsvinder de igen og Bella hviler, indtil de kommer igen. Jeg synes ikke, at der er skrald på de veer og bliver noget bekymret, da det trækker ud. Er allerede begyndt at tænke på dyrlæge og Trine er begyndt at græde, fordi der ikke sker noget. Da der er gået ca. 3 kvarter, tager jeg Bella ud og ned på sofaen på et godt lag af håndklæder for at mærke på hende. Der er heldigvis godt med liv i maven. Pludselig kommer der en vandfyldt boble ud af numsen på hende.  Da veerne aftager, forsvinder boblen igen. Åh nej... hvad er nu det. Veerne kommer igen og jeg kan se noget inde i boblen og så forsvinder den igen. Der sker ikke rigtigt noget og jeg tager beslutningen næste gang boblen kommer igen. Jeg klemmer hul på den - vandet fosser ud og jeg får fat i.... et bagben. Jeg holder ved og får forsigtigt lirket ungen ud i takt med veerne. Den er heldigvis i live. Bella er træt nu og jeg må rense og tørre ungen. En pæn stor pige, der ser ud til at være chokolade og hvid. Bella får ungen hen og begynder at interessere sig lidt for den. Snart får hun veer igen og denne unge ligger heldigvis rigtigt og kommer fint ud. Bella har åbenbart samlet lidt kræfter igen, for hun går straks i gang med at rense ungen. Denne unge har samme farve som den første. Der går et kvarters tid, før der sker noget igen og så kommer der 2 unger lige efter hinanden og jeg må hjælpe til igen med den ene unge. En sort - gylden unge og en vist nok hvid og chokoladeskimlet. Bella renser den ene unge og jeg renser den anden og lægger hen til hende, hvorpå hun slikker dem begge. De første 2 unger har allerede arbejdet sig ind under hende. Jeg tror ikke, at der er flere, for nu kommer der en moderkage, som Bella æder delvist. Der går temmelig lang tid, så kommer der noget igen. En moderkage tænker jeg, men der sidder noget hvidt i numsen af Bella. Det viser sig at være 2 bagben. Det kan nok være, at jeg får travlt igen og lirker den sidste og største unge forsigtigt ud. Pyha! Den er også i live. Jeg mærker på Bella's mave, men den lader til at være tom for unger nu. Den er helt blød. Bella renser den sidste unge - også hvid og ligesom chokoladeskimlet og så kommer der flere moderkager. Bella kommer ind i sit bur igen sammen med de 5 nyfødte bebser, der viser sig at være 3 piger og 2 drenge. Det er dejligt, for Trine har fået lov til at vælge en hun fra dette kuld og så er der lidt at vælge imellem. ;o) Det var sør'me en lidt dramatisk fødsel og jeg er virkelig glad for, at vi var hjemme og kunne hjælpe. Vægten ligger fra ca. 87 g til 110 g.
Bella pusler om de små og jeg er ret forundret over, at hun ikke virker mere udmattet oven på den hårde fødsel. Hun spiser også gerne de lækkerier, vi byder hende, så det er jo skønt. Fine bebser allesammen og ingen ørefolder.

03.02.2007:

Idag var vi også tidligt oppe....  jeg skulle nemlig have pakket 3 røde mutter i kasser, der skal til Holland: Wulcano, Yannick og Denize. Kjeld fra Dolphi's Opdræt har været så flink, at han vil tage dem med til Flensburg, hvor den hollandske opdrætter møder ham. Kjeld har også selv 3 dyr til hollænderen.
Så Lea og jeg kører fra Låsby omkring kl. 9 og har da lige lidt tid til at beundre Gitte's søde teddyunger, inden vi haster afsted til Yderup for at være med til bestyrelsesmøde i Kreds 4 ude hos Sisse - Rosasenensis. Det gik resten af formiddagen og det meste af eftermiddagen med.... jeg hastede hjem for at se til Bella... men nej, ingen bebser endnu.

02.02.2007:

Jeg har siddet ved computeren og er ved at tænke på at gå i seng. Klokken er ca. 0.30, da jeg pludselig hører piv fra nyfødte bebser.... nå, det er nok Bella, der endelig er i gang, tænker jeg. Men nej... hun ligger ganske fredeligt. Det viser sig at være Yolene, der er ved at føde. Hun har født én bebs, som hun slikker grundigt. Der kommer 2 mere... fine store bebser. Det viser sig at være en dreng på 92 g og 2 piger på 116 og 112 g. Alle er fine og uden ørefolder. ;o)  Trine vågner også her ud på natten - skal ud og tisse og må da også lige se bebserne. Jeg får puttet Trine og hun falder hurtigt i søvn igen. Jeg kigger lige til Arthur og åh nej... han er ganske død og kold. Det er sør'me gået hurtigt med ham. Han har ikke været syg forinden eller tabt sig. Nå, han var jo heller ikke helt ung mere, men trist alligevel. Jeg regner heldigvis med, at i hvert fald Zolena som han har gået med, er drægtig... ved ikke helt med Ariane endnu... men håber... især nu, hvor han er væk.
Der går noget tid med at pakke buret ned m.v. og klokken er over 3, inden jeg kommer i seng. Episoden med Arthur overskygger lidt glæden over Yolene's fine kuld.
Vi sover længe her til morgen... jeg er lige oppe kort, da den lille satinskimmel stadig forlanger vælling, selvom han også dier hos Fiona. Jeg ligger på sofaen i mutteværelset med den lille bebs, da jeg hører piv fra en nyfødt igen. Nå, er det Bella nu... men nej, nu er det Maid Marian, der har født. 2 bebser ligesom sidste gang. Det viser sig at være en gylden mørkøjet satindreng på 102 g - en ørefold desværre. Den anden unge er den mest bedårende skimmelpige med store fine rubinøjne. Heldigvis har hun ingen ørefolder. En rigtig fin unge.
Jeg nyder synet af bebserne lidt endnu, sætter den lille satinskimmel ind til Fiona og får mig liiige en time mere på øjet. ;o)

01.02.2007:

Jeg opdager ved morgenfodringen, at Arthur ikke kommer hen og spiser sammen med sine "koner". Han bliver siddende bag i buret, hvor han ser lidt sløj ud. Jeg tager ham straks ud og undersøger.... han savler godt og har snot om næsen. Uha, det ser ikke så godt ud. Han kommer over i karantæneburet i soveværelset, hvor han får baytril, væske og kommer på varmedunk. Hen mod aften ser det ikke meget bedre ud med Arthur - han har spist lidt, men snotter og savler stadig. Man kan intet høre galt ved vejrtrækningen.... det må vist blive dyrlæge næste dag, tænker jeg.
Maid Marian bliver taget fra One-Ear, da jeg kan mærke, at hun er ved at åbne sig. Tatiana er i øvrigt blevet parret af Gameboy her til aften.

30.01.2007:

Jeg havde bedt mine forældre om at tage over og kigge til dyrene, mens jeg var på arbejde, da jeg mente, at Bella kunne føde hvor når det skulle være..
og at sørge for at Santana's lille satinskimmeldreng fik lidt vælling.
Min mor syntes, at Fiona's lille skimmelpige så lidt slap ud. Hun kom ikke hen og spiste med de andre og sad nærmest og hang i et hjørne. Det lød jo ikke godt, så det var nogle lange timer på arbejde, inden jeg endelig kunne køre hjem, sidde i en trafikprop for det ikke skulle være løgn, hente Trine og se til dyrene.
Nej, lille Ismene havde sandelig ikke godt nu.... jeg troede først, at hun var død... men hun lå på det sidste og gispede efter vejret. Ikke 10 minutter efter vi var kommet hjem, var hun død. Det kom sandelig helt bag på mig... der har intet været... hun var stor og fin. 129 g ved fødslen og har diet lige fra dag 1.
Så sent som igår aftes sprang hun rundt og legede sammen med sin bror. Da jeg fodrede her til morgen havde hun siddet sammen med sin bror under Fiona, hvor jeg regnede med, at de begge diede. Hun var ikke forkølet eller noget, så det må jo nærmest være en medfødt defekt. Men øv, det er trist at miste et så ungt dyr og synd for Fiona og den anden unge. Jeg havde Fiona ude og kigge på og hendes ene yver var nærmest ved at sprænges af mælk. Hun var godt øm. Jeg fik ideen at lægge Santanas lille satinskimmeldreng til. Han havde svært ved at komme til at die for sine søskende, men her var der rigeligt at drikke og det kan nok være, at han tog for sig af retterne. Man kunne se på Fiona, at det lettede på hende. Hun lå og muttede, mens den lille drak. Trine fik den geniale idé, at Fiona skulle adoptere den lille og der kunne jo ikke ske noget ved at prøve. Fiona tog straks mod den lille og nussede og slikkede ham og Fionas anden unge lod også til at være glad for selskabet.
Vi skulle til morfars fødselsdag og spise aftensmad, men var nu blevet noget forsinkede. Dyrene blev fodret af og vi kørte afsted igen.

28.01.2007:

Jeg har haft besøg af Lotta fra Fenix Marsvin i Sverige idag og det var rigtigt hyggeligt. Vi fik kigget alle de røde mutter og skimlerne og fik da også tid til lidt frokost, før vi kørte ud forbi Dolphi's Opdræt, hvor Lotta skulle have et par dyr med til en anden svensk opdrætter.
Lotta havde reserveret Niffer's Donnovan, der er efter Niffer's Kalahari og Dominica, min tyske hun. Lotta havde et vældigt godt øje til Quintus, så hun fik lov at købe ham med også, da jeg har rigtigt meget efter ham og lige har konstateret, at Evita er drægtig med ham. Lotta ville også gerne have en rød hun, så hun fik Tina Turner med, da hun skulle passe ind i avlen... mange af mine hunner er jo efter Fenix Japetus og Fenix Hertig Åke, så der skal lidt andet blod til. Lotta fik endvidere Opal og Xandra med til Veronica Häg, en anden svensk opdrætter, så der var da lidt gang i salget idag. ;o)

27.01.2007:

Idag har jeg haft besøg af Sus fra SunQuicks Opdræt og Lea fra Daylights til hyggelig muttesnak og muttegramsning. ;o)
Og her til aften bestemte Fiona sig så til at føde... hun var sat til i morgen d. 28.1. Men da jeg gik og rensede bure, hørte jeg fødelyde kl. 21.10 og så var Fiona ved at presse den første unge ud. Det blev en stor skimmelpige på 129 g. Godt et kvarters tid senere meldte den sidste bebs sig - en skimmeldreng på 115 g. Så det blev kun til de 2 bebser, men jeg havde nu heller ikke ventet mere ud fra hendes størrelse og vægt. Fiona har klaret det fint og er meget glad for bebserne. De er så store, at de allerede efter en times tid sad og nippede hø og bladselleri. ;o)
Så burrensningen trak sør'me lidt ud... nå, jeg når det nok, inden jeg får besøg fra Sverige i morgen over middag. Det er Lotta fra Fenix Marsvin i Sverige, der kommer for at hente røde marsvin.
Jeg vil prøve at få taget billeder i morgen... også enkeltbilleder af Santana's bebser. Jeg har forsøgt et par gange, men er ikke tilfreds med resultaterne. Nu vil jeg vil gerne tage dem uden blitz, for Santana's bebser har jo rubinøjne og det ser så træls ud, når blitzen lyser dem op. Så kan man slet ikke se, hvor smukke de er i virkeligheden. ;o)
Santanas lille satinskimmeldreng har haft lidt vanskeligt ved at finde ud af at die. Efter et par dage opdagede jeg, at han ikke rigtigt tog på i forhold til sine søskende og så gik jeg i gang med at give ham vælling. Jeg har hver dag prøvet at lægge ham til og die hos Santana og smurt vælling på dievorterne og presset lidt mælk ud til ham og her til aften lykkedes det. Han fandt ud af fidusen og så kan det ellers nok være at bettemanden begyndte at sutte i sig. Han har stadig lidt svært ved at komme til for sine nu større søskende, men jeg tager ham ud sammen med Santana flere gange om dagen og lader ham have hende lidt for sig selv. Han vil også stadig gerne have lidt vælling ved siden af.

26.1.2007:

Igår havde vi besøg af Anne Marie fra Julles Opdræt. Hun havde været forbi Thorgny's Opdræt og købe et par lækre argenter til sit opdræt samt en fin trefarvet pige. Hun havde også Julles Pilgrim med til os.... som en lille gave. ;o) Pilgrim er en smuk trefarvet skimmel med crest og så har hun både et sort og et rubinfarvet øje. Hun er født 6.11.06 og vejer allerede 629 g. Hun er Trines kommende udstillingsmut. ;o) Se billede under hunner.
Vi havde en hyggelig aften med den obligatoriske pizza, som Trine plejer at kræve, når vi får muttefolk på besøg.... og så kom Lone fra Musse Opdræt også forbi senere for at hente Lilledahlgårds Ivan, som Anne Marie havde med til hende. ;o)

21.01.2007:

Idag har jeg solgt Niffer's Wicky til en familie i Kjellerup. De havde i forvejen en hununge, der trængte til selskab, så hun skal nok få det godt der. ;o)

20.01.2007:

Så er der bebser igen. Santana fødte her til aften ved 21.30-tiden. Jeg gik og gjorde rent i stuen, var udenfor efter hø og spåner og skulle da lige kaste et blik ind i mutteværelset. Og så sad Santana sør'me og slikkede en nyfødt gylden unge. Den blev renset efter alle kunstens regler og så kom Santana med et lille piv efterfulgt af en moderkage. Lidt efter krummede hun sig sammen igen og så lå unge nr. 2 i høet. Denne gang en skimmel.... igen havde hun god tid til at rense ungen, før nr. 3 meldte sin ankomst. Denne var ikke en skimmel. Jeg tjekkede køn på de første unger og det var begge drenge - en ensfarvet og en satinskimmel - med rubinøjne og en vægt på 85-90 g. Den sidste unge viste sig at være en gylden satinpige, også med rubinøjne. Sjovt at Santana's rubinøjne slår sådan igennem - far til ungerne er Hiawathas One-Ear og han er jo mørkøjet. Ungerne ser rigtig fine ud... og satinskimlen er veltegnet.
Jeg er glad for, at Santana's fødsel gik så fint. Jeg havde jo taget hende fra hannen d. 12.11., hvor jeg troede, hun havde aborteret, da hun blødte lidt og sad og pustede sig op. I virkeligheden må hun være parret den dag, da det er dag 69 idag, siden jeg tog hende fra. ;o)

18.01.2006:

Så fik jeg tilmeldt os til udstillingen i Fredericia. Som sædvanligt var det svært at begrænse sig, så det blev til hele 14 dyr. Nu må vi så se, om de alle stadig er i fin form, når vi nærmer os d. 17. februar. Men nu er forarbejdet da klaret og så skal jeg i gang med at trimme i god tid denne gang. Ja, ja... jeg ved godt, at det siger jeg jo hver gang. ;o)

15.01.2006:

Trine har fødselsdag og bliver 7 år i dag. Der har været travlt med forberedelser... indkøb, børnefødselsdag, gæster om aftenen m.v.
Arthur har fået 2 koner idag.... Zolena og Ariane og det faldt i god jord. Zolena var i brunst og blev straks parret. Arthur skulle gerne lige lave 2 fine kuld til mig, inden han i april flytter til Golden Gates Opdræt. Ove har mange gange sagt, at hvis jeg nogensinde overvejer at sælge Arthur, så er han meget interesseret. Jeg har tænkt lidt over tingene og da jeg har mange dyr, der er i familie med Arthur og i det hele taget har (for) mange hanner, så fik Ove budet. ;o)
Jeg har også sat Ilyana til min tyske han Jumse og Lelina til Florian idag.

13.01.2007:

Igår havde jeg besøg af Anne Marie fra Julles Opdræt. Hun kom med 4 af hendes dyr, der skal sælges til Tyskland sammen med 9 af mine egne salgsdyr - røde og skimler - samt en rød hununge fra Lea, Daylights Opdræt. Anne Marie havde anskaffet transportkasser til dyrene, som vi samlede og så blev dyrene ellers pyntet med neglelak på ørerne, sådan at de var til at kende fra hinanden, foruden at der kom navn på kasserne. Vi bestilte pizza og hentede derefter den røde hun hos Lea. Anne Marie skulle samtidig have en teddy med hjem fra Lea. Så vi havde en hyggelig aften.... det blev sent, inden jeg kom i seng og derfor var det også lidt svært at komme op til morgen, hvor jeg skulle have dyrene i kasserne sammen med foder til hele dagen.
Jeg var ude ved Dolphi's Opdræt cirka kl. 9 - Kjeld skulle nemlig have alle vores 14 mutter med til Flensburg sammen med nogle af sine egne røde og der aflevere dem til de tyske opdrættere, der ville møde ham ved Poetz og så skulle han have foder med hjem til alle os opdrættere i nær og fjern. ;o)
Kjelds mutter blev også mærket og så kørte Kjeld afsted med en godt stoppet bil. Bagefter fik jeg hjulpet Gitte med at tage billeder af deres nye unger m.fl.
Nu er jeg så ved at lave nye burplaner... salget har givet lidt luft til at sætte nye mutter sammen og flytte lidt rundt. Først skal der nu renses bure.... ;o)

11.01.2007:

Idag fylder vores kære Juan 4 år. Juan er en af Trines yndlinge... en stor dejlig rød dreng. Man kan ikke se, at han er 4 år..... frisk og fin er han. Han skulle også gerne holde mange år endnu. ;o)

07.01.2007:

Jubiiii! Så har vi fået årets første kuld.... da vi stod op her til morgen (eller var det nærmere formiddag), så lå Bride med 3 fine og tøre bebser. Piger allesammen med en vægt mell. ca 83-90 g, tror jeg nok. Min vægt er dum og skal udskiftes!
Men det er en fin gylden pige og 2 veltegnede skimler. Den ene er en fuldcrested amerikaner. Ingen ørefolder. Så det var jo skønt... pigerne er allerede livlige, spadserer rundt, nipper hø og dier. ;o)

06.01.2007:

Idag har vi haft besøg af Frank og Charlotte Krogh fra Kroghs Opdræt i Ålborg. De havde reserveret Niffer's Urbain, en af mine 3 satinskimmeldrenge efter Hiawathas Emmely. Alle drengene er stadig meget ens og fine i aftegningerne. Jeg har beholdt de 2, der mindede mest om hinanden, hvis de skal udstilles i opdrættergruppe. Frank og Charlotte havde brug for endnu en ubeslægtet han, så de fik Niffer's Jonathan med i købet. Han er efter SCH Notre Dames Braveheart og Santana. Han er svensk typet og har en utrolig fin gylden farve, gode ører og lækker pels. Han er lige klar til at gå i avl og jeg håber, at han vil blive udstillet.... jeg ville selv have udstillet ham, hvis han ikke var blevet solgt og han ville alligevel også kun blive solgt til en opdrætter. Jeg har selv beholdt broderen Niffer's Jason, der er skimmel.
Da jeg har rigtig mange hunner, der faktisk står for at komme i avl på samme tid og det kniber lidt med pladsen, nu hvor vi har så mange unger, fik Frank og Charlotte lov til at købe Niffer's Gabriella også. Jeg havde ellers gemt hende til mig selv, men jeg kan jo altid købe en unge efter hende. ;o) Og jeg ved jo, at hun er i gode hænder nu.
Det ser desværre ikke ud til, at Sunny er blevet drægtig med Gentle, som jeg havde lånt af Sus fra SunQuicks Opdræt. Gentle rejste d. 17.11. og nu bliver Sunny så sat sammen med Jason i stedet.
Derimod har jeg opdaget, at Santana alligevel er drægtig. Jeg tog hende fra One-Ear d. 12.11., da hun blødte lidt og sad og pustede sig op. Hun var hurtigt ovre det, men jeg troede jo, at hun havde aborteret. Hun var ikke ret langt henne i så fald. Jeg har godt set, at hun har gået og lagt sig lidt ud her i december og igår mærkede jeg tydeligt liv. Så nu er jeg både lidt spændt og samtidig bekymret for hendes kommende kuld.

03.01.2007:

Da der nu var taget nye billeder af nogen af dyrene, synes jeg pludselig, at der var mange flere, der trængte til en opfriskning, så Rubin under hanner plus en masse af unghunnerne har nu fået nye billeder. ;o) Der er stadig nogle enkelte, der skal have taget nye billeder, men de blev ikke gode nok her i første omgang.

Min røde unghun Emmelie var ved at komme godt op i vægt, så hun blev sat sammen med Hertig Åke igår. Hun bemægtigede sig straks huset og nu må Åke sove udenfor. ;o)

01.01.2007:

Alle mutterne er kommet godt ind i det nye år. Vi havde en radio kørende og der var ingen panik over fyrværkeriet, selvom der godt nok kom nogen enorme brag ind imellem. ;o)

« forrige  |   top  |   næste »

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login